Θύμωσε και ο ήρεμος Νίκος Δένδιας: Έξω φρενών με τη Γερμανία, που καλύπτει την επιθετική Τουρκία

File Photo: Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, με το Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας, στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών. Photo via Twitter, Υπουργείο Εξωτερικών @GreeceMFA




Συνέντευξη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Δένδια δημοσιεύει το Politico (της Nektaria Stamouli), ο οποίος κατηγορεί τη Γερμανία για αποτυχία στον ρόλο της ως προεδρεύουσας χώρας της ΕΕ, καθώς δεν ανταποκρίθηκε στις εκκλήσεις της Ελλάδας για επιβολή απαγόρευσης πώλησης όπλων στην Τουρκία.

«Πραγματικά αδυνατώ να καταλάβω την απροθυμία της Γερμανίας να αξιοποιήσει την τεράστια οικονομική της δύναμη, προκειμένου να θέσει ένα ξεκάθαρο παράδειγμα ότι οι χώρες πρέπει να συμμορφώνονται με τους διεθνείς κανόνες», ανέφερε στη συνέντευξή του.

Υπό το φως των πρόσφατων εντάσεων και την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, η  Ελλάδα απηύθυνε έκκληση στους Ευρωπαίους εταίρους να σταματήσουν την πώληση όπλων στην Τουρκία και πιο συγκεκριμένα ζήτησε από τη Γερμανία να απαγορέψει την παράδοση έξι υποβρυχίων τύπου 214, τα οποία είχε παραγγείλει η Τουρκία το 2009, όταν η τουρκική κυβέρνηση και εξωτερική πολιτική ήταν πολύ διαφορετικές.

«Κατανοώ την οικονομική πλευρά, αλλά είμαι σίγουρος ότι η Γερμανία καταλαβαίνει την τεράστια αντίφαση να παρέχει όπλα σε μία χώρα που απειλεί την ασφάλεια και τη σταθερότητα δύο ευρωπαϊκών χωρών. Πρόκειται για τον ορισμό της λέξης αντίφαση», τόνισε ο κ. Δένδιας.

Συμπλήρωσε ότι δεν καταλαβαίνει γιατί δεν είναι αυτονόητο για τη Γερμανία ότι το ζήτημα αυτό δεν είναι συμβατό με το ρόλο της στην Ευρώπη.

Η Γερμανία έχει προσπαθήσει να διαμεσολαβήσει μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, με σκοπό την επανέναρξη των διερευνητικών συζητήσεων μεταξύ τους, ωστόσο η Ελλάδα την κατηγορεί για προσπάθειες εξευμενισμού της Τουρκίας, ενώ θα έπρεπε να πάρει ξεκάθαρα τη θέση της Ελλάδας και της Κύπρου.

Στη συνέντευξή του, ο κ. Δένδιας επανέλαβε την έκκλησή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία επιβάλλοντάς της κυρώσεις τον επόμενο μήνα στη Σύνοδο κορυφής της ΕΕ, κάτι που θα αποτελεί μία «λογική απάντηση» στις τουρκικές ενέργειες.

Ο κ. Δένδιας καλεί την ΕΕ να μάθει το μάθημά της και να μην αντιμετωπίσει με αφέλεια τυχόν παραπλανητικές κινήσεις της τουρκικής πλευράς, τονίζοντας ότι η Ευρώπη κινδυνεύει να στείλει λάθος μήνυμα σε όλες τις χώρες της ευρύτερης περιοχής.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ ανέφερε, επίσης, ότι ανυπομονεί να συνεργαστεί με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden, του οποίου η Διοίκηση έχει γνώση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων και της ευρύτερης περιοχής, ενώ μία ισχυρή αμερικανική στρατιωτική παρουσία θα αναπληρώσει για την ελλιπή ευρωπαϊκή παρουσία στην περιοχή.

ΠΗΓΗ: Politico.eu, Nektaria Stamouli, Greece blasts Berlin for shunning plea for Turkey arms embargo

Ο Μητσοτάκης «έδειξε» τα φετινά Χριστούγεννα: Με μία οικογένεια, ίσως κι άλλη μία…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: