Αυτά είναι: Η Άγκυρα πραγματοποιεί ασκήσεις και η Αθήνα ενισχύει τη συμμαχία της με το Αμπού Ντάμπι

File photo: Αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος. U.S. Air Force photo by Staff Sgt. Chris Drzazgowski




«Η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει ναυτικές ασκήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, εν μέσω εντάσεων με τους γείτονές της για ενεργειακές έρευνες στην περιοχή.

Το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας δήλωσε στο λογαριασμό του στο Twitter ότι “πλοία του ναυτικού μας” διεξήγαγαν τις ασκήσεις, χωρίς να διευκρινίζουν την τοποθεσία εκτός της “Ανατολικής Μεσογείου” και δημοσίευσαν φωτογραφίες που δείχνουν ένα πυροσβεστικό σκάφος”.

Τα παραπάνω αναφέρει σε κείμενο στην ιστοσελίδα agcnews.eu, ο Antonio Albanese. Σημειώνει και τα εξής:

Η Τουρκία διαφωνεί με τα μέλη της Ε.Ε., Ελλάδα και Κύπρο, σχετικά με τους ενεργειακούς πόρους στα “αμφιλεγόμενα” ύδατα της ανατολικής Μεσογείου. Οι ασκήσεις ακολούθησαν την ανακοίνωση της Ε.Ε. στις 10 Δεκεμβρίου σχετικά με σχέδιο επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία για τις «παράνομες και επιθετικές» ενέργειές της στην περιοχή.

Την Παρασκευή, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε στη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ μέσω τηλεδιάσκεψης ότι η Τουρκία θέλει να γυρίσει τη σελίδα με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επέμεινε ότι η στάση της Τουρκίας ήταν «εποικοδομητική», ενώ κατηγόρησε την Ελλάδα ότι εγκατέλειψε τις συνομιλίες .

Η Αθήνα, ωστόσο, δεν σταμάτησε. Το πρόσφατο αμυντικό σύμφωνο που υπεγράφη μεταξύ Ελλάδας και ΗΑΕ θα μπορούσε να οδηγήσει σε παγκόσμιες αμυντικές συμφωνίες μεταξύ των δύο συμμαχικών κρατών. Τα ΗΑΕ διαθέτουν αρκετά οπλικά συστήματα που η Ελλάδα μπορεί να ενδιαφέρεται να αποκτήσει, ειδικά για την πολεμική αεροπορία της. Το Αμπού Ντάμπι έχει ήδη δείξει την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα στις συνεχιζόμενες θαλάσσιες διαφορές με την Τουρκία όταν έστειλε τέσσερα αεροσκάφη F-16 στο νησί της Κρήτης τον Αύγουστο του 2020.

Η σύνθεση της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, της Haf και της Πολεμικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Uaeaf, είναι παρόμοια. Και οι δύο λειτουργούν F-16 που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ μαζί με μικρότερο αριθμό μαχητών Mirage 2000 που κατασκευάστηκαν από τη Γαλλία, αν και τα ΗΑΕ έχουν πιο προηγμένες παραλλαγές.

Και οι δύο αεροπορικές δυνάμεις υποβάλλονται σε μερικές σημαντικές αναβαθμίσεις και αγορές.Η Ελλάδα έχει υπογράψει συμβόλαια για τον εκσυγχρονισμό του στόλου των F-16 και των Mirages μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Όταν ολοκληρωθεί ο εκσυγχρονισμός του στόλου F-16 σε περίπου 7 χρόνια, θα είναι τα πιο προηγμένα F-16 στην Ευρώπη. Εν τω μεταξύ, τα ΗΑΕ Mirages θα ενημερωθούν από τη Γαλλία, αναφέρει το Forbes.

Ακόμη πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι και οι δύο χώρες αγοράζουν νέα πολεμικά αεροσκάφη: Η Ελλάδα παρήγγειλε πρόσφατα 18 τελευταίας γενιάς Dassault Rafales πολλαπλών ρόλων από τη Γαλλία και ψάχνει για παρόμοιο αριθμό F-35 Lightning II πέμπτης γενιάς από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ενωμένος.

Αυτές οι αγορές θα μπορούσαν να αλλάξουν σημαντικά την ισορροπία της αεροπορικής ισχύος μεταξύ της Αθήνας και της αντιπάλου της Άγκυρας. Τα ΗΑΕ έχουν παραγγείλει 50 F-35. Η απόκτηση ενός τόσο μεγάλου στόλου από αυτούς τους μυστικούς μαχητές θα έκανε αναμφίβολα το UAEAF μια ακόμη πιο ισχυρή αεροπορία που εποπτεύει τους ουρανούς της περιοχής του Περσικού Κόλπου και πέραν αυτής».

ΠΗΓΗ: agcnews.eu Antonio Albanese – Ankara fa esercitazioni e Atene rafforza lalleanza con Abu Dhabi

Αέρας μιας νέας συμφωνίας για το 2021; Η Ελλάδα και η Τουρκία “συνομιλούν” μέσω Twitter…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: