Τρεις αμερικάνοι γερουσιαστές αντιδρούν στην πώληση όπλων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

File Photo: Μία φωτογραφία τραβηγμένη από την αεροπορία των ΗΠΑ που δείχνει δύο ισραηλινά F-35 να πετούν σε σχηματισμό. EPA, US AIR FORCE, 1ST LT. ERIK D. ANTHONY μέσω ΚΥΠΕ




Τρεις γερουσιαστές δήλωσαν χθες, Τετάρτη, ότι θα εισαγάγουν νομοθεσία με στόχο να παρεμποδίσουν την προσπάθεια της κυβέρνησης Τραμπ για την πώληση μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (drones), αλλά και άλλων οπλικών συστημάτων αξίας άνω των 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ).

Έτσι δημιουργείται μία νέα εστία έντασης με τον Αμερικανό πρόεδρο, λίγες εβδομάδες πριν από την προβλεπόμενη αποχώρηση του Τραμπ από το Οβάλ Γραφείο.

Οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές Μπομπ Μενέντεζ, Κρις Μέρφι, αλλά και ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Ραντ Πολ θα εισαγάγουν ξεχωριστά ψηφίσματα αποδοκιμασίας του σχεδίου του προέδρου Τραμπ για την πώληση μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων Reaper, μαχητικών αεροσκαφών F-35, αλλά και πυραύλων αέρος-αέρος, όπως επίσης και άλλων πυρομαχικών στα ΗΑΕ.

Πρόκειται για μία μεγάλη πώληση αμερικανικών οπλικών συστημάτων στα ΗΑΕ, η οποία, θα μπορούσε να αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων στη Μέση Ανατολή. Μέλη του Κογκρέσου έχουν ενοχληθεί από την προσπάθεια της απερχόμενης κυβέρνησης να επισπεύσει την πώληση του αναφερόμενου πολεμικού υλικού.

Αρκετά μέλη του Κογκρέσου ανησυχούν για το ενδεχόμενο τα ΗΑΕ να χρησιμοποιήσουν τα όπλα σε επιθέσεις, που θα μπορούσαν να πλήξουν αμάχους στην Υεμένη, καθώς ο εμφύλιος πόλεμος στο έδαφος της θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές καταστροφές σε παγκόσμιο επίπεδο.

Όταν ανακοινώθηκε η συμφωνία, η Διεθνής Αμνηστία προειδοποίησε ότι τα όπλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για «επιθέσεις που παραβιάζουν τη διεθνή ανθρωπιστική νομοθεσία και να σκοτώσουν ή να τραυματίσουν χιλιάδες αμάχων στην Υεμένη».

Στην πώληση των όπλων εμπλέκονται οι εταιρίες General Atomics, Lockheed Martin Corp που κατασκευάζει τα μαχητικά 5ης γενιάς F-35, όπως επίσης και η Raytheon η οποία κατασκευάζει πυραύλους.

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο NEWS GOOGLE

Αυστραλία: Οι Ειδικές Δυνάμεις «σκότωσαν παράνομα» 39 αμάχους στο Αφγανιστάν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: