Ανησυχία για Δυτική Αττική: Σημαντική αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες λέει ο Χαρδαλιάς

File Photo: Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ




Επιβαρυμένη παραμένει η επιδημιολογική κατάσταση στην Ελλάδα καθώς, όπως τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Διαχείρισης και Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα, τα κρούσματα μειώνονται αλλά με βραδύ ρυθμό ενώ και τα νοσοκομεία δεν αποσυμφορούνται στο βαθμό που θα ήθελαν.

«Οι συνθήκες αυτές δεν επιτρέπουν να προχωρήσουμε σε άρση των μέτρων με τον τρόπο και στο χρόνο που όλοι θα θέλαμε. Φέτος τα Χριστούγεννα, θα είναι αλλιώτικα, θα είναι διαφορετικά. Για να αποφύγουμε καταστάσεις συνωστισμού, όπως αυτές που είδαμε στην Αγγλία και τη Γαλλία, και να μην διακινδυνεύσουμε να βρεθούμε αντιμέτωποι με μία νέα έξαρση της πανδημίας», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα, διατηρείται η αναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου, ωστόσο από την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου έως τις 7 Ιανουαρίου θα επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η μετάβαση του πελάτη στο κατάστημα για την παραλαβή της παραγγελίας του, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την υπερφόρτωση των ταχυμεταφορών. Η προαγορά του προϊόντος, δηλαδή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική παραγγελία είναι υποχρεωτική, ενώ η παραλαβή γίνεται από ένα και μόνο άτομο. Για την παραλαβή ο πελάτης πρέπει να έχει έγγραφο αποδεικτικό της αγοράς από την επιχείρηση μέσω email, που να αναφέρει την επωνυμία, τη διεύθυνση και το ΑΦΜ της επιχείρησης καθώς και την ακριβή ώρα παραλαβής.

Όπως διαμήνυσε ο κ. Χαρδαλιάς, «δεν θα δικαιολογηθεί η οποιαδήποτε πέρα του δεκαλέπτου παραμονή στο σημείο παραλαβής, ενώ υπενθύμισε ότι απαιτείται και αποστολή SMS με τον κωδικό 2. Η παραλαβή θα γίνεται από την είσοδο του καταστήματος, δηλαδή ο πελάτης δεν θα εισέρχεται στο κατάστημα και η πληρωμή θα γίνεται μόνο ηλεκτρονικά και με POS. Μεταξύ των πελατών πρέπει να υπάρχει απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρα, ενώ στην ουρά μπορεί να βρίσκονται μέχρι 9 άτομα. Η παραλαβή από το κατάστημα δεν επιτρέπεται στην περίπτωση καταστημάτων που βρίσκονται μέσα σε κλειστά εμπορικά κέντρα ή που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος». Επίσης, από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου ανοίγουν τα κομμωτήρια και τα κουρεία σε όλη τη χώρα, με δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου από τις 7 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.

Η λειτουργία τους θα γίνεται αποκλειστικά με ραντεβού, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για το προσωπικό και για τους πελάτες, ενώ πρέπει να υπάρχει απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των θέσεων εργασίας. Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους, να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών ο οποίος θα επιδεικνύεται υποχρεωτικά στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα. Από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου ανοίγουν και τα βιβλιοπωλεία. Με ανώτατο όριο τους 4 πελάτες για καταστήματα μέχρι 100 τ.μ. και 1 άτομο για κάθε επιπλέον 15 τ.μ. και δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου.

Επιπλέον, ανήμερα τα Χριστούγεννα και τα Φώτα οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές για τους πιστούς. Τις δύο αυτές μέρες θα επιτρέπεται η παρουσία μέχρι 9 ατόμων σε όλες τις εκκλησίες, ενώ στους Μητροπολιτικούς Ναούς επιτρέπεται η παρουσία μέχρι 25 ατόμων. Την ευθύνη για την τήρηση των μέτρων έχουν οι οικείες μητροπόλεις και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Όσον αφορά τον εορτασμό των Θεοφανείων, υπενθυμίζεται ότι δεν θα πραγματοποιηθεί αγιασμός υδάτων σε ανοιχτό δημόσιο χώρο.

Επιπλέον, παρατείνονται μέχρι τις 7 Ιανουαρίου οι περιορισμοί κυκλοφορίας. Πιο συγκεκριμένα, από την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2021 απαγορεύονται οι μετακινήσεις από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί, ενώ διατηρείται και η αποστολή SMS για τις αναγκαίες μετακινήσεις. Σημειώνεται ότι για την μετάβαση σε κομμωτήριο ή βιβλιοπωλείο και για την παραλαβή από κατάστημα δηλώνεται ο κωδικός 2.

Παράλληλα από τις 18 Δεκεμβρίου έως τις 7 Ιανουαρίου η υποχρεωτική προληπτική καραντίνα για όσους ταξιδεύουν προς την Ελλάδα από το εξωτερικό θα έχει διάρκεια τρεις ημέρες.

«Αντιλαμβανόμαστε ότι οι αποφάσεις αυτές έχουν αντίκτυπο στην οικονομία, καθώς η περίοδος των εορτών είναι ιδιαίτερα σημαντική για την αγορά και δη το λιανεμπόριο. Όσο όμως και αν θα θέλαμε την περίοδο αυτή τα μαγαζιά να είναι ανοιχτά, αυτό δεν είναι δυνατό.

Δεν μπορούμε, δεν επιτρέπεται να πάρουμε αυτό το ρίσκο όσον αφορά τη δημόσια υγεία, την ανθρώπινη ζωή. Ιδιαίτερα όταν υπάρχουν περιοχές της πατρίδας μας που είναι επιδημιολογικά επιβαρυμένες, όταν υπάρχουν δήμοι που έχουν αυτή τη στιγμή εκατοντάδες ενεργά κρούσματα», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς ενώ κατέστησε σαφές ότι η χαλάρωση των μέτρων δεν είναι εφικτή, αντίθετα η πιστή εφαρμογή των μέτρων είναι απαραίτητη για να περιοριστεί η διασπορά του ιού – και ιδιαίτερα στους δήμους που έχουν τα περισσότερα ενεργά κρούσματα.

Παράλληλα επισήμανε ότι τα δεδομένα δεν αφήνουν, κανένα περιθώριο εφησυχασμού και αναφέρθηκε στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησαν σήμερα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα, τον καθηγητή, Σωτήρη Τσιόδρα, τον αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, Ελευθέριο Κοσμόπουλο, τους δημάρχους και γενικούς γραμματείς των Δήμων Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μάνδρας-Ειδυλλίας, Μεγαρέων, Φυλής και Αχαρνών. Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, σκοπός της τηλεδιάσκεψης ήταν η αποτίμηση της επιδημιολογικής κατάστασης στην περιοχή, στην οποία παρατηρείται σημαντική αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες. Πιο συγκεκριμένα, τα ενεργά κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικής Αττικής και τον Δήμο Αχαρνών είναι 392, με μέσο όρο ηλικίας τα 42 έτη, ενώ από την ιχνηλάτησή τους προέκυψαν 764 άτομα στενές επαφές τα οποία και βρίσκονται σε κατ’ οίκον απομόνωση.

Ο κ. Χαρδαλιάς απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους της Δυτικής Αττικής και των Αχαρνών για πιστή εφαρμογή των μέτρων ενώ σημείωσε την ανάγκη οι κάτοικοι των περιοχών αυτών «να παραμείνουν σε επαγρύπνηση και να συνεχίσουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όσον αφορά την τήρηση των μέτρων, ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω διασπορά του ιού». Επιπλέον απηύθυνε έκκληση και στους επισκέπτες της περιοχής αυτής «να είναι προσεκτικοί, πλήρως αφυπνισμένοι και να τηρούν τα μέτρα με ιδιαίτερη ευλάβεια».

Όσον αφορά τους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων από τις 7 Νοεμβρίου μέχρι και χθες η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς, η Αστυνομία, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, το Λιμενικό Σώμα, η Δημοτική Αστυνομία και οι Περιφέρειες έχουν πραγματοποιήσει, 2.142.216 ελέγχους, κατά τους οποίους καταγράφηκαν 57.062 περιπτώσεις παράβασης και επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 12.817.927 ευρώ και κύρωση αναστολής λειτουργίας αθροιστικά 1.791 συνολικά ημερών.

Ακόμη, ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε ότι η αντιμετώπιση της πανδημίας, είναι μια δυναμική διαδικασία, καθώς τα δεδομένα αλλάζουν διαρκώς, για το λόγο αυτό, όπως είπε, οι αποφάσεις για το τι ανοίγει και το τι παραμένει κλειστό είναι υπό την διαρκή αίρεση των επιδημιολογικών δεδομένων, αλλά και των μέτρων που συνοδεύουν το άνοιγμα των όποιων επιχειρήσεων. «Μια βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας θα επιτρέψει ίσως να «ανοίξουν» με ασφάλεια και άλλες δραστηριότητες μεσοπρόθεσμα.

Την ίδια στιγμή, δραστηριότητες που έχουν ανοίξει μπορεί να ξανακλείσουν άμεσα, αν διαπιστωθεί ότι δεν εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα μέτρα ή χρησιμοποιούνται προσχηματικά ως λόγος μετακίνησης, με αποτέλεσμα να παρατηρείται αύξηση της κινητικότητας», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς ενώ υπογράμμισε ότι «τα μέτρα αξιολογούνται διαρκώς και προσαρμόζονται ανάλογα με ένα και μόνο γνώμονα: την προστασία της δημόσιας υγείας, της ανθρώπινης ζωής, το να μείνουμε όλοι μας ασφαλείς».

Ερωτηθείς γιατί υπάρχει αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο σε περιοχές της Δυτικής Αττικής ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι η μη τήρηση των μέτρων σε συγκεκριμένες περιοχές, η μη πιστή εφαρμογή των μέτρων, παρά τις προσπάθειες που κάνουν εκεί οι δημοτικές αρχές και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, έχουν δημιουργήσει αυτήν τη μικρή αύξηση, δυσανάλογη σε σχέση με τα γενικά στοιχεία όλης της χώρας στην περιοχή της Δυτικής Αττικής. «Το παρατηρούμε, έχουμε κάνει την ποιοτική ανάλυση από τις ιχνηλασίες και έχει άμεση σχέση και με την κινητικότητα μεταξύ αυτών των δήμων και ως μια ενιαία επιδημιολογική χωροταξική οντότητα αντιμετωπίζουμε το ζήτημα αυτό», σημείωσε.

Ερωτηθείς αν υπάρχει ανησυχία για περαιτέρω αύξηση των μετακινήσεων λόγω της λειτουργίας του λιανεμπορίου με click away ο κ. Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε ότι οπουδήποτε υπάρξει κατάχρηση η μη πιστή εφαρμογή των μέτρων που συνοδεύουν το άνοιγμα της όποιας δραστηριότητας, θα προχωρήσουν αυτομάτως σε αναθεώρηση των πραγματικών δεδομένων, ενώ προσέθεσε ότι εφόσον διαπιστωθεί ότι δεν εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα μέτρα ή χρησιμοποιούνται προσχηματικά για λόγους μετακίνησης αυξάνοντας την κινητικότητα θα επανεξετάσουν άμεσα τη δυνατότητα που δίνουν για την εφαρμογή τους. «Δεν πρόκειται να κάνουμε καμία έκπτωση στα ζητήματα που αφορούν το θέμα της δημόσιας υγείας το θέμα της διαφύλαξης της ανθρώπινης ζωής. Νομίζω είναι ξεκάθαρο αυτό και από τις αποφάσεις της κυβέρνησης αλλά και πάνω απ’ όλα από τις επισημάνσεις και τις εισηγήσεις της επιτροπής των επιδημιολόγων», διεμήνυσε ο κ. Χαρδαλιάς

Σχετικά με τις εξαιρέσεις μετακίνησης από νομό σε νομό όσον αφορά τη συνθήκη επανένωσης οικογενειών ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι «το θέμα της επανένωσης των οικογενειών είναι ξεκάθαρο. Αφορά στον εκπαιδευτικό που βρίσκεται σε ένα νησί και θέλει να επιστρέψει στη σύζυγό του και τα παιδιά του, αφορά κάποιον που μόνιμα εργάζεται σε μια περιοχή και θέλει να επισκεφθεί τη σύζυγο και τα παιδιά του. Η πρόβλεψη που αφορά τα τέκνα ή τις οικογένειες που θέλουν να μεταβούν στους γονείς δεν μπορεί να συμβεί παρά μόνο αν η κατεύθυνση αφορά στη μόνιμη κατοικία. ‘Αρα με το απαραίτητο φορολογικό έγγραφο μπορούν να μετακινηθούν άπαξ προς τα εκεί».

«Αντιλαμβάνομαι, είναι λογικό ότι υπάρχουν οι αγαπημένοι μας που μας λείπουν και ειδικά στις γιορτές μας λείπουν ακόμη περισσότερο και νομίζω ότι όλοι θέλουμε να τους αγκαλιάσουμε να τους φιλήσουμε να τους δούμε από κοντά, μας έχουν λείψει αλλά νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να τους προφυλάξουμε αυτήν τη στιγμή και να τους δούμε σε λίγους μήνες με την ασφάλεια που χρειάζεται. Ως εκ τούτου λίγο ακόμα υπομονή. Είναι πολύ δύσκολο, θα τους ευχηθούμε τηλεφωνικά, θα αφιερώσουμε χρόνο τηλεφωνικά, σε κάθε περίπτωση όμως ας αποφύγουμε να μετακινηθούμε, ας αποφύγουμε να έρθουμε σε επαφή διότι και δεν επιτρέπεται αλλά και μόνο έτσι μπορούμε πραγματικά να τους προφυλάξουμε», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

Παπαευαγγέλου: Έχουν αρχίσει να αποδίδουν τα περιοριστικά μέτρα

Ο αόρατος εχθρός είναι εδώ και θα παραμείνει. Τα σπίτια μας στις γιορτές μπορούν να γίνουν εστίες υπερμετάδοσης μόνο μέσα σε ένα βράδυ, τόνισε απόψε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου. «Όλοι θέλουμε να ανοίξουμε κάποιες δραστηριότητες, ποια είναι όμως η αύξηση των κρουσμάτων που μπορούμε να αντέξουμε» διερωτήθηκε και απάντησε η ίδια στο ερώτημα λέγοντας: «Δεν θέλουμε 600 διασωληνωμένους την Πρωτοχρονιά. Η άρση κάποιων μέτρων θα οδηγήσει σε δυσβάσταχτη αύξηση στον αριθμό των διασωληνωμένων και των θανάτων».

Όπως εξήγησε, οι δύο λόγοι που δεν επιτρέπουν στην επιτροπή να γνωμοδοτήσει υπέρ της άρσης κάποιων μέτρων και του ανοίγματος περισσότερων δραστηριοτήτων ενόψει Χριστουγέννων είναι: «Η υψηλή πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ σε όλη τη χώρα και το δεύτερο ο μεγάλος αριθμός ενεργών κρουσμάτων» που όπως είπε, μόνο στη Δυτική Μακεδονία υπολογίζονται σήμερα γύρω στις 6.000.

«Αν συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα εκτιμούμε ότι θα έχουμε 300 διασωληνωμένους την ημέρα των Χριστουγέννων» και αυτό θα συμβεί, όπως είπε, μόνο αν συνεχίσουμε να βλέπουμε μείωση των κρουσμάτων και αν δεν υπάρξει διασπορά το ιού τις επόμενες ημέρες.

Ωστόσο, όπως παρατήρησε, «υπάρχει επιτέλους σταθεροποίηση των νέων διασωληνώσεων αλλά και των θανάτων» των χαρακτηριστικών δηλαδή που προσδιορίζουν την επιβάρυνση της επιδημίας στην κοινότητα, καθώς και μείωση των νέων κρουσμάτων στα 1.500 κατά μέσο όρο ημερησίως τις τελευταίες επτά ημέρες. Όπως επισήμανε έχουμε πλέον 320 νέες εισαγωγές κάθε μέρα πανελλαδικά, οι οποίες πριν από δύο εβδομάδες ήταν 450, ένα γεγονός που χαρακτήρισε παρήγορο. Όπως αισιόδοξο είναι το γεγονός ότι είναι λιγότερα τα κρούσματα που καταγράφονται την τελευταία εβδομάδα στους ανθρώπους άνω των 65 ετών.

«Οι κόποι όλων έχουν αποτέλεσμα, οι κόποι μας φαίνεται ότι αποδίδουν», είπε η κ. Παπαευαγγέλου.

Καταλήγοντας επισήμανε ότι το σύστημα υγείας εξακολουθεί να πιέζεται και παράλληλα ο συγχρωτισμός αυξάνεται λόγω των καιρικών συνθηκών που αναγκάζει τους ανθρώπους να συνυπάρχουν περισσότερο στους κλειστούς χώρους.

Αναφερόμενη στο θέμα του εμβιαλιασμού και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κ. Παπαευαγγέλου είπε ότι για να επιτευχθεί ανοσία στον πληθυσμό στη χώρα μας χρειάζεται 60-70% εμβολιαστική κάλυψη, αλλά -όπως τόνισε- «δεν μας φτάνει γι΄ αυτό ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος».

Μαγιορκίνης: Σημεία σταθεροποίησης στην Ευρώπη

Παρουσιάζοντας τα στοιχεία της πανδημίας σε παγκόσμια κλίμακα, ο καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε ότι «η πανδημία έχει προσεγγίσει πλέον τα 71 εκατομμύρια διαγνώσεις εκ των οποίων τα 49,5 έχουν αναρρώσει ενώ οι ενεργές λοιμώξεις παραμένουν σταθερές σε περίπου 20 εκατομμύρια».

Επιπλέον, αναφορικά με τους θανάτους σε διεθνή κλίμακα «1,6 εκατ. συνάνθρωποί μας έχουν καταλήξει από την αρχή της πανδημίας», ενώ «ο ρυθμός των διαγνώσεων φαίνεται σταθεροποιημένος εντός της προηγούμενης εβδομάδας στο επίπεδο των 680 χιλιάδων ανά ημέρα και ομοίως ο αριθμός των ατόμων που καταλήγει φαίνεται ότι σταθεροποιήθηκε και αυτός λίγο κάτω από τις 12,5 χιλιάδες ανά ημέρα» είπε ο κ. Μαγιορκίνης ενώ τόνισε ότι «στην Ευρώπη η πανδημία δείχνει σημεία σταθεροποίησης».

Όσον αφορά την επιδημία στην Ελλάδα, ο κ. Μαγιορκίνης δήλωσε ότι «βάση των στοιχείων που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ συνεχίζεται η μείωση των ενεργών κρουσμάτων για τρίτη εβδομάδα όπως καταγράφονται από τη μείωση του αριθμού των διαγνώσεων σε πανελλαδικό επίπεδο».

«Αυτή την εβδομάδα η συρρίκνωση φαίνεται να συνεχίζει με το ρυθμό της προηγούμενης εβδομάδας και συγκεκριμένα στην Αττική η μείωση του αριθμού των διαγνώσεων και αυτή την εβδομάδα παρέμεινε στο ποσοστό του 8-10% σε σύγκριση με την τελευταία εβδομάδα ενώ η Θεσσαλονίκη επιταχύνει τη μείωση του αριθμού των νέων διαγνώσεων φτάνοντας ως και το 30% μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα» τόνισε ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής.

«Έτσι λοιπόν η Θεσσαλονίκη λόγω της ταχύτερης συρρίκνωσης της επιδημίας σημειώνει κάποιες μέρες σε απόλυτο αριθμό λιγότερες διαγνώσεις από αυτές που καταγράφονται στην Αττική, αλλά θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι εξακολουθεί να έχει υψηλότερο σχετικό αριθμό διαγνώσεων» εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης, συμπληρώνοντας ότι «η Θεσσαλονίκη θα είναι στα επίπεδα που βρίσκεται η Αττική σήμερα όταν δούμε να σημειώνει λιγότερες από 80 διαγνώσεις ανά ημέρα».

«Η επιβάρυνση της επιδημίας στα βόρεια της χώρας διατηρείται, αν και εξακολουθεί να δείχνει μικρά σημεία υποχώρησης» τόνισε το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και προσέθεσε ότι στα νότια της χώρας «το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει χαμηλό».

«Η συνολική βαρύτητα των νεοδιαγνωσθέντων ασθενών συνέχισε την πτωτική πορεία και πλέον βρίσκεται περίπου στα επίπεδα που είχε την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου ενώ το επίπεδο των νέων διαγνώσεων βρίσκεται περίπου μια εβδομάδα πίσω, δηλαδή στα επίπεδα της τελευταίας εβδομάδας του Οκτωβρίου».

Σχετικά με τα επίπεδα της θετικότητας, ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι «το ποσοστό της θετικότητας έχει μεγάλη διακύμανση από ημέρα σε ημέρα και αυτό γίνεται σε παγκόσμια κλίμακα. Για παράδειγμα, τα Σαββατοκύριακα, σε παγκόσμια κλίμακα διενεργούνται λιγότερες εξετάσεις, ως συνδιασμός δύο στοιχείων. Το κυριότερο στοιχείο είναι ότι λιγότεροι ασθενείς ενδιαφέρονται να κάνουν την εξέταση και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να λειτουργούν και λιγότερα διαγνωστικά εργαστήρια, αλλά και λιγότερο χρόνο. Το ποσοστό όμως των θετικών είναι υψηλότερο διότι προσέρχονται οι ασθενείς που έχουν τη μεγαλύτερη πιθανότητα να είναι θετικοί και κατά προτεραιότητα εκτελούνται οι επείγουσες, πιο ύποπτες εξετάσεις».

Επίσης, «πολύ σημαντικό είναι ότι ο ακριβής τρόπος υπολογισμού της θετικότητας πρέπει να γίνεται με την ημερομηνία δειγματοληψίας η οποία στα μοριακά τεστ μπορεί να είναι από αυθημερόν μέχρι και τρεις ημέρες πίσω» εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης, προσθέτωντας ότι «για αυτούς τους λόγους από τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας το ποσοστό της θετικότητας θα ανακοινώνεται από τον ΕΟΔΥ για την προηγούμενη εβδομάδα δειγματοληψίας.

Κοντοζαμάνης: Υπάρχει ανταπόκριση ιδιωτικών κέντρων να συμβάλουν στον εμβολιασμό

Τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, εφόσον αυτή απαιτηθεί, στο πρόγραμμα εμβολιασμού κατά του κορονοϊού, επιβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το θέμα, στην αποψινή ενημέρωση που έγινε στο υπουργείο Υγείας. «Υπάρχει ήδη μεγάλη ανταπόκριση στην πρόσκληση που απευθύναμε στον ιδιωτικό τομέα, έτσι ώστε ορισμένα κέντρα που πληρούν τις προϋποθέσεις, να συμβάλλουν στον εμβολιασμό» είπε.

Όπως επανέλαβε, ήδη έχουν σχεδιαστεί 1.018 εμβολιαστικά κέντρα, τα οποία, εφόσον συμμετάσχουν και ιδιώτες, θα αυξηθούν.

Ο στόχος, υπενθύμισε, είναι να γίνονται δύο εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου κάθε μήνα, αλλά η επίτευξη του –προσέθεσε- θα εξαρτηθεί από την παράδοση των δόσεων στη χώρα μας.

Σε ερώτηση για το πώς θα πειστούν οι πολίτες να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, ο κ. Κοντοζαμάνης είπε χαρακτηριστικά ότι «η πραγματικότητα θα αναδείξει την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, ήδη βλέπουμε την εμπειρία από άλλες χώρες».

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας τόνισε για ακόμη μία φορά ότι ο εμβολιασμός είναι προαιρετικός και διευκρίνισε ότι χρειάζεται ειδική νομοθετική ρύθμιση η οποία δεν θα υπάρξει, για να δύναται ένας δημόσιος οργανισμός ή ιδιωτική εταιρεία να ζητήσει υποχρεωτικό εμβολιασμό. Ωστόσο παρατήρησε ότι το κράτος έχει την υποχρέωση να διαφυλάξει την υγεία των πολιτών του και θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να πείσει όλους ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και απαραίτητο.

«Η χώρα μας είναι σε καλύτερη θέση από άλλες χώρες της Ευρώπης και του κόσμου σε σχέση με τον αριθμό θανάτων που καταγράφονται από την πανδημία, όμως δεν είναι αυτός ένας αριθνός που πρέπει να μπαίνει τώρα στο τραπέζι» ανέφερε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Όσον αφορά τα τεστ, είπε ότι η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που ξεκίνησαν και συνεχίζονται περιοδικοί έλεγχοι σε συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων, στα νοσοκομεία, στα στρατόπεδα, σε τροφίμους σε γηροκομεία, όπου και εκεί εντοπίζονται ασυμπτωματικοί φορείς του ιού. «Σε καμιά χώρα του κόσμου δεν εξετάζονται ασυμπτωματικοί, αυτό γίνεται μόνο στο πλαίσιο επιδημιολογικού ελέγχου» προσέθεσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

 

Τριψήφιος πάλι ο αριθμός των νεκρών από τον κορωναϊό: Έφτασαν τους 102, 1.395 κρούσματα, 583 διασωληνωμένοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: