Τεράστια η απειλή της πανδημίας: Κρίσιμη η κατάσταση στην Ελλάδα, στο κόκκινο η Βόρεια Ελλάδα

Χειρουργός περπατά σε διάδρομο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, το οποίο αποτελεί νοσοκομείο αναφοράς covid-19, Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ




Η κατάσταση που βιώνει η χώρα από την τεράστια απειλή της πανδημίας είναι κρίσιμη είπε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, τονίζοντας με έμφαση την τεράστια πίεση που δέχεται στο σύστημα υγείας και απευθύνοντας έκκληση για συνέχιση της προσπάθειας και τήρηση των μέτρων προστασίας.

Πάντως, το μήνυμα της προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρίας Θεοδωρίδου, ήταν ότι πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε θετικά για τον εμβολιασμό. Εκτίμησε ότι πιθανώς η έναρξη του εμβολιασμού να γίνει τον πρώτο μήνα του 2021.

Ο κ. Κικίλιας είπε ότι “η διασπορά του κορονοϊό έχει επίπτωση σε καθέναν από εμάς και πιέζει το εθνικό σύστημα υγείας. Όλη η Βόρεια Ελλάδα είναι στο “κόκκινο”, ενώ ο Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, όπως είπε ο υπουργός, ζήτησε να τονιστούν ιδιαίτερα οι περιοχές: Γρεβενά, Πέλλα, Δράμα. Πιερία, Λάρισα, Φλώρινα , Χαλκιδική και ο Έβρος.

«Η εικόνα που παρουσιάζει η Ευρώπη είναι συγκλονιστική, βρισκόμαστε σε καλύτερη τύχη και καλύτερο σημείο από την συντριπτική πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών», ανέφερε ο υπουργός απευθύνοντας έκκληση για συνέχιση της προσπάθειας για τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, έτσι ώστε να μπορέσουμε να τα καταφέρουμε, καθώς όπως είπε, «κανείς δεν θέλει να δει εικόνες που επικρατούν σε άλλες χώρες, σε πλούσια και κραταιά συστήματα που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τον κόσμο».

Ανέφερε μάλιστα ότι ένας αναπληρωτής διοικητής της ΥΠΕ είναι διασωληνωμένος σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Οι πολίτες δοκιμάζονται, το σύστημα υγείας πιέζεται. τόνισε.

Δεν έχει μειωθεί η προσέλευση στα νοσοκομεία για covid-19, είναι ίδια με την προηγούμενη εβδομάδας. Δεν αυξάνεται τις τελευταίες τρεις ημέρες, όμως τα κρούσματα είναι ανησυχητικά, σημείωσε ο κ. Κικίλιας και κάλεσε όλους να σεβαστούν και να στηρίξουν την προσπάθεια των γιατρών, νοσηλευτών στα νοσοκομεία.

Επανέλαβε την πίεση που δέχεται όχι μόνο στην Β. Ελλάδα, αλλά και γενικώς πλέον το σύστημα υγείας και τόνισε ότι «είμαστε πλέον μια Υγειονομική Περιφέρεια, ο ένας βοηθάει και στηρίζει τον άλλον». Προσέθεσε ότι το παράδειγμα των νοσηλευτριών από την Κρήτη που αύριο αναλαμβάνουν δουλειά στο “Ιπποκράτειο” Θεσσαλονίκης θα ακολουθήσουν και άλλοι υγειονομικοί.

«Είμαι πεπεισμένος ότι αν μπορέσουμε να πειθαρχήσουμε και να σεβαστούμε τα μέτρα, θα τα καταφέρουμε», τόνισε.

  • Εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για covid-19

Όπως είπε ο υπουργός ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή να εκπονηθεί νωρίς ένα επιχειρησιακό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για covid-19, έτσι ώστε όταν έρθουν τα εμβόλια να εμβολιαστούν με ασφάλεια , οργάνωση και ιεράρχηση οι πολίτες.Παρουσιάζοντας στη συνέχεια το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για covid-19, ο υπουργός αρχικά τόνισε ότι τα εμβόλια σώζουν ζωές. Όλα τα εμβόλια και της γρίπης και της COVID θα είναι δωρεάν .

Η προμήθεια των εμβολίων θα είναι κεντρική από την ΕΕ, η οποία θα προμηθευτεί 1,1 δισ. δόσεις. Όλες οι χώρες της ΕΕ θα παραλάβουν τα εμβόλια την ίδια χρονική στιγμή, η αναλογία θα είναι ίδια, ανάλογα με τον πληθυσμό της κάθε χώρας, και η τιμή ίδια για τις χώρες.

Η ΕΕ έχει διαπραγματευτεί με έξι εταιρείες (AstraZeneca, Johnson & Johnson, Sanofi -GSK, Pfizer- BioΝΤech, CureVac, Moderna) και έχει υπογράψει συμφωνία με 4 εταιρείες. Ο υπουργός εξήγησε ότι τα εμβόλια θα φτάσουν από τις εταιρείες παραγωγής στην Ελλάδα, στις κεντρικές αποθήκες των κρατών- μελών. Από εκεί, με ασφάλεια, θα φτάσουν στα εμβολιαστικά κέντρα όπου και θα εμβολιάζεται ο πληθυσμός.

  • Σε 1.018 κέντρα 2.117.440 εμβολιασμοί τον μήνα

Στην Ελλάδα θα υπάρχουν 1.018 εμβολιαστικά κέντρα όπου θα εμβολιάζονται 2.117.440 συμπολίτες μας τον μήνα. Στα εμβολιαστικά κέντρα θα υπάρχουν δύο βάρδιες, πρωί – απόγευμα και θα δουλεύουν έξι μέρες την εβδομάδα, όχι την Κυριακή. Υπολογίζεται ότι κάθε συμπολίτης μας θα χρειάζεται περίπου 10 λεπτά για να εμβολιαστεί. Αν έρθουν παραπάνω εμβόλια στη χώρα μας, θα υπάρξει περαιτέρω ανάπτυξη του κυβερνητικού σχεδίου για να αναπτυχθούν περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα, είπε ο υπουργός.

Στη μάχη κατά της πανδημίας συμμετέχει και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και όπως είπε ο υπουργός, πλέον τεστ covid-19, διενεργούνται και στα Κέντρα Υγείας και η ΠΦΥ θα στηρίξει και την προσπάθεια εμβολιασμού.

Πρώτα θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, στη συνέχεια οι ευπαθείς ομάδες και μετά ο γενικός πληθυσμός. Ο πολίτης θα πρέπει να κλείνει ραντεβού είτε στέλνοντας sms, είτε online μέσω διαδικτύου είτε τηλεφωνικά.

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι ο εμβολιασμός των φιλοξενούμενων σε οίκους ευγηρίας θα γίνει από 65 ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ και θα διαρκέσεις 10 ημέρες. Ο εμβολιασμός προσφύγων-μεταναστών (34 Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων, 6 Κέντρα Υποδοχής-Ταυτοποίησης και 8 Προ-αναχωρησιακά Κέντρα ) θα γίνει από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του ΕΟΔΥ. Στο σημείο αυτό, σημείωσε ότι προτάσεις από κόμματα της αντιπολίτευσης έγιναν δεκτές. «Με σύμπνοια, διαφάνεια και σωστό βηματισμό θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε όλα τα κόμματα και την κοινωνία».

  • Στα 35 σωφρονιστικά καταστήματα ο εμβολιασμός θα γίνει από το υγειονομικό προσωπικό μονάδων υγείας.

Είναι σημαντικό να καταλάβουμε τις εξελίξεις, είπε ο υπουργός. Πολλά εμβόλια είναι σε διαδικασία να παραχθούν. Κάθε μέρα ακούμε θετικά μηνύματα για τα αποτελέσματα εμβολίων, σημείωσε, προσθέτοντας ότι το εμβόλιο είναι ένας σημαντικός σταθμός, πρέπει όμως να προσέξουμε, να σεβαστούμε τον διπλανό μας, να κάνουμε υπομονή.

Είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε, και να αρχίσουμε σταδιακά να εμβολιάζουμε συμπολίτες μας, ώστε να χτίσουμε ανοσία και να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. «Μαζί με αυτό θα υπάρχει και η μάσκα, η προφύλαξη, ο σεβασμός στις μεγάλες ηλικίες και τις ευπαθείς ομάδες. Να μην το ξεχάσουμε ποτέ. Ο πλανήτης ζει μια τεράστια περιπέτεια. Η τήρηση των μέτρων θα έχει θετική κατάληξη για εμάς» τόνισε.

Κατέληξε λέγοντας ότι στην αρχή της πανδημίας έγινε το αναγκαίο στο σύστημα υγείας, μετά το εφικτό και τώρα «κάνουμε αυτό που στην αρχή θα φάνταξε αδύνατο. Αντέχει το ΕΣΥ, είναι ακόμα εδώ όρθιο», είπε ο κ.Κικίλιας και κάλεσε όλους να βοηθήσουν τους ανθρώπους του ΕΣΥ «για να μπορέσουν να τα καταφέρουν και να μας προσφέρουν το αγαθό της δημόσιας υγείας και περίθαλψης».

Τέλος, ανέφερε ότι στα νοσοκομεία της χώρας υπάρχει ανάγκη για αίμα και κάλεσε με αποστολή μηνύματος και κωδικό 1 στο 13033 όσοι μπορούν να προσφέρουν αίμα.

  • Θεοδωρίδου: Πιθανώς η έναρξη του εμβολιασμού covid-19 να γίνει τον πρώτο μήνα του 2021

Να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε θετικά για τον εμβολιασμό ήταν το μήνυμα της προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρίας Θεοδωρίδου, η οποία εκτίμησε ότι πιθανώς η έναρξη του εμβολιασμού να γίνει τον πρώτο μήνα του 2021. Τόνισε όμως με έμφαση ότι «το εμβόλιο τουλάχιστον αρχικά δεν θα είναι το μόνο όπλο το οποίο θα αποτελέσει ανάχωμα για την επιδημία χρειάζονται και τα άλλα μέτρα».

Όπως είπε το εμβόλιο για την covid-19 «ήταν κάτι από την αρχή που ελπίζαμε ότι θα γίνει, φθάνουμε στο σημείο της πραγματοποίησης και σε αυτό δεν θα πρέπει να μείνει κανείς αμέτοχος». Προσέθεσε ότι τα εμβόλια είναι ένα μεγάλο όπλο, δεν είναι όμως το άπαν. Δεν σημαίνει ότι «έρχεται το εμβόλιο και σταματάμε τα μέτρα τα οποία προσπαθούμε όλοι να εφαρμόσουμε», είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Συνέστησε λίγο ακόμη υπομονή για να έχουμε το εμβόλιο, λέγοντας ότι υπάρχει η υλικοτεχνική προετοιμασία για να εφαρμοστεί όταν έρθει στη χώρα μας. Διαβεβαίωσε ότι δεν θα μείνει καμία ομάδα αυξημένου κινδύνου μακριά από τον εμβολιασμό, όπως και όλος ο πληθυσμός, εάν υπάρξει η αντίστοιχη διαθεσιμότητα του εμβολίου, η οποία θα είναι σταδιακή γι΄ αυτό σημαντικός παράγοντας είναι και η προτεραιοποίηση.

Ανοσία αγέλης

«Για να δημιουργηθεί η ανοσία αγέλης θα πάρει χρόνο, θα εξαρτηθεί από το ποσοστό των ανθρώπων που θα εμβολιαστούν, αλλά και από κάποιες ιδιότητες των εμβολίων που ακόμα δεν μας είναι γνωστές, όπως εάν προφυλάσσει μεν αλλά σταματάει και τη μετάδοση στο περιβάλλον», είπε η κ. Θεοδωρίδου. Προσέθεσε ότι «θα ξαναπάρουμε τη ζωή μας πίσω όταν φτάσουμε στο υψηλό ποσοστό πάνω από το 60% εμβολιασμό, καθώς θα έχει δημιουργηθεί το τείχος ανοσίας που θέλουμε για όλες τις λοιμώξεις προκειμένου να πετύχουμε τη μείωση τους μέχρι εξαλείψεως».

Επιχειρησιακός σχεδιασμός για τον εμβολιασμό

Στον επιχειρησιακό σχεδιασμό για τον εμβολιασμό αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, λέγοντας ότι παρουσιάζει μεγάλη πολυπλοκότητα και αυξημένες τεχνικές δυσκολίες που οφείλονται κυρίως στα διαφορετικά χαρακτηριστικά των εμβολίων από κάθε εταιρεία.

«Κάθε εμβόλιο έχει διαφορετικές προδιαγραφές αποθήκευσης και διανομής, καθώς και διαφορετικές τεχνικές προδιαγραφές για την διενέργεια του εμβολιασμού. Έτσι ο σχεδιασμός έγινε με γνώμονα να καταφέρουμε να διανείμουμε με ασφάλεια τα εμβόλια σε όλη την Ελλάδα».

Όπως είπε γίνεται προσπάθεια να ψηφιοποιηθεί η όλη διαδικασία και «αυτό θα μείνει ως παρακαταθήκη στο ΕΣΥ για να μπορέσουμε να το χρησιμοποιήσουμε στην μετά covid εποχή».

3.209 νέα κρούσματα, 480 διασωληνωμένοι και 60 θάνατοι

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε σήμερα 3.209 νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου covid-19, στη χώρα, εκ των οποίων 29 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Σε 975 rapid test που πραγματοποίησε σήμερα ο ΕΟΔΥ βρέθηκαν 40 κρούσματα κορονοϊού

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 82.034, εκ των οποίων το 53,7% άνδρες. Τα 4.714 (5,7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 20.917 (25,5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 480 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. Οι 148 (30,8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 81,0%, των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 410 ασθενείς.

Τέλος, έχουμε 60 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 1.288 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 523 (40,6%) ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 97,4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Γεωγραφική κατανομή των 3.209 νέων κρουσμάτων covid-19

Η γεωγραφική κατανομή των3209 νέων κρουσμάτων covid-19, που ανακοίνωσε σήμερα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) έχει ως εξής:

– 29 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,

– 3180 εγχώρια κρούσματα.

Συγκεκριμένα:

564 κρούσματα από την Περιφέρεια Αττικής

905 κρούσματα από την Π.Ε. Θεσσαλονίκης

9 κρούσματα από την Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

2 κρούσματα από την Π.Ε. Αργολίδας

12 κρούσματα από την Π.Ε. Αρκαδίας

12 κρούσματα από την Π.Ε. Άρτας

32 κρούσματα από την Π.Ε. Αχαΐας

9 κρούσματα από την Π.Ε. Βοιωτίας

19 κρούσματα από την Π.Ε. Γρεβενών

95 κρούσματα από την Π.Ε. Δράμας

64 κρούσματα από την Π.Ε. Έβρου

6 κρούσματα από την Π.Ε. Εύβοιας

8 κρούσματα από την Π.Ε. Ευρυτανίας

1 κρούσμα από την Π.Ε. Ζακύνθου

9 κρούσματα από την Π.Ε. Ηλείας

111 κρούσματα από την Π.Ε. Ημαθίας

35 κρούσματα από την Π.Ε. Ηρακλείου

2 κρούσματα από την Π.Ε. Θάσου

2 κρούσματα από την Π.Ε. Θεσπρωτίας

1 κρούσμα από την Π.Ε. Θήρας (Ίος)

14 κρούσματα από την Π.Ε. Ιωαννίνων

76 κρούσματα από την Π.Ε. Καβάλας

1 κρούσμα από την Π.Ε. Καλύμνου

77 κρούσματα από την Π.Ε. Καρδίτσας

8 κρούσματα από την Π.Ε. Καστοριάς

11 κρούσματα από την Π.Ε. Κέρκυρας

4 κρούσματα από την Π.Ε. Κεφαλληνίας

101 κρούσματα από την Π.Ε. Κιλκίς

54 κρούσματα από την Π.Ε. Κοζάνης

10 κρούσματα από την Π.Ε. Κορινθίας

5 κρούσματα από την Π.Ε. Λακωνίας

207 κρούσματα από την Π.Ε. Λάρισας

2 κρούσματα από την Π.Ε. Λασιθίου

47 κρούσματα από την Π.Ε. Λέσβου

1 κρούσμα από την Π.Ε. Λευκάδας

4 κρούσματα από την Π.Ε. Λήμνου

79 κρούσματα από την Π.Ε. Μαγνησίας

16 κρούσματα από την Π.Ε. Μεσσηνίας

4 κρούσματα από την Π.Ε. Μυκόνου

34 κρούσματα από την Π.Ε. Ξάνθης

3 κρούσματα από την Π.Ε. Πάρου

166 κρούσματα από την Π.Ε. Πέλλας

46 κρούσματα από την Π.Ε. Πιερίας

1 κρούσμα από την Π.Ε. Πρέβεζας

7 κρούσματα από την Π.Ε. Ρεθύμνου

33 κρούσματα από την Π.Ε. Ροδόπης

8 κρούσματα από την Π.Ε. Ρόδου

2 κρούσματα από την Π.Ε. Σάμου

72 κρούσματα από την Π.Ε. Σερρών

2 κρούσματα από την Π.Ε. Σποράδων

1 κρούσμα από την Π.Ε. Σύρου

26 κρούσματα από την Π.Ε. Τρικάλων

9 κρούσματα από την Π.Ε. Φθιώτιδας

59 κρούσματα από την Π.Ε. Φλώρινας

2 κρούσματα από την Π.Ε. Φωκίδας

23 κρούσματα από την Π.Ε. Χαλκιδικής

10 κρούσματα από την Π.Ε. Χανίων

Τέλος, 57 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση.

Κικίλιας: Όλη η Βόρεια Ελλάδα στο “κόκκινο”, 905 κρούσματα στη Θεσσαλονίκη, 1.018 σημεία εμβολιασμού

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: