Στην κυπριακή ΑΟΖ, το γεωτρητικό πρόγραμμα θα συνεχισθεί στα μέσα του 2021

Φωτογραφία, πηγή, ΚΥΠΕ
Για το δεύτερο μισό του 2021 μετατέθηκε το γεωτρητικό πρόγραμμα στην κυπριακή ΑΟΖ, δήλωσε η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου, τονίζοντας ωστόσο πως οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού έχουν καταστήσει τέτοια έργα ολοένα και πιο περίπλοκα.

«Οι αδειοδοτημένες εταιρείες έχουν μεταθέσει το γεωτρητικό τους πρόγραμμα για το δεύτερο μισό του 2021», ανέφερε η κ. Πηλείδου μιλώντας στο συνέδριο του Economist, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά λόγω της πανδημίας.

Λέγοντας πως η πανδημία επέφερε αρκετούς περιορισμούς στα ταξίδια και στη διακίνηση, η κ. Πηλείδου είπε πως το Υπουργείο «σε συνεργασία με τις εταιρείες έχουν εξελίξει διάφορα σενάρια και βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τις εταιρείες ευελπιστώντας ότι το (γεωτρητικό) πρόγραμμα θα συνεχιστεί με ασφάλεια».

Για το τεμάχιο «Αφροδίτη», η κ. Πηλείδου είπε πως οι κυπριακές Αρχές βρίσκονται σε συζητήσεις με την Chevron, προσθέτοντας πως «οι σχεδιασμοί για το πρώτο αέριο από το τεμάχιο το 2025 παραμένει ο πρωταρχικός μας στόχος» παρά τις ανακατατάξεις που έγιναν μετά την εξαγορά της Noble Energy από την Chevron.

Είπε εξάλλου πως η ζήτηση για το υγροποιημένο φυσικό αέριο αναμένεται να ανακάμψει με την επαναφορά της οικονομικής δραστηριότητας. «Το LNG θα αποτελέσει το κεντρικό βήμα προς την καθαρότερη ενέργεια», συμπλήρωσε.

Αναφέρθηκε επίσης στο Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (ΕΜGF), λέγοντας ότι το φόρουμ ενισχύει τη συνεργασία μεταξύ των επτά χωρών όχι μόνο ως δέσμευση στο υγροποιημένο φυσικό αέριο ως πηγή οικονομικής δραστηριότητας τα επόμενα χρόνια, αλλά και για προσέγγιση εταιρειών για συζήτηση τομέων συνεργασίας.

Εξάλλου, ο Ρομαρίκ Ροϊνιάν, Αντιπρόεδρος της ΤΟΤΑL την Βόρειο Αφρική, ανέφερε ότι ο γαλλικός κολοσσός παραμένει δεσμευμένος στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η περιοχή είναι πλούσια σε φυσικό αέριο, είπε, προσθέτοντας ότι στην Κύπρο υπήρξαν τρεις ανακαλύψεις φυσικού αερίου, το Αφροδίτη, η Καλυπσώ και ο Γλαύκος, που συλλογικά διαθέτουν μια εκτιμώμενη ποσότητα 17 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών φυσικού αερίου.

Ωστόσο, ο κ. Ροινιάν είπε πως η πανδημία ανάγκασε την εταιρεία να αναβάλει το γεωτρητικό πρόγραμμα το 2020 και ότι η εταιρεία θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να καθορίσει το αναθεωρημένο της πρόγραμμα.

«Πριν έξι μήνες αναγκαστήκαμε να πάρουμε μια δύσκολη απόφαση να σταματήσουμε και είπαμε ότι θα επανέλθουμε μετά από έξι μήνες με ένα νέο σχεδιασμό, αλλά με το δεύτερο κύμα (του κορωνοϊού) σίγουρα χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο», είπε, προσθέτοντας ότι σε συνεννόηση με την ΕΝΙ και γενικότερα με τη βιομηχανία, αφού στις συγκεκριμένες συνθήκες είναι δύσκολο να κτιστεί η ικανότητα για τη διενέργεια γεώτρησης.

«Αυτός είναι ο στόχος μας και ελπίζουμε να είμαστε έτοιμοι πριν το τέλος του 2021 αλλά αντιμετωπίζουμε σημαντικές προκλήσεις και πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι δεν είναι όλα υπό τον έλεγχό μας» είπε.

Εξάλλου, ερωτηθείς για τη συμπεριφορά της Τουρκίας στην περιοχή, η κ. Πηλείδου τόνισε πως το EMGF παραμένει ανοικτό στη συμμετοχή και άλλων χωρών νοουμένου ότι αυτές εκφράζουν σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και συμμετέχουν σε εποικοδομητική συνεργασία με τα κράτη της περιοχής.

Με πληροφορίες ΚΥΠΕ του Γρηγόρη Σάββα
Λευκωσία, Κύπρος

Παραμένει υψηλός ο αριθμός κρουσμάτων στην Κύπρο: 252 νέοι νοσούντες σε 24 ώρες

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: