Τέλος… Ο Ερντογάν δε θα είναι σε θέση να παρακάμψει την γραφειοκρατία και να πάει απευθείας στον Μπάιντεν

File Photo Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλτ Τραμπ και της Τουρκίας Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν που συνδέονται και με προσωπική σχέση σε παλαιότερη συνάντησή τους EPA, ERIK S. LESSER μέσω ΚΥΠΕ




Ανάλυση του Henri J Barkey, καθηγητή Διεθνών Σχέσεων στο Lehigh University για τις σχέσεις της Αμερικής και της Τουρκίας, μετά την εκλογή του Τζο Μπάιντεν, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι στα τέσσερα χρόνια από τότε που έγινε πρόεδρος ο Ντόναλντ Τραμπ, στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν σημειωθεί μερικές από τις σοβαρότερες διαφωνίες και συγκρούσεις, γράφει το Euractiv. 

Ο κατάλογος είναι μακρύς και περιλαμβάνει θέματα όπως η τουρκική παρέμβαση στη Συρία εναντίον των συμμάχων της Αμερικής, των Κούρδων της Συρίας, οι οποίοι με επιτυχία και με μεγάλη θυσία πολέμησαν εναντίον του ISIS κατά την προτροπή της Ουάσινγκτον.

Ο Trump σόκαρε και εξόργισε τους Ρεπουμπλικάνους και τους Δημοκρατικούς του Κογκρέσου δίνοντας το ‘πράσινο φως’ για τη μερική κατάληψη της βόρειας Συρίας από τον Erdogan και μειώνοντας την παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων εκεί. H νέα κυβέρνηση Biden είναι πιθανό να αυξήσει τη βοήθεια για τους Κούρδους της Συρίας, δεδομένου ότι το ISIS παραμένει σοβαρή απειλή.

  • Ο Erdogan έχει επίσης την πρόθεση να επεκτείνει την τουρκική επιρροή σε όλη τη Μεσόγειο. Στη Λιβύη, παρενέβη αποφασιστικά εξ ονόματος της κυβέρνησης της Τρίπολης, αναπτύσσοντας τα εξαιρετικά αποτελεσματικά drones της χώρας του, μαζί με συμβούλους και χιλιάδες τζιχαντιστές από τη Συρία, στρέφοντας το κύμα εναντίον του εξεγερμένου Khalifa Haftar.

(Αυτές οι ίδιες τακτικές, μέχρι την ανάπτυξη τζιχαντιστών από τη Συρία, χρησιμοποιούνται στη σύγκρουση για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν.)

Στη συνέχεια, υπάρχει η επιθετική πρόκληση της Τουρκίας για τις ελληνικές και κυπριακές αποκλειστικές οικονομικές ζώνες στην αν. Μεσόγειο – μια εξέλιξη που έχει κλονίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση στην οποία ανήκουν τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα.

Οι θαλάσσιες διαμάχες δεν είναι καινούργιες  αυτό που είναι καινούργιο, ωστόσο, είναι η προσέγγιση “Όλα ή τίποτα” της Άγκυρας που κινδυνεύει να ξεκινήσει μια σοβαρή σύγκρουση με στρατιωτικές επιπτώσεις.

Ο Biden θα είναι ένας πολύ διαφορετικός Πρόεδρος. Είναι θεσμικός. Ο Erdogan δε θα είναι σε θέση να ‘παρακάμψει’ την αμερικανική γραφειοκρατία και να πάει απευθείας στον Biden, ούτε ο νέος Πρόεδρος θα σκεφθεί να κάνει συμφωνίες ‘στο περιθώριο’.

ΠΗΓΗ: Euractiv, A Biden administration is bad news for Turkey’s Erdogan

Η «ανίερη» σχέση μεταξύ του Τραμπ και του Σουλτάνου της Τουρκίας: Πολλά τα λεφτά Ντόναλντ…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: