Ζητάει και τα ρέστα η Άγκυρα για το «μπλόκο» στη νηοψία: Καλεί για… εξηγήσεις τους πρεσβευτές Ε.Ε, Γαλλίας, Γερμανίας

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χαμί Ακσόϊ. Photo via Twitter, @HamiAksoy2, @anadoluajansi




Η Τουρκία κάλεσε τους πρεσβευτές της Ιταλίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και τον επιτετραμμένο της Γερμανίας στην Άγκυρα για να τους επιδώσει νότα διαμαρτυρίας για την απόπειρα νηοψίας, από γερμανική φρεγάτα σε τουρκικό φορτηγό πλοίο, το οποίο κατευθυνόταν στο λιμάνι Μισράτα της Λιβύης.

Το τουρκικό πλοίο θεωρήθηκε ύποπτο για παραβίαση του εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη.

Νωρίτερα σήμερα, η Γερμανία κατηγόρησε την Τουρκία ότι εμπόδισε τις γερμανικές δυνάμεις που μετέχουν στην ευρωπαϊκή αποστολή Irini να ελέγξουν το πλοίο, ενώ η Άγκυρα από την πλευρά της υποστηρίζει ότι η έρευνα αυτή παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, ενώ αμφισβήτησε ρητώς την σκοπιμότητα της επιχείρησης “Ειρήνη” που αποσκοπεί στην επιβολή εμπάρκο στην μεταφορά όπλων και μισθοφόρων στην Λιβύη.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας

Δήλωση (υπ’ αριθμ. QA-115/23.11.2020) του Εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Hami Aksoy, η οποία αναρτήθηκε στον επίσημο δικτυακό τόπο του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, σε απάντηση ερώτησης αναφορικά με «την επιθεώρηση υπό την Επιχείρηση Ειρήνη ενός εμπορικού σκάφους με τουρκική σημαία χωρίς τη συγκατάθεση της Τουρκίας», επισημαίνονται τα ακόλουθα:  Η Επιχείρηση Ειρήνη, που διεξάγεται από την ΕΕ, αποτελεί μία Επιχείρηση ο σκοπός και τα οφέλη της οποίας είναι αμφισβητήσιμα.

Χθες (22 Νοεμβρίου) κατά τις πρωινές ώρες, το γερμανικό πολεμικό πλοίο ‘Αμβούργο’, στο πλαίσιο αυτής της Επιχείρησης, σταμάτησε και ανακρίθηκε λεπτομερώς το υπό τουρκική σημαία εμπορικό πλοίο ‘M / V Roseline A’, το οποίο μετέφερε μπογιά, υλικό σχετικό με μπογιές και ανθρωπιστική βοήθεια από τον λιμένα του Ambarlı στη Misrata.

Ο πλοίαρχος του εμπορικού σκάφους ενήργησε συνεργατικά και μοιράστηκε λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με το φορτίο του σκάφους και τη διαδρομή του.

Εντούτοις, στις 17:45, ένοπλα στοιχεία της Επιχείρησης ‘Ειρήνη’ επιβιβάστηκαν στο πλοίο και πραγματοποίησαν μια μακρά ‘επιθεώρηση’ για ώρες.

Όλα τα μέλη του πληρώματος, συμπεριλαμβανομένου του πλοιάρχου, υποβλήθηκαν σε έλεγχο βιαίως, συγκεντρώθηκαν και περιορίστηκαν σε ένα συγκεκριμένο σημείο, τα εμπορευματοκιβώτια ερευνήθηκαν δια της βίας, ενώ ο πλοίαρχος τέθηκε υπό την επιτήρηση ενός ένοπλου στρατιώτη.

Αυτή η παρέμβαση πραγματοποιήθηκε χωρίς τη συγκατάθεση ούτε της Τουρκίας, ως κράτους σημαίας, ούτε του πλοιάρχου. Παρά τη δήλωση του πλοιάρχου σχετικά με τη φύση του φορτίου, η επέμβαση ξεκίνησε στη βάση ασαφούς υποψίας και διήρκεσε μέχρι τα μεσάνυχτα και τερματίστηκε μόνο μετά από επίμονες αντιρρήσεις της Τουρκίας.

Το ένοπλο προσωπικό παρέμεινε επί του εμπορικού πλοίου, από το οποίο έφυγε στις 09:38 το πρωί. Λυπούμαστε βαθιά που το σκάφος μας, το οποίο, όπως έγινε εμφανές, δεν παραβίασε το εμπάργκο όπλων, παρακρατήθηκε από τη διαδρομή του επί ώρες σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες και ότι κατά τη διάρκεια της επιθεώρησης το πλήρωμα αντιμετωπίστηκε σαν να ήταν εγκληματίες.

Διαμαρτυρόμαστε για αυτήν την παράνομη και με χρήση βίας πράξη. Τα δικαιώματα αποζημίωσης των σχετικών φυσικών και νομικών προσώπων για τις ζημιές και τις απώλειες που ενδέχεται να προκύψουν από αυτήν την πράξη, φυσικά, διατηρούνται. Η λήψη της συγκατάθεσης του κράτους σημαίας πριν την παρέμβαση σε εμπορικά πλοία σε διεθνή ύδατα είναι απαραίτητη.

Οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη δεν παρακάμπτουν αυτήν την υποχρέωση.

Η ουδετερότητα της Επιχείρησης ‘Ειρήνη’, την οποία ξεκίνησε η ΕΕ χωρίς να συμβουλευτεί ούτε τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης, ούτε την Τουρκία και το ΝΑΤΟ, αμφισβητείται ήδη. Ούτως εχόντων, αυτή η υποκείμενη σε διπλά πρότυπα και παράνομη μεταχείριση των σκαφών που εκτελούν μεταφορές από την Τουρκία στη Λιβύη δεν μπορεί ποτέ να γίνει αποδεκτή. Όπως έχουμε δηλώσει πολλές φορές η ‘Ειρήνη’ είναι μια προκατειλημμένη Επιχείρηση. Είναι μια Επιχείρηση που δεν επιθεωρεί τις αποστολές όπλων στον πραξικοπηματία Haftar, ενεργώντας αυθαίρετα και αποσκοπώντας στην τιμωρία της νόμιμης κυβέρνησης της Λιβύης .

 

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Ανέκδοτο η IRINI: Νέα απειλή κυρώσεων στην Τουρκία για Λιβύη, αυτή απλώς τους γράφει και συνεχίζει

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: