Τι είναι τούτοι; Ακόμα δεν ανέλαβαν οι άνθρωποι του Μπάιντεν και …”ξέρουν” πως θα πολιτευθούν!

FILE PHOTO: Ο πρώην πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα με τον Άντονι Μπλίνκεν και τον Μπεν Ρόουντς, στο Λευκό Οίκο. Φωτογραφία Pete Souza, White House




ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ:
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Παρά το γεγονός ότι ο νυν πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αρνείται να δεχθεί την καθαρή νίκη του Τζο Μπάιντεν, ο εκλεγμένος Δημοκρατικός Πρόεδρος συνεχίζει να δρα και να αντιδρά ως ο επόμενος ηγέτης της Αμερικής.

Έτσι ανακοίνωσε επίσημα τα μέλη της ομάδας που θα αναλάβουν τα ηνία της εξωτερικής πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου. Η ανακοίνωση ανακούφισε τους πολιτικούς παράγοντες, τους αναλυτές και σύσσωμη τη ξένη διπλωματική κοινότητα της Ουάσιγκτον, εκτός μερικών πρεσβειών, που είχαν εξασφαλίσει την απόλυτη ασυλία από το Λευκό Οίκο του κ. Τραμπ.

  • Η Τουρκία, η Ρωσία, η Βραζιλία και μερικές άλλες χώρες ήταν σε αυτές που απολάμβαναν την εύνοια του σημερινού προέδρου των ΗΠΑ. Το Ισραήλ είναι μία άλλη κατηγορία. Όλοι οι Πρόεδροι, αναγκάζονται για πολλούς και διάφορους λόγους, να το προστατεύουν. Και αυτό τους εξασφαλίζει την ησυχία τους στη Μέση Ανατολή.

Αμέσως μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών, ο κ. Μπάιντεν θα ανακοινώσει τα μέλη της οικονομικής ομάδας. Αναμένεται να γράψει ιστορία διορίζοντας την πρώτη γυναίκα υπουργό Οικονομικών.

Προηγούνται δυο στελέχη της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας: η μία, η κ. Λαέλ Μπρέιναρντ, είχε αναλάβει εκ μέρους του Μπάρακ Ομπάμα να αποτρέψει την αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Η δεύτερη, η Τζάνετ Γέλλεν, ήταν επικεφαλής της FED. Η κ. Γέλλεν είναι η επικρατέστερη να αναλάβει το υπουργείο, σύμφωνα με την εφημερίδα Wall Street Journal.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση:

  • Ο Τόνι Μπλίνκεν, που ξεκίνησε την καριέρα του από την προεκλογική εκστρατεία του Μάικ Δουκάκη, θα είναι ο υπουργός των Εξωτερικών.
  • Ο Τζέικ Σάλλιβαν θα αναλάβει τη θέση του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, και
  • Η Λίντα Τόμας Γκρινφιλντ θα είναι η επικεφαλής της Μόνιμης Αντιπροσωπείας των Ηνωμένων Πολιτειών στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Και οι τρεις έχουν μεγάλη εμπειρία στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, και θεωρούνται επιτυχημένοι στις θέσεις που υπηρέτησαν στο παρελθόν.

Ο κ. Μπλίνκεν και ο κ. Σάλλιβαν γνωρίζουν τα ζητήματα της Ελλάδας και της Κύπρου. Έχουν ασχοληθεί στο παρελθόν με αυτά, ιδιαίτερα ο κ. Σάλιβαν, που ήταν στενός συνεργάτης της Χίλαρι Κλίντον στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Είχε αναλάβει και το θέμα των πρώτων γεωτρήσεων της Noble στην κυπριακή ΑΟΖ και σύμφωνα με πληροφορίες ήταν αυτός που είπε στον Αχμέτ Νταβούτογλου ότι πάνω στην πλατφόρμα βρίσκονται Αμερικανοί πολίτες…

Αλλά είναι σημαντικό ότι έδειχναν ενδιαφέρον για την Ελλάδα, την Κύπρο και την Τουρκία, ακόμα και όταν ήταν εκτός κυβέρνησης. Και κράτησαν επαφή με παλιούς φίλους και συνεργάτες για αλληλοενημέρωση.

Ουδείς γνωρίζει πως θα πορευτούν. Και ας έχουν ήδη αποφασίσει οι ξερόλες δημοσιογράφοι και αναλυτές της Αθήνας και άλλων μεγαλουπόλεων. Πρώτα απ’ όλα έχουν να «μαζέψουν» τα ερείπια που άφησε η πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ στην Ευρώπη και άλλες περιοχές του κόσμου.

Βέβαια, ο Ταγίπ Ερντογάν εικάζω ότι τους επιφυλάσσει εκπλήξεις. Και πριν ακόμα παραλάβουν τα υπουργεία και τις θέσεις τους, ίσως χρειαστεί να ασχοληθούν με την τουρκική επιθετικότητα, και να τοποθετηθούν, χωρίς βεβαίως να μπορούν να πράξουν οτιδήποτε μέχρι την 20η Ιανουαρίου. Αλλά, εκεί θα δούμε αν θα είναι καλύτεροι ή χειρότεροι από τον Μάικ Πομπέο.

Στην πράξη θα κριθούν, όπως και ο προϊστάμενος τους, ο εκλεγμένος Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, που έχει αναμειχθεί στα θέματα της Κύπρου και της Ελλάδας, πολλές φορές και πάντα υπέρ των ελληνικών συμφερόντων.

Όσον αφορά την κ. Γκρίνφιλντ, μία αξιοπρεπή πρέσβειρα, που αποχώρησε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πέντε ημέρες μετά την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ, τον Ιανουάριο του 2016, είναι ειδική στα θέματα Αφρικής.

  • Στα Ηνωμένα Έθνη θα ασχολείται και με το Κυπριακό, αλλά πιστεύεται ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από την Ουάσιγκτον, καθώς η ίδια θα αφοσιωθεί στις σχέσεις του Διεθνούς Οργανισμού με την Αμερική, που υπέστησαν σημαντική υποχώρηση κατά την τετραετία του κ. Τραμπ.

Μία υπερδύναμη σε μόνιμη παράκρουση: Πανδημία, εκλογές και στο βάθος η Τουρκία του …Τραμπ!

Ο νυν Πρόεδρος Τραμπ δεν πίστευε στους διεθνείς οργανισμούς, ακόμα και από το ΝΑΤΟ, κάποια στιγμή, είχε σκεφθεί να αποχωρήσει. Τέτοια κατάντια. Να σημειώσουμε ότι ο πρώην υπουργός Άμυνας, Τζιμ Μάττις κάλεσε ήδη τον κ. Μπάιντεν να εγκαταλείψει αμέσως το σύνθημα «Πρώτα η Αμερική»… Η ενδυνάμωση των σχέσεων με τους συμμάχους της, θα επαναφέρει την Ουάσιγκτον στην πορεία ισχύος, που είχε πριν σαρώσει τα πάντα ο Ντόναλντ Τραμπ.

Κατά τα άλλα: Η Αμερική ζει μία περίεργη πολιτική κατάσταση, καθώς ο πρόεδρος Τραμπ θα συνεχίσει τους δικαστικούς αγώνες ελπίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα κερδίσει την Προεδρία. Δύσκολο το εγχείρημα, αλλά είναι αποφασισμένος να φτάσει μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο.

Την Δευτέρα αναμενόταν η επιβεβαίωση των εκλογικών αποτελεσμάτων στην Πενσιλβάνια και στο Μίσιγκαν. Πιστεύεται ότι και οι δύο πολιτείες θα επιβεβαιώσουν τη νίκη του Τζο Μπάιντεν. Όμως, λίγο πριν την απόφαση η προεδρική εκστρατεία του κ. Τραμπ ζήτησε από το δικαστήριο της Πενσιλβάνια να σταματήσει κάθε ανακοίνωση για το τελικό αποτέλεσμα.

Υπό κανονικές συνθήκες, ο κ. Τραμπ θα έπρεπε να αποδεχθεί την ήττα του. Αλλά δεν θα το κάνει και ας είμαστε όλοι προετοιμασμένοι για μία ταραγμένη πορεία της χώρας μέχρι την 20η Ιανουαρίου. Αλλά και μετά από την ημερομηνία αυτή.

Πάντως, σήμερα ανακοινώθηκε ότι θα πραγματοποιηθούν όλες οι εκδηλώσεις του Λευκού Οίκου για τα Χριστούγεννα παρά την έξαρση της πανδημίας. Θα προσκληθούν οι πολιτικοί -και όχι μόνο- φίλοι του κ. Τραμπ και της Πρώτης Κυρίας.

Τι να πει κανείς… Δεν είναι συμπεριφορά ενός Προέδρου που ηγείται της μόνης υπερδύναμης…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

Ο εκβιασμός των διεφθαρμένων: Γιατί ξαφνικά αυτή η “πρεμούρα” να κλείσουν το Κυπριακό προς όφελος της Τουρκίας;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: