Τι έχουν μέσα οι 70 βαλίτσες της Φρειδερίκης που βρέθηκαν… θαμμένες στο Τατόι

File photo: Ενα από τα χιλιάδες ιστορικά αντικείμενα που βρίσκονται στο Τατόι. Φωτογραφία ΥΠΠΟΑ




Στο Τατόι, συνεχίζονται συστηματικά παρά τα μέτρα για την πανδημία οι εργασίες για τον καθαρισμό και την αποκατάσταση του χώρου του πρώην παλατιού.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του ΒΗΜΑτοδότη το τελευταίο εύρημα είναι 70 βαλίτσες και μπαούλα που έμειναν εκεί ξεχασμένες επί δεκαετίες.

Περί τις 70 βαλίτσες και μπαούλα βρέθηκαν στο βασιλικό κτήμα του Τατοΐου καθώς και σε άλλα βασιλικά ακίνητα. Ήταν, με πληροφορούν από το υπουργείο Πολιτισμού, σχεδόν εξαφανισμένα, κάτω από τόνους σκόνης. Άρχισαν όμως μέρα με τη μέρα να αποκαλύπτονται. Με προσοχή όμως και με τη μέθοδο που χρησιμοποιούν οι αρχαιολόγοι για τα αρχαία αντικείμενα, ώστε όταν εμφανισθούν στο φως να μην πάθουν καμία φθορά. Τόσα χρόνια οι βαλίτσες παρέμεναν εξαφανισμένες σε ντουλάπες και σε ερμάρια χωρίς ποτέ κανείς να ενδιαφερθεί για το τι έχουν μέσα και γιατί δεν είχαν μεταφερθεί τότε αλλού, όπως είχε μεταφερθεί με νταλίκες η υπόλοιπη βασιλική περιουσία.

Μετ΄εμποδίων οι εργασίες

Η εργασία αποκάλυψής τους ήταν δύσκολη, με μειωμένο προσωπικό λόγω των μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού, αλλά τα ευρήματα είναι άκρως ενδιαφέροντα. Έχουν, μου λένε, ανοίξει οι δύο πρώτες βαλίτσες που ανήκαν στη βασίλισσα Φρειδερίκη και βρέθηκαν μέσα σε αυτές, ολοκαίνουργιες υπέροχες βραδινές τουαλέτες. Εν συνεχεία ανοίχθηκαν άλλες δύο βαλίτσες και ένα μπαούλο και αποκαλύφθηκαν αχρησιμοποίητες παραδοσιακές φορεσιές από όλη την Ελλάδα των δύο (τότε) πριγκιπισσών, της Σοφίας (που έγινε κατόπιν βασίλισσα Ισπανίας) και της Ειρήνης. Επίσης βρέθηκαν εθνίκ φορεσιές για τις δύο πριγκίπισσες από γειτονικές βαλκανικές χώρες.

Τα μυστήρια των βασιλικών κτημάτων αναμένονται να συνεχιστούν έως ότου ανοίξουν και τα 70 μπαούλα και τα συρτάρια, έως ότου δηλαδή φωτιστεί η κάθε γωνιά του κτήματος του Τατοΐου. Την όλη επιχείρηση την έχει αναλάβει προσωπικά η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία συχνά επισκέπτεται το βασιλικό κτήμα. Να σημειώσω ότι βρέθηκαν στον σταύλο του Βασιλέως Γεωργίου, πέραν από τις άμαξες και πολλά μπουκάλια κόκκινου ξηρού κρασιού κάπου 70 χρονών (όπως μου είπαν) με την ετικέτα να γράφει «Δεκέλεια»!

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝΕWS GOOGLE

Καθηγητής Μπαμπινιώτης: Και τώρα «click away», καλά να πάθετε…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: