Το ζητούμενο είναι αυτό: Μπορεί ο θυμός του Μάικ Πομπέο για τον Ερντογάν να γίνει πράξη και να μην μείνει στα λόγια;

Ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο. Διακρίνονται η σύζυγος του Σούζαν και ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα. State Department photo by Ron Przysucha




ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ:
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Το τελευταίο διάστημα -και είναι σίγουρο- το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει δώσει «γραμμή», για οξεία (μερικές φορές) κριτική προς την παραβατική Τουρκία και αυτό οφείλεται στον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάικ Πομπέο.

Δεν οφείλεται στον αναξιόπιστο Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αυτό το διάστημα δεν ασχολείται με τίποτα άλλο πέραν των προσπαθειών του για ανατροπή του εκλογικού αποτελέσματος. Άλλωστε είναι ο Πρόεδρος που διασώζει μέχρι και σήμερα τον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν. Χωρίς να ντρέπεται ότι παρανομεί παραβιάζοντας τους αμερικανικούς νόμους.

Αρκετοί παράγοντες που έχουν γνώση των γεγονότων και των νέων δεδομένων, πιστεύουν ότι αν ήταν στο χέρι του Αμερικανού υπουργού των Εξωτερικών, τα πράγματα θα είχαν αλλάξει άρδην για την Τουρκία. Θα είχαν αλλάξει αρνητικά.

Ο Ερντογάν, μέσω του προέδρου Τραμπ, έχει ανατρέψει αποφάσεις του κ. Πομπέο, και μάλιστα το έκανε με προσβλητικό τρόπο… Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ήταν αυτός που σε συνεννόηση με τον κ. Τραμπ και τον τότε σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, Τζον Μπόλτον, είχε υπογραμμίσει με πανηγυρικό και απόλυτο τρόπο ότι όποιος θα πείραζε τους Κούρδους της Συρίας, θα είχε να κάνει με την υπερδύναμη Αμερική. Στο τέλος, ο Ερντογάν άλλαξε την απόφαση του κ. Τραμπ και οι Κούρδοι προδόθηκαν. Και αυτό ο κ. Πομπέο το φέρει βαρέως.

  • Μία απόδειξη για τα αισθήματα του Αμερικανού υπουργού για τη σημερινή Τουρκία, είναι η επίσημη επίσκεψη του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, στην Κωνσταντινούπολη. Ήταν μία προκλητική για την Τουρκία απόφαση, πέρα για πέρα “αντιδιπλωματική” και αντιτουρκική πράξη.
  • Άνθρωποι που είδαν τις σκηνές στο Φανάρι και ειδικά στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, μοιράστηκαν μαζί μας εξαιρετικές στιγμές σεβασμού στην Ορθόδοξη Εκκλησία και στον Προκαθήμενό της και ευλάβειας του υπουργικού ζεύγους προς τον κ. Βαρθολομαίο.

Να θυμόμαστε πάντα ότι ο κ. Πομπέο θα είναι υπουργός για άλλες 61 μέρες. Και αυτό το διάστημα θα μπορούσε να αφήσει τη σφραγίδα του στις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας. Δεν ελπίζουμε σε κάτι εντυπωσιακό, λόγω του κ. Τραμπ, ο οποίος είναι αφοσιωμένος στη σχέση του με τον Ερντογάν. Αλλά, στην Ουάσιγκτον λένε συχνά τη φράση «ποτέ δεν ξέρεις»…

Πάντως, πολλοί εδώ πιστεύουν ότι μέχρι τις 20 Ιανουαρίου ο κ. Πομπέο θα είναι η δύναμη που δεν θα επιτρέψει δυσάρεστες καταστάσεις στο Αιγαίο και στην Κύπρο.

Την Παρασκευή, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταδίκασε την εισβολή του Ταγίπ Ερντογάν στην κατεχόμενη Αμμόχωστο με μία ισχυρή δήλωση, η οποία έχει τη σημασία της, παρά το γεγονός ότι ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας δεν πρόκειται να τη λάβει υπόψη.

Θα την πετάξει και αυτή, όπως και τόσες άλλες στα σκουπίδια. Διότι δεν συνοδεύονται από μαστίγιο. Δεν συνοδεύονται από πράξεις.

  • Βεβαίως, δεν παύει ειδικά αυτή η ανακοίνωση, που έγινε σε απάντηση ερώτησης της ιστοσελίδας μας Hellas Journal να είναι μία καταδικαστική ανακοίνωση για τις παρανομίες του Ερντογάν εναντίον της Κύπρου.

Ο εκπρόσωπος εκφράζει τη βαθιά, όπως αναφέρει ανησυχία της αμερικανικής κυβέρνησης, «για τη μονομερή απόφαση της Τουρκίας να ανοίξει εκ νέου τα Βαρώσια».

Καλεί την κατοχική δύναμη να ακυρώσει αυτή την απόφαση.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, «το άνοιγμα εκ νέου των Βαρωσίων είναι ασυμβίβαστο με τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Είναι προκλητική και αντιπαραγωγική ενέργεια για την επανάληψη των συνομιλιών για διευθέτηση» του προβλήματος της Κύπρου, προειδοποιεί ο εκπρόσωπος.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι συνεχίζει να υποστηρίζει τις προσπάθειες για την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και συνεχίζει να ζητά διάλογο και σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

  • Αποδοκιμάζει δηλαδή τις πολεμικές ενέργειες της Τουρκίας σε ότι αφορά την Κύπρο και γενικά στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά όπως αναφέραμε πολλές φορές, σιγά που θα δώσει σημασία ο Ερντογάν.

Ο εκπρόσωπος χαρακτηρίζει την πρόσφατη παράνομη επίσκεψη του Προέδρου της Τουρκίας στην κατεχόμενη Αμμόχωστο ένα βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση. Και αποδοκιμάζει την λύση που προτείνει η κατοχική δύναμη και το κατοχικό καθεστώς για δύο κράτη στο νησί.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, συνεχίζουν να υποστηρίζουν μια συνολική διευθέτηση για την επανένωση του νησιού ως διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, η οποία θα ωφελήσει όλους τους Κύπριους, καθώς και την ευρύτερη περιοχή», σημειώνει ο εκπρόσωπος στη Hellas Journal.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Όπως κάνω πάντα, υπενθυμίζω ότι και σ’ αυτή την αμερικανική κυβέρνηση, και ίσως και στην επόμενη, μπορεί να υπερισχύσουν γραφειοκράτες, που πιστεύουν ότι η Τουρκία είναι ο «ομφαλός της γης». Βεβαίως ΔΕΝ είναι. Έχει απωλέσει τη στρατηγική της σημασία, και ειδικά τα τελευταία χρόνια, λόγω των σχέσεων με την Ρωσία, το Ιράν, την Χαμάς και άλλους εχθρούς της Αμερικής, έχει προσβάλει και έχει ζημιώσει τα στρατηγικά συμφέροντα της Αμερικής.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

Η χώρα με τους δύο Προέδρους: Ο Μπάιντεν “τρέμει” με την ιδέα ότι ο Τραμπ θα ξεκινήσει πόλεμο με το Ιράν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: