Τα πράγματα είναι… απλά: Θα καλέσει ο κ. Τραμπ τους οπαδούς του στην Ουάσιγκτον; Με τα όπλα τους;

Φανερά καταπονημένος ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναχωρεί από το Λευκό Οίκο για να πάει να παίξει γκολφ με τους φίλους του. EPA, MIKE THEILER / POOL




ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ:
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Μία καινούργια μέρα ανέτειλε για τις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά τη νίκη του Τζο Μπάιντεν και της Κάμαλα Χάρις στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, υποστηρίζουν οι οπαδοί τους και αυτό μένει να φανεί και να επιβεβαιωθεί στην πράξη.

Η φράση «μία νέα εποχή ξεκινά», είναι στα στόματα πολλών ανθρώπων, ακόμα και σημαντικών παραγόντων του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, που δεν είδαν με καλό μάτι την προέλαση του Ντόναλντ Τραμπ, από το 2016 όταν σάρωσε όλους τους αντιπάλους του και αναδείχθηκε ο 45ος Πρόεδρος της Αμερικής. Στο μεταξύ είχε κυριαρχήσει και στο κόμμα τους, και θα μπορούσε πλέον να το αλώσει και να… φύγει!

Είναι πανηγυρική η ατμόσφαιρα και μεγάλος ο ενθουσιασμός. Μπροστά στο Λευκό Οίκο έχουν μαζευτεί χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι μας λένε ότι θα παραμείνουν εκεί μέχρι να εγκαταλείψει την προεδρία ο σημερινός Πρόεδρος, που δυστυχώς με τη ρητορική και τις πράξεις του δίχασε τη χώρα.

  • Θα χρειαστεί χρόνος για να επουλωθούν οι πληγές και αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα του εκλεγμένου Προέδρου, ενός ήπιου και ήρεμου ανθρώπου, που είχε γίνει γνωστός και για την επιβολή της συναίνεσης στο πολιτικό σύστημα όταν ήταν γερουσιαστής και μετά αντιπρόεδρος.

Ο Τζο Μπάιντεν πήγε στην εκκλησία μαζί με τα εγγόνια του, όπως κάνει κάθε Κυριακή. Και τίμησε, για μία ακόμη φορά τον γιό του τον Τζο. Αν δεν είχε πεθάνει ίσως σήμερα να ήταν στη θέση του πατέρα του. Σε αντίθεση με τον αδελφό του Χάντερ, ήταν ένας εξαιρετικά αξιόλογος άνθρωπος και πολιτικός.

Κατά τα άλλα, ο εκλεγμένος Πρόεδρος, ξεκίνησε την προετοιμασία για την ανάληψη της εξουσίας. Δεν θα είναι μία εύκολη υπόθεση…

Η πρώτη του κίνηση είναι η αντιμετώπιση της πανδημίας, η οποία έχει πάρει πάλι μεγάλες διαστάσεις. Τα κρούσματα σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και η κατάσταση είναι μη ελεγχόμενη σε αρκετές πολιτείες. Τη Δευτέρα θα ανακοινώσει τα μέλη της Επιτροπής που θα αναλάβουν το φορτίο να σταματήσουν τη λαίλαπα του κορωναϊού.

Όλο το προηγούμενο διάστημα, εργάστηκε με τους στενούς συνεργάτες του για τον σχηματισμό της κυβέρνησής του. Και πιστεύεται ότι θα συμπεριλάβει και μερικούς Ρεπουμπλικάνους για να δείξει στην πράξη την απόφαση του να επιβληθεί η ενότητα στη διχασμένη Αμερική. Παραδοσιακά, οι Αμερικανοί Πρόεδροι δίνουν το υπουργείο Άμυνας σε Ρεπουμπλικάνους πολιτικούς.

  • Το πρόβλημα παραμένει πάντα ο Ντόναλντ Τραμπ, που βλέπει την ενότητα με το δικό του μάτι. Είναι ένας θυμωμένος άνθρωπος, δεν αποδέχεται την ήττα, διότι, όπως λέει πάντα, δεν έχει ηττηθεί ποτέ στη ζωή του. Και έχει σχηματίσει ένα στρατό φανατικών οπαδών.
  • Δυστυχώς περιστοιχίζεται από ανθρώπους, όπως ο δικηγόρος του Ρούντι Τζουλιάνι, ένας επικίνδυνος άνθρωπος για τη Δημοκρατία, και άλλοι που του αυξάνουν τον εγωϊσμό του. Τον έχουν πείσει ότι ο νόμος είναι πάνω και από την ετυμηγορία των πολιτών. Δεν έχουν έτσι τα πράγματα. Όταν αποφασίζει ο κυρίαρχος λαός, όλοι κάνουμε ένα βήμα πίσω και σιωπάμε.

Οπότε, αναμένουμε να καταφύγει στα δικαστήρια των πολιτειών που έχει στοχεύσει -ιδιαίτερα στην Πενσιλβάνια- και στη συνέχεια, αν χάσει όπως αναμένεται, θα απευθυνθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών. Άκουσα σημαντικούς δικηγόρους να υποστηρίζουν πως “δεν έχει υπόθεση”. Υποστηρίζουν ότι θα χάσει. Αυτό θα το γνωρίζουμε μέχρι την πρώτη εβδομάδα Δεκεμβρίου, που πρέπει να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέονται από συνεργάτες του, ο κ. Τραμπ φαίνεται ότι ήδη αποφάσισε -ακόμα και να χάσει στα δικαστήρια- να μην αναγνωρίσει την ήττα του. Πιστεύει ότι είναι θύμα εκλογικής απάτης και ότι όντως έγινε νοθεία. Δεν θα αποδεχθεί, λοιπόν, τη νίκη του κ. Μπάιντεν, που σημαίνει ότι δεν προτίθεται να παραδώσει την εξουσία την ημέρα της ορκωμοσίας. Πως θα γίνει αυτό, δεν έχουμε ιδέα. Θα είναι ένα συνταγματικό πραξικόπημα. Αλλά ότι και να πράξει, ο κ. Μπάιντεν θα αναλάβει την αμερικανική προεδρία την 20η Ιανουαρίου 2021.

Έχει τεθεί και το θέμα της πιθανής άρνησης του να αποχωρήσει από το Λευκό Οίκο. Αν ρωτούσε κανείς τη γνώμη μου, θα του απαντούσα ότι όλα τα περιμένει κανείς από τον κ. Τραμπ, αλλά αυτό πιστεύω ότι δεν θα το πράξει. Θα είναι πράξη μικρού και ασήμαντου ανθρώπου. Άλλωστε αν επιθυμεί να επανέλθει, όπως του λένε οι συνεργάτες του, πρέπει να αποδείξει ότι σέβεται το Σύνταγμα και τους νόμους.

  • Υπάρχει και μία άλλη παράμετρος της προεδρίας του κ. Τραμπ, και ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Έγιναν πάρα πολλές παρανομίες στη διάρκεια της Προεδρίας του. Αυτό σημαίνει ότι σαν απλός πολίτης θα αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη για κάποιες από αυτές τις υποθέσεις. Όπως καταλαβαίνει ο καθένας είναι και αυτό θέμα διαπραγμάτευσης.

Ακούμε ότι η σκληρή στάση του και η άρνηση να αποδεχθεί την ήττα του, οφείλεται και σ’ αυτό που ανέφερα παραπάνω. Την εξασφάλιση της “ασυλίας” του. Βέβαια, οι δικαστικές υποθέσεις είναι πολλές. Άλλες είναι πολύ σοβαρές, άλλες όχι. Έχει και τις μηνύσεις από γυναίκες, που υποστηρίζουν ότι τις ενόχλησε σεξουαλικά. Και πάνω απ’ όλα είναι και τα θέματα παρακώλησης απονομής Δικαιοσύνης, που αφορούν και τις παρανομίες του Ταγίπ Ερντογάν και της HalkBank, αλλά και άλλες σοβαρές υποθέσεις.

Ο κ. Τραμπ δεν έχει επικοινωνήσει ακόμα με τον εκλεγμένο Πρόεδρο. Κατανοητό, διότι δεν έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων και δεν έχει επισημοποιηθεί η νίκη του κ. Μπάιντεν. Αλλά, το πρόβλημα είναι άλλο. Είναι ένα θηρίο αυτή τη στιγμή και δεν υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος στον κύκλο του, που να μπορεί να τον ηρεμήσει.

Από την άλλη έχει αποφασίσει να πάρει ένα δρόμο που θα μπορούσε να διχάσει ακόμα περισσότερο την Αμερική. Αν και θα βρεθεί κάποια στιγμή απελπιστικά μόνος και εγκαταλελειμμένος απ’ όλους αυτούς που τον περιτριγύριζαν επειδή ήταν ο Πρόεδρος της υπερδύναμης. Και οι οποίοι δεν του μιλούσαν καν όταν ήταν ένας απλός επιχειρηματίας.

  • Χωρίς αμφιβολία είναι μεγαλομανής και εγωκεντρικός ο κ. Τραμπ. Έχει ισχυρές ιδέες και τις υποστηρίζει με πάθος. Έδειξε αυταρχικές τάσεις και η προτίμηση του στους δικτάτορες, αλλά και η εκτίμησή του -για τον τρόπο διακυβέρνησης των χωρών τουw- ηγετών όπως ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ταγίπ Ερντογάν, προβλημάτισε και τους ακραιφνείς συντηρητικούς υποστηρικτές του.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Δεν γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή αν ευσταθούν οι καταγγελίες του για νοθεία και εκλογική απάτη. Οι συνεργάτες του ισχυρίζονται ότι διαθέτει στοιχεία, ιδιαίτερα για την πολιτεία της Πενσιλβάνια.

Υποστηρίζουν ότι βρέθηκαν ξαφνικά χιλιάδες ψηφοδέλτια υπέρ του εκλεγμένου Προέδρου. Αν όντως έχει στοιχεία θα το μάθουμε από τους δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου. Μέχρι τότε, ότι και να του λένε κάποια μέλη της οικογένειάς του και κάποιοι συνεργάτες του, θα επιμένει ότι είναι ο νικητής των αμερικανικών εκλογών.

Η σιωπή του δεν είναι καλός οιωνός. Θα καλέσει τους οπαδούς του να «κατέβουν» στην Ουάσιγκτον; Μαζί με τα όπλα τους; Όποιος μπορεί να απαντήσει το ερώτημα θα γνωρίζει και την «επόμενη μέρα» της Αμερικής… Πάντως, όλοι εύχονται να παραμείνει στα πλαίσια της νομιμότητας και αφού ολοκληρωθεί η δικαστική διαδικασία, να πράξει αυτό που πρέπει, αν δεν δικαιωθεί. 

Όσον αφορά τη σχέση του κ. Τραμπ με τον Ταγίπ Ερντογάν η ιστορία και τα απόρρητα έγγραφα θα αποδείξουν ότι ο σημερινός πρόεδρος των ΗΠΑ έπαιξε βρώμικο ρόλο υπέρ της Τουρκίας και εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου και άλλων χωρών της περιοχής.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

Θα ήθελα πολύ σήμερα να δω τα μούτρα του Ταγίπ Ερντογάν: Περιμένουμε υλοποίηση των υποσχέσεων του κ. Μπάιντεν…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: