Αυτό έγινε: Η Γερμανία, άδειασε κυριολεκτικά δύο συμμαχικές της κυβερνήσεις και υποστήριξε τους ισλαμιστές της Άγκυρας

FILE PHOTO: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλεί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες. Copyright: European Union




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Η Λευκωσία και η Αθήνα δεν δικαιούνται να πανηγυρίζουν για τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής των ηγετών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν έπαιξαν, όπως ας πούμε οι αυταρχικοί ηγέτες της Πολωνίας και της Ουγγαρίας, και αναμενόμενο ήταν να χάσουν. Ειδικά ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος πριν ακόμα φύγει από την Κύπρο ήταν αποφασισμένος να μην συγκρουστεί, άσχετα αν έκανε 1-2 αγωνιώδεις προσπάθειες στη διάρκεια του δείπνου, όπως διαρρέει το περιβάλλον του.

Από τη στιγμή που …ξέχασε το βέτο στο Προεδρικό Μέγαρο, δεν είχε καμία τύχη η όποια προσπάθεια του. Δεν είχε και τασάκι μαζί του να ρίξει στους Ευρωπαίους εταίρους του…

  • Ο Νίκος Αναστασιάδης έπεσε στην παγίδα των Ηνωμένων Εθνών αποδεχόμενος την Πενταμερή για το Κυπριακό. Και από τη στιγμή που την αποδέχθηκε γνώριζε ότι εάν απαιτούσε πραγματικές κυρώσεις εναντίον της κατοχικής δύναμης, θα τον κατηγορούσαν ότι τινάζει την πρωτοβουλία του άβουλου Αντόνιο Γκουτέρες στον αέρα.

Από την άλλη, έχουν ανέβουν στην πλάτη του οι γνωστοί «πρόθυμοι» του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) και του ΑΚΕΛ, που του «ζαλίζουν» τον …έρωτα και οι οποίοι έχουν καταστεί πλέον αδιάντροποι. Όμως, για να μην βρίσκει δικαιολογίες, η ήττα στις Βρυξέλλες είναι δική του. Αυτός παίρνει τις αποφάσεις. Άλλωστε είναι γνωστό ότι δεν ακούει κανένα και κάνει πάντα του κεφαλιού του. Αλλά το βράδυ της Πέμπτης, στις Βρυξέλλες, έχασαν η Κύπρος και η Ελλάδα, μέλη της Ε.Ε. και κέρδισε η Τουρκία, που δεν είναι μέλος. Φανταστείτε τι θα συμβαίνει αν τρελαθούν εντελώς οι Ευρωπαίοι και την αποδεχθούν στους κόλπους της Ε.Ε. Θα τους πάρει και τα παντελόνια ο Ερντογάν.

Δικαιολογημένα, πανηγύριζε την Παρασκευή η ισλαμο-εθνικιστική εφημερίδα Γενί Σαφάκ, που υποστηρίζει αναφανδόν τον Ταγίπ Ερντογάν. Έφυγε με άδεια χέρια η Ελλάδα, έγραψε. Και πανηγύριζε. Διότι η Αθήνα την πάτησε και αυτή, όπως η Λευκωσία. Έχασαν. Ηττήθηκαν. Η Γερμανία, άδειασε κυριολεκτικά δύο συμμαχικές της κυβερνήσεις και υποστήριξε τους ισλαμιστές της Άγκυρας.

Όπως και να δει κανείς τις εξελίξεις, όπως και να τις αναλύσει, το αποτέλεσμα είναι φρικτό. Σίγουρα, είναι καλή η προσπάθεια των αξιωματούχων της Λευκωσίας και της Αθήνας να παρουσιάσουν το μαύρο άσπρο. Αλλά τα γεγονότα βοούν. Και επιμένω ότι η υπόθεση της Πενταμερούς, που έτσι κι αλλιώς είναι πολύ αρνητική εξέλιξη για την Κύπρο και την Ελλάδα, χαντάκωσε τον κ. Αναστασιάδη, ο οποίος παρέσυρε μαζί του και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, και έγιναν όλα …μαντάρα.

Οι αποφάσεις των Βρυξελλών είναι αρνητικές για τις δύο χώρες και θα είναι πολύ τυχερές αν τους κάνει το χατήρι ο Ερντογάν και δεν βγάλει τα ερευνητικά και τα γεωτρύπανά του στο Καστελόριζο, στην Κρήτη και στην κυπριακή ΑΟΖ. Θα προβλέψω ότι θα το πράξει, διότι μέσα στη σχιζοφρένειά του αντιλαμβάνεται ότι έχει να κάνει με δειλούς ηγέτες -και αναφέρομαι στους Ευρωπαίους προέδρους και πρωθυπουργούς και καγκελάριους. Ο Τούρκος πρόεδρος θα τους χορέψει στο ταψί. Πρώτα απ’ όλους τους δικούς μας.

Γιατί έχασε η Ελλάδα στις Βρυξέλλες; Επειδή το ήθελε η Μέρκελ ή επειδή οι δικοί μας δεν ζήτησαν τίποτα;

  • Άκουσα κάποιους αναλυτές να λένε, υπό μορφή ερωτήματος: Μα που ήταν ο Μακρον, γιατί δεν βοήθησε; Δεν είναι το σπίτι του προέδρου της Γαλλίας που καίγεται. Είναι τα δικά μας σπίτια που καίγονται. Και βεβαίως ο Μακρόν βοήθησε και παραβοήθησε. Και εμείς τον ξεγελάσαμε και ψάξαμε αλλού για «προστάτες».

Η κατάσταση, απ’ εδώ και πέρα, για το Κυπριακό χαρακτηρίζεται ακραία επικίνδυνη. Η τεταμένη εσωτερική κατάσταση, τα σκάνδαλα, η διαφθορά του πολιτικού και οικονομικού κόσμου, η κρίση αξιών, και γενικά το κλίμα δεν βοηθά τη διαπραγμάτευση. Ο κ. Αναστασιάδης πρωτίστως ταλανίζεται μεταξύ της «όποιας λύσης», καθώς πιέζεται και από τους πρώην «συντρόφους» του, με τους οποίους συνωμότησε για να επιβάλει στον κυπριακό Ελληνισμό το φιλοτουρκικό σχέδιο Ανάν, και της «διευθέτησης» των δύο κρατών. Έτσι όπως τον βλέπω είναι σκισμένος στη μέση, μεταξύ δύο απαράδεκτων λύσεων, που θα παραδώσουν την Κύπρο στην κατοχική Τουρκία.

Είναι πολύ σοβαρά τα πράγματα και δυστυχώς είναι διχασμένες και οι δυνάμεις που πρωτοστάτησαν στην καταψήφιση του ρατσιστικού κειμένου των Ηνωμένων Εθνών, τον Απρίλιο του 2004. Δεν μπορούν να βρουν ένα τρόπο να ενωθούν. Κινδυνεύει η Πατρίδα. Άλλο οι δυνάμεις αυτές να έχουν σπάσει σε χίλια κομμάτια, και άλλο να είναι όλες μαζί μία γροθιά.

Πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, συναντήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο με τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού. Συνοδευόταν από τον κ. Τσελεπή.

Μία ολόκληρη ζωή σκοτώνονται και βρίζονται μεταξύ τους με απαράδεκτους πεζοδρομιακούς χαρακτηρισμούς και μία ζωή, όταν μυρίσουν …«κλέφτικο», αγκαλιάζονται, φιλιούνται και συνεργάζονται. Και πάντα θύμα αυτής της ερμαφρόδιτης συνεργασίας της Δεξιάς και της Αριστεράς είναι η Κύπρος.

  • Είναι αυτή από τις φορές που πνίγει τους πολίτες η απογοήτευση. Βλέπουν και καταλαβαίνουν ότι παίζεται το μέλλον τους, το μέλλον της Πατρίδας τους.

Θυμώνουν όταν ακούνε πολιτικούς, όπως ο Αβέρωφ Νεοφύτου και ο Άντρος Κυπριανού, οι οποίοι υποστηρίζουν λύσεις που ωφελούν και συμφέρουν μόνο την Τουρκία. Αλλά, δυστυχώς, δεν αντιδρούν.

Ας ελπίσουμε ότι στις βουλευτικές εκλογές -και στη συνέχεια στις προεδρικές- θα στείλουν όλους αυτούς στην πολιτική συνταξιοδότηση. Για να ησυχάσει η Κύπρος…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Ο Τραμπ είναι …Τραμπ και δεν θα αλλάξει ποτέ: Γιατί καθυστερεί να ανακοινώσει τις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: