Αέριο μέσω Αμμοχώστου: Επιχειρείται διασύνδεση θεμάτων από Τουρκία, πρώτο βήμα η άτυπη Πενταμερής

FILE PHOTO: Φωτογραφία που εικονίζει άποψη του παραλιακού μετώπου της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου από τη θάλασσα για πρώτη φορά μετά από 49 χρόνια. ΑΠΕ- ΜΠΕ, ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

-Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην ουσία την έδιωξε αλλά η Τζέιν Χολ Λουτ «πείσθηκε» πως όλοι θέλουν τη Διάσκεψη

Διασύνδεση του θέματος της Αμμοχώστου με εκείνο των υδρογονανθράκων επιχειρεί να πετύχει η κατοχική Τουρκία. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, παρασκηνιακά η Άγκυρα προσπαθεί να θέσει σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης τα δύο ζητήματα μέσα από εκβιασμούς προς την ελληνική πλευρά.

Προτεραιότητα της τουρκικής πλευράς σε αυτή τη φάση είναι το φυσικό αέριο και στόχος είναι η εμπλοκή της κατοχικής δύναμης στο ενεργειακό πρόγραμμα.

Δεν αποκλείεται να θέσει, σε πρώτη φάση, το πάγωμα των ερευνών από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Τις δικές της, που είναι παράνομες, αλλά και των εταιρειών που νομίμως δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο των κινήσεων επιχειρεί να προωθήσει ένα πάρε-δώσε Αμμοχώστου και υδρογονανθράκων.

Σε ό,τι αφορά το άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής της κατεχόμενης Αμμοχώστου, η κίνηση για άνοιγμα της πόλης, πέραν από την επιβολή επί του εδάφους νέων τετελεσμένων επί του εδάφους αποσκοπούσε και στα εξής:

  • α) Να ασκηθεί πίεση στην ελληνοκυπριακή πλευρά στο Κυπριακό,
  • β) να δημιουργηθεί ρήγμα μεταξύ των Ελληνοκυπρίων για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η «έκκληση» της τουρκικής πλευράς προς τους νόμιμους ιδιοκτήτες,
  • γ) Η κίνηση έγινε επειδή η λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων δεν έχει χρήματα για να δώσει στους ιδιοκτήτες και ως εκ τούτου επιχειρείται να κερδίσουν χρόνο μέσα από τερτίπια.

Στο σκηνικό του Κυπριακού, η απεσταλμένη του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, άκουσε τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να της μιλά για δύο κράτη, πλην όμως φαίνεται πως ο Διεθνής Οργανισμός προχωρεί στη σύγκληση άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης, τέλος Ιανουαρίου, αρχές Φεβρουαρίου στη Γενεύη. Κι αυτό επειδή «όλοι συμφωνούν στην πραγματοποίησή της».

Κι αυτό ανεξαρτήτως εάν η Άγκυρα θέτει ως κόκκινη γραμμή την αποδοχή από την ελληνική πλευρά της «κυριαρχικής ισότητας», που παραπέμπει σε ένα συνομοσπονδιακό μοντέλο.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

«Το γινάτι βγάζει μάτι», αλλά να μην είναι το δικό μας: Παράφωνες χορωδίες και κακές θεατρικές παραστάσεις

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: