Το lockdown, τα Μ1117 των ΗΠΑ και η αναβάθμιση των Apache: Το «έξυπνο όπλο» του Ισραήλ…

Οχήματα, άρματα μάχης, πλοία ,εγκαταστάσεις, οχυρωμένες θέσεις, ακόμη και ελικόπτερα υπό προϋποθέσεις, είναι ορισμένοι από τους στόχους του Spike NLOS. Photo via RAFAEL DEFENCE (https://www.facebook.com/pg/RafaelDefense/photos/?ref=page_internal)




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ., HELLAS JOURNAL

-Τα Επιτελεία τρέχουν και με μέτρα ασφαλείας
-Τα πρώτα Μ1117 στο Ραμστάϊν περιμένουν εκεί
-Το «Έξυπνο όπλο» του Ισραήλ που είναι πολύ ψηλά στη λίστα του ΓΕΣ

Μπορεί όλες οι διαδικασίες για τα εξοπλιστικά θέματα να έχουν «μεταλλαχθεί» στα Επιτελεία και όχι μόνο κι αυτό διότι οι άνωθεν εντολές της στρατιωτικής ηγεσίας είναι πως πρέπει όσο το δυνατό περισσότερα θέματα να κλείσουν πριν καν μας αφήσει το δύσκολο όπως αποδεικνύεται 2020, ωστόσο το lockdown λόγω του Covid-19, αφήνει σημαντικές εκκρεμότητες που οι Ανώτατοι Αξιωματικοί θα ήθελαν να κλείσουν.

Οι τηλεδιασκέψεις δίνουν και παίρνουν τόσο με το εσωτερικό αλλά κυρίως με το εξωτερικό ώστε τουλάχιστον να ξεπεραστούν γραφειοκρατικές διαδικασίες και να μείνουν στο τέλος, αυτά που θα έπρεπε να είχαν γίνει εξ αρχής, δηλαδή οι παρουσιάσεις ή οι αυτοψίες αλλά και δοκιμές στο πεδίο.

  • Σύμφωνα με πληροφορίες το lockdown στην Γερμανία αλλά και οι ολοένα αυξανόμενοι περιορισμοί στην Ελλάδα, δεν έχουν επιτρέψει στο Ελληνικό κλιμάκιο του Στρατού Ξηράς να ταξιδέψει στο Ραμνστάϊν της Γερμανίας για να δει από κοντά, ν’ αξιολογήσει και να επιλέξει τα πρώτα 80 οχήματα Μ1117 που παραχωρούνται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Κατά συνέπεια το πρώτο έμπρακτο «δώρο» στρατιωτικής υποστήριξης των ΗΠΑ αυτή τη στιγμή έχει πέσει και αυτό θύμα του Covid-19. Ο συνολικός αριθμός των οχημάτων ασφαλείας που μπορεί να διαθέσει ο Αμερικανικός Στρατός φτάνει έως τα 1200, αλλά το ΓΕΣ έχει προσανατολιστεί σύμφωνα με ανώτατες πηγές σε μικρότερο αριθμό από αυτόν, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες που υπάρχουν.

Σαφώς απαιτούνται και άλλου είδους οχήματα, όπως και φορτηγά για τα οποία αναζητείται η λύση διότι ο στόλος που υπάρχει έχει καταπονηθεί αρκετά, όσο κι αν αυτός συντηρείται στις μονάδες εκστρατείας.

Παράλληλα εκείνο που στο Γενικό Επιτελείο Στρατού θέλουν να τρέξει και ο ίδιο ο Αρχηγός, Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, έχει εκδηλώσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, είναι η Ελληνο-ισραηλινή συνεργασία που σ’ ότι έχει να κάνει με τον Στρατό Ξηράς και αντικατοπτρίζεται στην αναβάθμιση των Apache Alpha, αλλά και στην θέληση των Ισραηλινών να εξάγουν στην Ελλάδα το ξεχωριστό τους φορητό όπλο πολλαπλού ρόλου, που δεν είναι άλλο από το Spike NLOS (Non Line Sight).

  • Φονική ματιά στα 32 χλμ για τον Στρατό Ξηράς…

Πρόκειται για την Ισραηλινή καινοτομία ενός αντιαρματικού το οποίο όμως μπορεί να ταξιδέψει περίπου στα 32 χλμ, δηλαδή πολλά χιλιόμετρα παραπάνω από τα γνωστά αντιαρματικά ανά τον κόσμο.

Στο Γενικό Επιτελείο Στρατού, τις προηγούμενες εβδομάδες έγινε παρουσίαση και τηλεδιάσκεψη, με τους Ισραηλινούς να έχουν καλέσει την αρμόδια επιτροπή στο Τελ- Αβίβ για μια επίδειξη των δυνατοτήτων του Spike NLOS.

Ωστόσο και πάλι το lockdown προλαβαίνει ή καλύτερα καθυστερεί αυτή την εξέλιξη την οποία ο Στρατός Ξηράς έχει θέσει στις προτεραιότητές του.

  • Η προσθήκη του συγκεκριμένου όπλου έλεγαν ανώτατες πηγές όχι απλώς θα θωρακίσει και θ’ αναβαθμίσει στον ύψιστο βαθμό μονάδες του Στρατού Ξηράς που δραστηριοποιούνται και ελέγχουν τα σύνορα είτε αυτά είναι στον Έβρο είτε αυτά είναι στο Ανατολικό Αιγαίο, αλλά θα τις εκτοξεύσει στις επιχειρησιακές τους δυνατότητες.

Η προσθήκη αυτή σημαίνει πως ουδείς αντίπαλος μπορεί να κοιμάται ήσυχος γιατί μπορεί ανά πάσα ώρα και στιγμή να προσβληθεί.

Γιατί το λένε αυτό; Διότι το Spike NLOS ανήκει στα όπλα που αναπτύχθηκαν από το Ισραήλ για τις ανάγκες του Ισραηλινού στρατού και προχώρησε ο σχεδιασμός του βάσει των εμπειριών που είχαν αποκτήσει οι Ισραηλινοί στα πεδία των επιχειρήσεων.

Μπορεί κάποιος να το χαρακτηρίσει ως «αντιαρματικό» αλλά δεν παύει αυτό να είναι ένα όπλο πολλαπλών χρήσεων που δύναται να χρησιμοποιηθεί απέναντι από μια τεράστια ποικιλία στόχων σε ξηρά και θάλασσα.

Οχήματα, άρματα μάχης, πλοία ,εγκαταστάσεις, οχυρωμένες θέσεις, ακόμη και ελικόπτερα υπό προϋποθέσεις, στόχοι υψηλής αξίας, στόχοι πυροβολικού, κέντρα διοίκησης και ελέγχου, είναι ορισμένοι από τους στόχους που το Spike NLOS μπορεί να πλήξει με απίστευτη ακρίβεια.

Το πλεονέκτημά του είναι ότι χρησιμοποιεί ηλεκτροπτική κεφαλή και ασύρματη ζεύξη δεδομένων για μετάδοση οδηγιών σε πραγματικό χρόνο από τον χειριστή που κάνει τη σκόπευση.

Η μέθοδος αυτή έχει το τεράστιο πλεονέκτημα ότι μπορεί να δεχτεί διορθώσεις κατά τη διάρκεια της πτήσης του πυραύλου προς τον στόχο κι αναλόγως της τακτικής κατάστασης μπορεί ν’ αλλάξει και κατεύθυνση την τελευταία στιγμή κατά ενός «στόχου ευκαιρίας».

  • Μια σημαντική λεπτομέρεια που έχει να κάνει με την αναβάθμιση των Ελληνικών Apache Alpha από τους Ισραηλινούς είναι πως το Spike NLOS μπορεί να «φορεθεί» στα επιθετικά ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού, άρα μπορεί να καταλάβει ο καθένας την θανατηφόρα ακρίβεια, αφού ο χειριστής μπορεί να λαμβάνει εικόνα από το βλήμα ενώσω ταξιδεύει προς τον στόχο.

«Μπορεί να περάσει την τελευταία στιγμή μέσα από ένα παράθυρο επιλέγοντας το σημείο προσβολής και είναι πρωτόγνωρες οι ικανότητες που έχει σε σχέση με τα έως τώρα αντιαρματικά», έλεγε με σαφήνεια στρατιωτική πηγή.

Η προσθήκη αυτού του όπλου στον Έβρο και τα νησιά του Αν. Αιγαίου με το βεληνεκές των 32 χλμ, δημιουργεί μια τεράστια εμβέλεια κρούσης για όλους όσοι είναι οι φορείς του βλήματος αυτού και το σημαντικό είναι πως μπορεί να βάλει ακόμη και κατά πλοίου επιφανείας πολύ πριν πλησιάσει σε μια νησιωτική ακτή.

 

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την ΑΜΥΝΑ ΕΔΩ

Διαβάστε όλες τις Γνώμες ΕΔΩ

Η εισήγηση του ΓΕΕΘΑ: Πως θα γίνει «ελκυστικός» ο θεσμός των ΟΒΑ, πότε θα αρχίσει η διαδικασία προσλήψεων στις Ε.Δ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: