Απένειμε χάρη στον Τζορτζ Παπαδόπουλο ο Πρόεδρος Τραμπ: Τον οποίο έλεγε πως δεν γνώριζε…

File Photo: Simona Mangiante Papadopoulos and George Papadopoulos leave US District Court in Washington, DC. EPA, Tasos Katopodis




Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απένειμε χάρη στον Τζόρτζ Παπαδόπουλο, έναν πρώην βοηθό της προεδρικής εκστρατείας του, ο οποίος παραδέχθηκε ενοχή στο πλαίσιο της έρευνας τη για ρωσική ανάμιξη στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Ο κ. Τραμπ, αλλά και οι συνεργάτες του, προσπάθησαν αρχικά να μειώσουν το ρόλο του Παπαδόπουλου, λέγοντας σε απλά ελληνικά ότι ήταν το παιδί για τους καφέδες στην προεδρική εκστρατεία.

Ο Τραμπ «συγχώρεσε» επίσης τον Alex van der Zwaan, 36 ετών, τον ολλανδός γαμπρό του Ρώσου δισεκατομμυριούχου Τζέρμαν Χαν. Ο Van der Zwaan καταδικάστηκε σε φυλάκιση 30 ημερών και πρόστιμο 20.000 δολαρίων για ψέματα που είπε στους ανακριτές του Ειδικού Εισαγγελέα των ΗΠΑ Robert Mueller σχετικά με επαφές με έναν αξιωματούχο στην εκστρατεία του Τραμπ.

Τα ονόματά τους συμπεριλήφθηκαν σε ένα κύμα «συγχωρέσεων» πριν από τα Χριστούγεννα που ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Ο Τραμπ έδωσε πλήρη χάρη σε 15 άτομα, συμπεριλαμβανομένων τριών πρώην Ρεπουμπλικανών βουλευτών, και άλλαξε ολόκληρη ή μέρος των ποινών πέντε άλλων.

Ο Παπαδόπουλος, 33 ετών, ήταν σύμβουλος της εκστρατείας του Trump για το 2016. Παραδέχθηκε ενοχή το 2017 για ψέματα στους πράκτορες του FBI σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και τη σημασία των επαφών του με ανθρώπους που ισχυρίστηκαν ότι είχαν δεσμούς με κορυφαίους Ρώσους αξιωματούχους.

«Το έγκλημα του κατηγορούμενου ήταν σοβαρό και προκάλεσε ζημιά στην έρευνα της κυβέρνησης σχετικά με τη ρωσική παρέμβαση στις προεδρικές εκλογές του 2016», σημείωσε ο ειδικός εισαγγελέας Robert Mueller.

Καταδικάστηκε σε ποινή 12 φυλάκιση και στη συνέχεια τέθηκε σε 12μηνη «ελεγχόμενη απελευθέρωση».

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι ο Παπαδόπουλος κατηγορήθηκε για έγκλημα που σχετίζεται με τη διαδικασία έρευνας του Mueller και στο πλαίσιο αυτής είπε ψέματα, την οποία ο Τραμπ είχε καταγγείλει ως «κυνήγι μαγισσών».

«Η σημερινή χάρη βοηθά στη διόρθωση του λάθους που επέβαλε η ομάδα του Mueller σε τόσους πολλούς ανθρώπους», δήλωσε ο Λευκός Οίκος.

Η «συγχώρεση» ήταν μέρος μίας «θύελλας» τέτοιων ενεργειών από τον απερχόμενο Ρεπουμπλικανό πρόεδρο πριν αναλάβει τα καθήκοντά του ο εκλεγμένος Πρόεδρος του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου. Ο Τραμπ, ο οποίος αρνήθηκε να παραδεχθεί την ήττα του, και πρόβαλε αβάσιμους ισχυρισμούς για ευρεία απάτη στη ψηφοφορία. Επιδίωξε, χωρίς επιτυχία, μια σειρά ανεπιτυχών αγωγών για την ανατροπή του αποτελέσματος.

Τον περασμένο μήνα, ο Τραμπ απένειμε χάρη στον πρώην σύμβουλό του για την εθνική ασφάλεια Μάικλ Φλίν, ο οποίος είχε δύο φορές ομολογήσει ενοχή για ψέματα στο FBI κατά τη διάρκεια της έρευνας που αφορούσε τη ρωσική ανάμειξη.

Επίσης έδωσε χάρη σε τρεις πρώην Ρεπουμπλικάνους νομοθέτες, συμπεριλαμβανομένου του πρώην βουλευτή Chris Collins της Νέας Υόρκης.

Ο Collins, 70 ετών, ήταν το πρώτο μέλος του Κογκρέσου που υποστήριξε την υποψηφιότητα του Trump το 2016 και ήταν ισχυρός υπερασπιστής του προέδρου. Κέρδισε επανεκλογή το 2018 αλλά παραιτήθηκε τον επόμενο χρόνο.

«Το 2019, ο Collins παραδέχθηκε ενοχή για τις κατηγορίες για συνωμοσία για διάπραξη απάτης σε χρεόγραφα και για ψευδείς δηλώσεις στο FBI. Ο κ. Collins εκτίει την ποινή των 26 μηνών», δήλωσε ο Λευκός Οίκος.

Δεν θα μείνει αναπάντητη η κυβερνοεπίθεση εναντίον των ΗΠΑ δήλωσε ο Μπάιντεν: Γιατί κατηγόρησε τον Τραμπ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: