Εμβολιάζονται στη 1:00 το μεσημέρι της Κυριακής οι πρώτοι δύο Ελληνες: Ακολουθεί η Πρόεδρος, αναλυτικά η διαδικασία για όλους

File Photo: Άνδρες του υπουργείου Υγείας παραλαμβάνουν για αποθήκευση τις πρώτες δόσεις του εμβολίου για τον κορονοϊό το οποίο έφτασε χθες στην Αθήνα με φορτηγό- ψυγείο μέσω ΠρομαχώναΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας




Ξεκινούν αύριο οι εμβολιασμοί των υγειονομικών στα εξής πέντε Νοσοκομεία της Αττικής: Ευαγγελισμός, Σωτηρία, Αττικόν, Θριάσιο και Ασκληπιείο.

Πρώτοι θα εμβολιαστούν μία νοσηλεύτρια ΜΕΘ και ένας φιλοξενούμενος σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Την ίδια μέρα, Κυριακή 27 Δεκεμβρίου, θα πραγματοποιηθούν οι συμβολικοί εμβολιασμοί της Προέδρου της Δημοκρατίας, του πρωθυπουργού, του προέδρου της Βουλής, του γραμματέα του Μέρα25, της προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, του εκπροσώπου του Υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και του Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, εκπροσωπώντας τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο.

Το αναλυτικό πρόγραμμα των πρώτων αυριανών εμβολιασμών, έχει ως εξής:

13:00 Ευσταθία Καμπισιούλη, νοσηλεύτρια ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός

13:30 Μιχάλης Γιοβανίδης, φιλοξενούμενος σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός

14:00 Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός

14:30 Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Νοσοκομείο Αττικόν

14:45 Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας στο Νοσοκομείο Αττικόν

15:00 Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός

15:30 Γραμματέας Μέρα25 Γιάνης Βαρουφάκης στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός

16:00 Πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός

16:30 Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός

17:00 Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός

Τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου, θα εμβολιαστούν στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στις 11:45, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στις 12:15 και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους στις 12:45.

Αναλυτικά, η πρώτη φάση αφορά:

  • Υγειονομικοί και προσωπικό κοινωνικών υπηρεσιών
    Διαμένοντες και προσωπικό οίκων ευγηρίας
    Διαμένοντες, ασθενείς και προσωπικό δομών φροντίδας χρόνιων πασχόντων και κέντρων αποκατάστασης
    Προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες της Κυβέρνησης

Εκτιμώμενη ημερομηνία έναρξης 27/12/2020

Η δεύτερη φάση αφορά:

  • Άτομα 70 ετών και άνω (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων). Περαιτέρω προτεραιοποίηση:
  • Άτομα ηλικίας 85 ετών και άνω
  • Άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω
  • Άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω
  • Άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω

Εκτιμώμενη ημερομηνία έναρξης: Φεβρουάριος 2021

  • Ασθενείς με νοσήματα που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19 ανεξαρτήτως ηλικίας
  • Προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες του Κράτους
  • Άτομα 60 έως 69 ετών (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων)
  • Ασθενείς 18 έως 59 ετών με νοσήματα που συνιστούν υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19

Η τρίτη φάση αφορά:

Άτομα 18 ετών και άνω χωρίς υποκείμενα νοσήματα

Εκτιμώμενη ημερομηνία έναρξης: Ιούνιος 2021.

Πώς θα κλείνουμε ραντεβού

Με δεδομένο πως ο εμβολιασμός είναι εθελοντικός, οι πολίτες θα χρειαστούν και τα απαραίτητα «κανάλια επικοινωνίας» με το κράτος προκειμένου να κλείσουν το ραντεβού τους. Έτσι, σύμφωνα με το σκέλος που έχει αναλάβει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης τα κανάλια θα είναι τα εξής:

Οι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση θα λάβουν μήνυμα στο κινητό τους τηλέφωνο με την ημερομηνία και την ώρα του ραντεβού. Η εγγραφή στην άυλη συνταγογράφηση γίνεται ήδη στο ehealth.gov.gr με τους κωδικούς του Taxisnet και τον ΑΜΚΑ.

Στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης επενδύουν πολλά στις δυνατότητές της, καθώς, όπως λένε υψηλόβαθμα στελέχη του, θα αποτελέσει τον πιο εύκολο και γρήγορο τρόπο προκειμένου κάποιος να κάνει το εμβόλιο. «Με την άυλη συνταγογράφηση, έχουμε πρόσβαση στα στοιχεία όσων έχουν εγγραφεί, κάτι που επιτρέπει στο κράτος για πρώτη φορά να κάνει την πρώτη κίνηση. Ο πολίτης πριν καν το ζητήσει θα ενημερώνεται για τις λεπτομέρειες του ραντεβού του. Κάτι τέτοιο δεν έχει ξαναγίνει στη χώρα μας», σημειώνουν.

Η συνέχεια, απλή. Ο πολίτης θα λαμβάνει μια ειδοποίηση για τη μέρα, την ώρα και το εμβολιαστικό κέντρο, και θα απομένει απλά να αποδεχτεί το ραντεβού του απαντώντας στο σχετικό SMS ή e-mail. Εάν δεν απαντήσει, τότε εν ευθέτω χρόνω θα λάβει νέα ειδοποίηση. Εάν από την άλλη κάποιος θελήσει να αρνηθεί να συμμετάσχει στον εμβολιασμό, μπορεί απλώς να το δηλώσει. Τα συστήματα θα ενημερωθούν και δεν θα λάβει ξανά αντίστοιχη ειδοποίηση, κάτι που επιβάλλει η απόφαση της κυβέρνησης ο εμβολιασμός να είναι προαιρετικός. Ακριβώς επειδή η άυλη συνταγογράφηση μπορεί να δώσει λύσεις σε πρακτικά ζητήματα θα γίνει ειδική καμπάνια για να προωθηθεί η εγγραφή των πολιτών σε αυτήν. Η παρότρυνση θα απευθύνεται σε όσους έχουν τις ψηφιακές δεξιότητες τόσο για να εγγραφούν όσο και για να βοηθήσουν οικείους και συγγενείς οι οποίοι αδυνατούν να το πράξουν μόνοι τους. Θα είναι μία έκφραση διαγενεακής αλληλεγγύης ώστε όλοι οι Έλληνες να επωφεληθούν της παροχής του εμβολίου και των ψηφιακών υπηρεσιών που παρέχει πλέον το κράτος.

emvolio.gov.gr

Οσοι δεν είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση μπορούν να μπαίνουν στην ειδική πλατφόρμα emvolio.gov.gr και πληκτρολογώντας τον ΑΜΚΑ τους να μαθαίνουν πότε έχει προγραμματιστεί ο εμβολιασμός τους ή να κάνουν τον προγραμματισμό λαμβάνοντας άμεσα σε ψηφιακή μορφή όλες τις πληροφορίες και το σχετικό παραπεμπτικό.

Για τον συγκεκριμένο προγραμματισμό, η πλατφόρμα θα ανοίξει μετά το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, αφού πρώτοι θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες. Προς το παρόν στην συγκεκριμένη ιστοσελίδα βρίσκουμε χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τον εμβολιασμό.

ΚΕΠ

Για όσους πολίτες δεν έχουν τις ψηφιακές δεξιότητες να αξιοποιήσουν τις προαναφερθείσες ηλεκτρονικές υπηρεσίες, προβλέπεται να ενημερώνονται και να κλείνουν τα ραντεβού μέσω των ΚΕΠ.

Ο πενταψήφιος 13034 

Την ίδια ώρα, ένας νέας πενταψήφιος αριθμός μπαίνει στη ζωή μας με την έναρξη του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού. Πρόκειται για τον αριθμό 13034, στον οποίο θα στέλνουμε μήνυμα προκειμένου να μάθουμε αν πληρούμε τα κριτήρια προτεραιότητας και να μάθουμε πότε θα ορισθεί το ραντεβού σε ένα από εμβολιαστικά κέντρα.

Ο αριθμός 13034 -είναι ο επόμενος από το 13033 που στέλνουμε μήνυμα για την κατ’ εξαίρεση μετακίνησή μας, θα τεθεί σε λειτουργία με την έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος. Όπως έγινε γνωστό, ο έλεγχος των κριτηρίων για τον προγραμματισμό ραντεβού για εμβολιασμό θα γίνεται είτε με μήνυμα στον 13034, είτε με πληκτρολόγηση του ΑΜΚΑ στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr.

Πώς θα οριστικοποιούνται τα ραντεβού

Οι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση θα λαμβάνουν μήνυμα στο κινητό τους τηλέφωνο με την ημερομηνία και την ώρα του ραντεβού. Μαζί με τις πληροφορίες του ραντεβού θα λαμβάνει ειδικό κωδικό επαλήθευσης και σχετικό link, στο οποίο μπορεί να επιβεβαιώσει και να οριστικοποιήσει το ραντεβού του.

Οι πολίτες που δεν είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού διαδικτυακά, εισάγοντας τον ΑΜΚΑ τους στη σχετική πλατφόρμα και το σύστημα θα τους ενημερώνει αυτόματα αν ανήκουν στις ομάδες που εμβολιάζονται τη δεδομένη χρονική στιγμή. Εφόσον ανήκουν στις ομάδες προτεραιότητας, μπορούν να κλείσουν το ραντεβού εισάγοντας τους κωδικούς taxisnet.

Όσοι δεν είναι εξοικειωμένοι με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας θα μπορούν να επικοινωνούν με τηλεφωνικό κέντρο, και δίνοντας τον ΑΜΚΑ τους και ταυτοποιητικά τους στοιχεία να ενημερώνονται για το πότε είναι προγραμματισμένο να εμβολιαστούν ενώ τέλος, εναλλακτικά, οι πολίτες μπορούν να κλείνουν ραντεβού σε φαρμακείο ή σε ΚΕΠ όταν η δυνατότητα αυτή γίνει διαθέσιμη.

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο NEWS GOOGLE

Η πρώτη παρτίδα με τα εμβόλια κατά του κορωναϊού έφτασε το πρωί στην Αθήνα: Χριστουγεννιάτικος “μποναμάς”…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: