Τρομάζει το φάντασμα του Μπέργκαμο: Οι επιστήμονες ζητούν, απόλυτη, γενική καραντίνα

Φωτογραφία από drone δείχνει σκηνές που στήθηκαν στους εξωτερικούς χώρους του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ καθώς και σε άλλα νοσοκομεία του πολεοδομικού συγκροτήματος, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των υποδομών και κάλυψης των αυξημένων αναγκών που δημιουργούνται λόγω της πανδημίας του Covid19, Θεσσαλονίκη, Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ




Ζοφερές προειδοποιήσεις απευθύνουν πλέον οι επιστήμονες για την εξέλιξη της πανδημίας ενώ οι εικόνες με τις τέντες έξω από το ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη και άλλα τέσσερα νοσοκομεία της πόλης δημιουργούν απευκταίους παραλληλισμούς με τις σκηνές που εκτυλίχθηκαν στο Μπέργκαμο την περασμένη Ανοιξη.

Συνολικά έξω από πέντε νοσοκομεία της πόλης (ΑΧΕΠΑ, Παπαγεωργίου, Αγιος Δημήτριος, Ιππποκράτειο και Αγιος Παύλος) έχουν ή πρόκειται να τοποθετηθούν υπαίθριες κατασκευές (παγόδες βαρέος τύπου) με σκοπό να λειτουργήσουν υποστηρικτικά στις υφιστάμενες δομές, για τεστ ανίχνευσης και ό,τι άλλο απαιτήσει η διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.

Την ίδια στιγμή μελετάται, σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται ακόμη και το ενδεχόμενο εγκατάστασης κλινικών ΜΕΘ στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο.

Πληροφορίες ακόμη που δημοσίευσε η εφημερίδα «Καθημερινή» ανέφεραν ότι το 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο που διαθέτει ήδη δικές του ΜΕΘ, ετοιμάζεται να μετατρέψει σε θαλάμους νοσηλείας ακόμα και τους χώρους στο υπόγειο – πυρηνικό καταφύγιο, ενώ είναι έτοιμο το σχέδιο για αεροδιακομιδή ασθενών στην Αθήνα ή και αλλού.

«Βρισκόμαστε σε κατάσταση ύπουλου πολέμου, κανείς δεν γνωρίζει ποιον θα χτυπήσει η πανδημία», ανέφερε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού, μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του MEGA.

Η κυρία Λινού επανέλαβε την ανάγκη για τη λήψη μέτρων, όχι απαραίτητα πιο αυστηρών, αλλά μέτρων που θα είναι εφαρμόσιμα και αποδεκτά από τους πολίτες.

«Δεν αρκεί μόνο να εξαγγέλλεις μέτρα, αλλά θα πρέπει να τα κάνεις επιθυμητά, εφικτά και πιστευτά. Και αυτό είναι αρκετά δύσκολο με αυτή τη νόσο» σημείωσε η καθηγήτρια.

Υπάρχει ακόμη χειρότερη καραντίνα

«Δεν είναι πραγματική καραντίνα αυτό που ισχύει τώρα» τόνισε η κυρία Λινού, εξηγώντας πως η πραγματική καραντίνα θα ήταν να μένουν όλοι στο σπίτι τους και να προμηθεύονται μόνο φάρμακα, νερό και φαγητό και να μην πηγαίνουν πουθενά ή να συναντούν κανένα.

«Δεν ξέρω αν μπορούμε να τα καταφέρουμε με οποιαδήποτε άλλη μορφή καραντίνας» συμπλήρωσε και τόνισε πως τα στοιχεία των επόμενων ημερών θα δείξουν την ανάγκη για λήψη ανάλογων μέτρων.

Αναφορικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας από την Πολιτεία, η Αθηνά Λινού ήταν ξεκάθαρη: «Η Πολιτεία σχοινοβατεί. Είναι ανάμεσα στη διατήρηση της οικονομίας, της ψυχικής ισορροπίας των πολιτών και της καταπολέμησης της νόσου», ενώ επανέλαβε την άποψή της ότι υπήρξε καθυστέρηση των μέτρων που θα ενθάρρυναν τους ανθρώπους να τηρήσουν την καραντίνα, τονίζοντας πως θα έπρεπε να υπάρχουν περισσότερες καμπάνιες ενημέρωσης, καθώς και σχετικές μελέτες που θα έπειθαν τους πολίτες. «Θα μας βοηθούσαν να πάρουμε έγκαιρα τοπικά μέτρα για να περιορίσουμε την πανδημία» συμπλήρωσε.

«Κανείς έξω»

Ξεκάθαρη σύσταση απηύθυνε από την πλευρά του και ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος, αναφορικά με τις περιοχές της Ελλάδας στις οποίες καταγράφεται ιδιαίτερα υψηλός αριθμός κρουσμάτων κορωνοιού: «Κανείς να μην κυκλοφορεί έξω», είπε μιλώντας στον ΣΚΑΙ και συνέστησε «το λοκντάουν να εφαρμοστεί σε μεγαλύτερη έκταση».

«Είμαστε στα όρια στη Θεσσαλονίκη, για αυτό και υπάρχει κινητικότητα στο Βόρεια Ελλάδα για να ανοίξουμε και άλλες ΜΕΘ», πρόσθεσε.

«Ελπίζουμε να μην φτάσουμε στα όρια του Μπέργκαμο» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η ανάπτυξη επιπρόσθετων χώρων ΜΕΘ, ακόμα και σε χώρους όπως το Βελλίδειο είναι μια σωστή σκέψη αλλά προς το παρόν δεν χρειάζεται.

«Σε μια κρίση πρέπει να είμαστε έτοιμοι», τόνισε σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζοντας πως το σημαντικό είναι ότι υπάρχουν διαθέσιμοι αναπνευστήρες.

Όπως επεσήμανε ο κ. Γώγος πρόβλημα καταγράφεται και στην Λάρισα όπου ο αριθμός των κρουσμάτων ανεβαίνει.

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο NEWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από ΕΛΛΑΔΑ

Hellas Journal με πληροφορίες από MEGA, ΣΚΑΙ, Καθημερινή

Τρόμος πάνω από τη Θεσσαλονίκη: Οι εικόνες δεν απέχουν πολύ από εκείνες στα νοσοκομεία της Ιταλίας…

Θεσσαλονίκη: Κλινική covid-19 το “Βελλίδειο” στα σχέδια για τη μάχη της πανδημίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: