Ξαφνική μετατόπιση της Άγκυρας προς τη Δύση: Νέο παιγνίδι Ερντογάν για να αποφύγει τους μπάτσους που έρχονται;

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




Ζωτικό κράτος μέλος του ΝΑΤΟ και επίδοξο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Τουρκία τα τελευταία χρόνια έχει συχνά μια επιθετική στάση απέναντι στους ευρωπαίους συμμάχους της -ενώ οι δεσμοί της με τη Μόσχα γίνονται όλο και πιο στενοί, αναφέρει το Euronews σε κείμενο του Andrew Lebentz.

Με τα προβλήματα όμως στο εσωτερικό να αυξάνονται, ο Ταγίπ Ερντογάν κοιτάζει για άλλη μια φορά προς τη Δύση. Έχοντας δεσμούς τόσο με την Ασία όσο και με την Ευρώπη, η Τουρκία κοιτάζει και προς τις δύο κατευθύνσεις για στήριξη, εμπορικές και διπλωματικές σχέσεις. Αυτό σημαίνει όμως, ότι μπορεί να βρεθεί σε αντιπαράθεση με τους γείτονες και τους συμμάχους της.

Την πολιτική της Τουρκίας, διαμορφώνει ο Πρόεδρος Erdogano σημαντικότερος πολιτικός της Άγκυρας από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας τη δεκαετία του 1920. Για τους υποστηρικτές του είναι ένας ήρωας που εκσυγχρονίζει τη χώρα, βελτιώνει τις δημόσιες υπηρεσίες και παραμένει πιστός στις ισλαμικές του ρίζες.

Για τους επικριτές του, ευθύνεται για την κατάρρευση της αξίας της λίρας, καταπνίγει την ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης και κυβερνά τη χώρα του με σιδερένια πυγμή.

Κι αυτό προκάλεσε πραγματικά προβλήματα στις Βρυξέλλες. Η Άγκυρα είχε εμπλακεί σε ενταξιακές συνομιλίες, αλλά αυτές έχουν παγώσει εδώ και καιρό. Η Τουρκία είναι κρίσιμη για την αποτροπή άφιξης μεταναστών στην Ευρώπη. Αλλά η στάση της Τουρκίας στη Συρία και στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, έχει στρέψει το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. εναντίον του Κρεμλίνου.

Οι σχέσεις με την Ελλάδα παραμένουν δύσκολες. Το κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κύπρου παραμένει ένα ανεπίλυτο ζήτημα και τα δικαιώματα εξερεύνησης πετρελαίου στην ανατολική Μεσόγειο έχουν οδηγήσει σε ναυτικές αντιπαραθέσεις.

Η φιλία των γαμπρών των Προέδρων, έχει κρατήσει την Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες σε ένα επίπεδο, αλλά η αλλαγή στην αμερικανική διοίκηση αφήνει την Άγκυρα χωρίς πρόσβαση στο Οβάλ Γραφείο.

Το αποτέλεσμα; Αλλαγές πολιτικής. Υπήρξαν προσπάθειες σταθεροποίησης του νομίσματος, προσπάθειες επίλυσης διεθνών διαφορών και ακόμη και αποδοχή της νίκης Biden. Οι σχέσεις με την Ε.Ε. παραμένουν τεταμένες, αλλά και οι δύο πλευρές ελπίζουν σε επικείμενη επαναφορά.

ΠΗΓΗ: EuronewsAndrew Lebentz, Turkey changes courseAnkara looks to rebuild ties as domestic woes mount

Πόλεμος Τουρκίας-Γερμανίας για τη Λιβύη: Γιατί οι Γερμανοί διενήργησαν νηοψία σε τουρκικό πλοίο;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: