Ακόμα και οι “κολλητοί” του Τραμπ απαιτούν κυρώσεις στην Τουρκία: Για την αγορά των ρωσικών S-400

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ (Δ) με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (4-Δ) κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους με Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές, όπως ο Rick Scott της Φλόριντα και ο Lindsey Graham της Νότιας Καρολίνας (2-Α). Η συνάντηση έγινε στο Οβάλ Όφις στον Λευκό Οίκο και ο Ερντογάν υποσχέθηκε να επιλύσει το πρόβλημα των S-400… 13 Νοεμβρίου 2019. EPA, MIKE THEILER, POOL




Με άρθρο τους οι Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές Lindsey Graham (Βόρεια Καρολίνα) και James Lankford (Οκλαχόμα) τάσσονται υπέρ της επιβολής κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας για την προμήθεια του αντιαροπορικού συστήματος S-400 από τη Ρωσία.

Μεταξύ άλλων, σε άρθρο τους στην εφημερίδα Wall Street Journal αναφέρουν ότι ναι μεν η Τουρκία είναι σύμμαχος της Αμερικής από το 1952. Ναι μεν η βάση της Πολεμικής Αεροπορίας Incirlik ήταν απαραίτητη στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Ναι μεν οι Τούρκοι βοήθησαν χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες.

Ναι μεν για δεκαετίες η Τουρκία εργάστηκε για να οικοδομήσει μια κοινωνία ανοιχτή σε ανθρώπους όλων των θρησκειών και στάθηκε ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα.

Αλλά, υπογραμμίζουν οι δύο κολλητοί φίλοι του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ένας πολύτιμος σύμμαχος μας έχει παρασυρθεί. Οι ΗΠΑ συμφώνησαν να πουλήσουν στην Τουρκία 100 μαχητικά αεροσκάφη F-35 και να συμπεριλάβουν τουρκικές εταιρείες στην κατασκευή εξαρτημάτων τους. Αλλά, σημειώνουν, πριν από τρία χρόνια, η Άγκυρα αποφάσισε να αγοράσει το ρωσικό σύστημα πυραυλικής άμυνας S-400, το οποίο σχεδιάστηκε για να καταρρίψει το F-35.

Προσθέτουν και τα εξής: Το να επιτρέπεται σε Ρώσους “συμβούλους” να εργάζονται κοντά στα F-35 και να δίνουν στο ραντάρ S-400 ‘εγγύτητα’ στα αμερικανικά αεροσκάφη stealth είναι απαράδεκτο.

Διπλωμάτες, το Πεντάγωνο και γερουσιαστές, συμπεριλαμβανομένων των υπογράφοντων, προειδοποίησαν αξιωματούχους της τουρκικής κυβέρνησης ότι θα υπάρξουν συνέπειες.

Οι πολίτες της Τουρκίας εξακολουθούν να είναι φίλοι μας. Αλλά η ηγεσία της επέλεξε να εγκαταλείψει χιλιάδες θέσεις εργασίας, (που πρόσφερε το πρόγραμμα των) F-35, οι οποίες θα στεγνώσουν μόλις σταματήσει η κατασκευή του το 2022, και (στην ουσία) να προσκαλέσουν κυρώσεις σε μια ήδη ταλαιπωρημένη οικονομία. Δεν έπρεπε να είναι έτσι. Ωστόσο, η τουρκική ηγεσία πιέζει προς τα εμπρός και νωρίτερα φέτος φέρεται να δοκίμασε το ρωσικό σύστημα άμυνας πυραύλων.

Οι δύο νομοθέτες σημειώνουν:

Ο Πρόεδρος Τραμπ έχει αποδείξει τη δέσμευσή του να δώσει προτεραιότητα στα αμερικανικά συμφέροντα. Και ο πρόεδρος έδωσε στην Τουρκία κάθε ευκαιρία να συνεργαστεί με το ΝΑΤΟ. Το Κογκρέσο, με ευρεία διμερή υποστήριξη, περιελάβε τη γλώσσα επιβολής της Τουρκίας στο νομοσχέδιο για την Έθνική Άμυνα του προηγούμενου έτους.

Η τιμωρία της Τουρκίας για την επιλογή της Ρωσίας έναντι των ΗΠΑ ήταν σαφής προειδοποίηση. Άλλα έθνη θα πρέπει να εξετάσουν ποιος είναι ο καλύτερος εμπορικός εταίρος: οι ΗΠΑ, με περισσότερο από το 20% της παγκόσμιας οικονομίας, ή η Ρωσία, με οικονομία μικρότερη από τις οικονομίες ορισμένων πολιτειών των ΗΠΑ. Η αποτυχία παρακολούθησης θα έστελνε το μήνυμα ότι οι ΗΠΑ δεν είναι πρόθυμες να λάβουν σκληρές αποφάσεις.

Οι δύο γερουσιαστές ολοκληρώνουν ως εξής:

Ο Πρόεδρος Τραμπ θα πρέπει τώρα να ακολουθήσει το νόμο και να επιβάλει κυρώσεις κατά των τουρκικών οντοτήτων. Οι ΗΠΑ έχουν υποχρέωση να προστατεύουν τα αμερικανικά συμφέροντα από απειλές από το Ιράν, τη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα. Η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει τις συνέπειες των αποφάσεών της.

ΠΗΓΗ: Wall Street Journal, The price of Turkey’s Russian dalliance

Το ημερολόγιο καταστρώματος γράφει… Η συνέχεια της κρίσης που το Π.Ν. θα διαδραματίσει ξανά πρωταγωνιστικό ρόλο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: