Το deal της EE με τη Moderna: Σε τι τιμή θα αγοράσει το εμβόλιο κατά του κορωναϊού

File Photo H αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna που ανακοίνωσε εμβόλιο κατά της Covid-19. EPA, CJ GUNTHER μέσω ΚΥΠΕ




Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Δευτέρα 16 Νοεμβρίου ότι ενέκρινε ένα νέο συμβόλαιο για εμβόλια κατά της Covid-19, με τον γερμανικό φαρμακευτικό όμιλο CureVac και ελπίζει να υπογράψει ένα έκτο «σύντομα» με την αμερικανική Moderna.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, το οποίο επικαλείται ανώνυμη ευρωπαϊκή πηγή, στόχος των Βρυξελλών είναι η εξασφάλιση ενός deal σε τιμή λιγότερων των 25 δολαρίων ανά δόση. Ωστόσο η συγκεκριμένη συμφωνία με τη Moderna παρότι οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει από τον περασμένο Ιούλιο, δεν έχει ακόμα καταλήξει.

«Μια συμφωνία είναι πιθανό να επιτευχθεί τις επόμενες ημέρες» παραδέχεται η ίδια πηγή, η οποία διευκρινίζει ότι οι διμερείς επαφές αφορούν κυρίως τη νομική μορφή του συμβολαίου, καθώς δεν προκύπτουν διαφωνίες σε ζητήματα τιμής ή διαθεσιμότητας.

Το πέμπτο συμβόλαιο με την γερμανική CureVac

Οι Βρυξέλλες είχαν ανακοινώσει την Τετάρτη μια συμφωνία με την αμερικανική Pfizer και τη γερμανική BioNTech που προβλέπει την αγορά «έως 300 εκατομμύρια δόσεων».

«Λίγες ημέρες μετά το συμβόλαιό μας με την BioNTech και Pfizer, με χαρά ανακοινώνω μια νέα συμφωνία», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου. Η νέα σύμβαση με την CureVac «θα μας επιτρέψει να αγοράσουμε έως 405 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου».

«Πρόκειται για το πέμπτο συμβόλαιο με μια φαρμακευτική εταιρεία για το χαρτοφυλάκιό μας των εμβολίων κατά της Covid-19», υπογράμμισε η φον ντερ Λάιεν.

«Και εργαζόμαστε σε μια έκτη (συμφωνία) με τη Moderna, με την οποία έχουμε ήδη ολοκληρώσει τις διερευνητικές συζητήσεις. Ελπίζουμε ότι θα ολοκληρώσουμε αυτό το συμβόλαιο σύντομα», συμπλήρωσε η επικεφαλής της Κομισιόν.

Πριν από τις Pfizer/BioNTech και CureVac, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέγραψε τρία συμβόλαια για την προπαραγγελία πιθανών εμβολίων: με τη σουηδο-βρετανική AstraZeneca και την αμερικανική Johnson & Johnson (έως 400 εκατομμύρια δόσεις από την κάθε μία) όπως και με το γαλλο-βρετανικό δίδυμο Sanofi-GSK (έως 300 εκατομμύρια δόσεις).

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παρίσι, Γαλλία

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Ψάχνει αγοραστές για το ρωσικό εμβόλιο κατά του κορωναϊού ο Πούτιν: Μίλησε με Νετανιάχου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: