Τι (δεν) θα αλλάξει μεταξύ της Ε.Ε., των ΗΠΑ και της Τουρκίας: Ο Μπάιντεν δεν εκτιμά τους δικτάτορες…

Ο εκλεγμένος Πρόεδρος Joe Biden (Α) με την σύζυγό του Jill Biden (Δ) σε εκδήλωση το βράδυ των εκλογών. 4 Νοεμβρίου 2020. EPA, SARAH SILBIGER, POOL




Ο Ερντογάν ζητά από την Ευρώπη έναν διάλογο, γιατί για την Άγκυρα το μέλλον είναι ευρωπαϊκό. Από τις ΗΠΑ, ο Πομπέο τραβάει μια σκληρή γραμμή με την Τουρκία που ίσως θα δούμε με την κυβέρνηση Μπάιντεν. Τι θα απομείνει από την Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την επικείμενη δημοκρατική κυβέρνηση των ΗΠΑ;

Τα παραπάνω αναφέρονται σε ανάλυση στην ιστοσελίδα formiche.net του Emanuele Rossi. Προσθέτει τα εξής:

Είναι πιθανό ο νέος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν να στραφεί εναντίον των αυταρχικών; “Σίγουρα ο Μπάιντεν δεν εκτιμά τους δικτάτορες: επομένως συμπεριφορές εκφοβισμού όπως αυτές του Τούρκου προέδρου στη Μεσόγειο δεν θα είναι ανεκτές”, εξήγησε η Federica Saini Fasanotti του Ιδρύματος Brookings…

Ο απερχόμενος επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας άφησε ένα μήνυμα στα συντηρητικά γαλλικά μέσα ενημέρωσης που φαίνεται να κατευθύνουν μια τροχιά: στο περιθώριο του ταξιδιού του ανάμεσα στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τον Καύκασο, έδωσε μια συνέντευξη στην οποία είπε:

«Συμφωνώ με τον Πρόεδρο Μακρόν, η στάση της Άγκυρας είναι πολύ επιθετική» και πρόσθεσε ότι «η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να κινηθούν να πείσουν τον Ερντογάν ότι οι ενέργειές του δεν είναι προς το συμφέρον του τουρκικού λαού ».

Είναι μια θέση που υπερβαίνει την πολιτική: εάν ο υπουργός μιλά με αυτόν τον τρόπο τις τελευταίες εβδομάδες της θητείας του….Ενώ την Κυριακή ο Ερντογάν επέστρεψε για πρόσκληση σε διάλογο στην Ευρώπη, τον προορισμό του μέλλοντος της Άγκυρας σύμφωνα με τον ίδιο: «Δεν σας βλέπουμε αλλού αλλά στην Ευρώπη», πρόσθεσε.

“Σκοπεύουμε να χτίσουμε το μέλλον μας μαζί με την Ευρώπη”, είπε σε βίντεο μήνυμα που απευθύνεται σε μέλη του κόμματός του, το AKP. Για να συνδυαστεί με αυτές τις λέξεις, στις οποίες ο Τούρκος αρχηγός κράτους ζήτησε από την ΕΕ να «μην κάνει διακρίσεις» στη χώρα του, οι ειδήσεις σύμφωνα με τις οποίες ο «Oruç Reis» επέκτεινε τη γεωφυσική του έρευνα στα επίμαχα ύδατα με την Ελλάδα.

Οι δραστηριότητες του πλέον γνωστού τουρκικού πλοίου έρευνας υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο βρίσκονται στο κέντρο της διαμάχης με την Αθήνα, παράλληλα με την οποία το Παρίσι έχει παρατάξει, οδηγώντας τις Βρυξέλλες στο σημείο συζήτησης κυρώσεων κατά της Άγκυρας».

ΠΗΓΗ: formiche.net του Emanuele Rossi., Cosa (non) cambierà tra Ue, Usa e Turchia

Αναιδής ο Πομπέο, λέει η Άγκυρα: Ποιος ο βασικός στόχος της επίσκεψης του στον Βαρθολομαίο;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: