Τουρκία: Ρωσική εταιρεία «κλειδί» αποχωρεί από την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου

File Photo logo από την ιστοσελίδα της εταιρείας interrao.ru
Η Inter Rao μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ενέργειας της Ρωσίας, αποχώρησε από κονσόρτσιουμ που έχει αναλάβει την κατασκευή σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέγεια στο Ακούγιο της Τουρκίας.

Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά από συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου στις 26 Οκτωβρίου, αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Dunya.

Αν και οι λόγοι της απόσυρσης της Inter Rao από την κατασκευή του έργου δεν έχουν γίνει γνωστοί, η τουρκική εφημερίδα επισημαίνει την έντονη δυσαρέσκεια της Μόσχας από την εμπλοκή της Τουρκίας στον πόλεμο του Ναγκόρνο – Καραμπάχ.

Η Τουρκία και η Ρωσία έχουν αναπτύξει οικονομική συνεργασία τα πρόσφατα χρόνια, περιλαμβανόμενης και της κοινοπραξίας για την ανάπτυξη του πυρηνικού σταθμού ενέργειας του Άκκουγιού στην νοτιοανατολική Τουρκία.

Η συμφωνία ορόσημο για το κτίσιμο εργοστασίου δυναμικής 4800 mεγκαβατ υπογράφτηκε από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Ρώσσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν το 2010, αλλά φαίνεται πως τώρα τίθεται υπό αμφισβήτηση καθώς οι δύο ηγέτες βρίσκονται ενώπιον διαφορών για σειρά ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής, αναφέρει η Dunya.

Σημειώνεται ότι αν το ποσοστό συμμετοχής της εταιρείας στο έργο είναι πολύ μικρό,  η αποχώρησή της θεωρείται στην Τουρκία ιδιαίτερης σημασίας, καθώς ο ιδιοκτήτης της Ιγκόρ Σεχίν  ανήκει στο στενό περιβάλλον του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και είναι ένας από τους πιο ισχυρούς άνδρες της Ρωσίας.

HJ με πληροφορίες από dunya.com

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Η Rosatom πουλά το μερίδιό της στον τουρκικό πυρηνικο σταθμό του Ακουγιού μέσα στο 2019

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required


%d bloggers like this: