Τα λέγαμε… Οι δήθεν κινήσεις “καλής θέλησης” της Τουρκίας ως προσπάθεια να προσεγγίσει την Ε.Ε. ενόψει των κυρώσεων

File Photo: Το ερευνητικό σκάφος «Ορούτς Ρέϊς». Φωτογραφία υπουργείο Άμυνας Τουρκίας




Το πρακτορείο Bloomberg (κειμενο του Selcan Hacaoglu), χαρακτηρίζει την τουρκική πρωτοβουλία απόσυρσης του τουρκικού ερευνητικού πλοίου από την Ανατολική Μεσόγειο ως κίνηση εξευμένισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενόψει των κυρώσεων που εξετάζει η Ε.Ε. εις βάρος της Άγκυρας, κατά την προσεχή Σύνοδο Κορυφής της 10/12.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται σε ευρύτερο πλαίσιο ενεργειών της Τουρκίας, με τις οποίες επιδιώκει να φανεί έτοιμη για οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης και διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα για εδαφικές διαφορές μεταξύ των δύο χωρών.

Επισημαίνονται οι πιέσεις της Ε.Ε. προς την Τουρκία για μεγαλύτερη ανεκτικότητα έναντι των μη μουσουλμανικών πληθυσμών στη χώρα, καθώς και η συνάντηση του προεδρικού εκπροσώπου, Ibrahim Kalin, και του Υπουργού Δικαιοσύνης, Abdulhamit Gul, με τους θρησκευτικούς ηγέτες και τους επικεφαλής των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων.

Ήθελαν να τους διαβεβαιώσουν ότι η  τουρκική κυβέρνηση θα επιδιώξει την επίλυση ζητημάτων που αφορούν τα σχολεία, τις εκκλησίες και τα περιουσιακά στοιχεία τους.

Υπενθυμίζεται ότι ΗΠΑ και Ε.Ε. έχουν επί μακρόν ασκήσει πιέσεις στην Τουρκία για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Όπως σημειώνεται, μέχρι στιγμής, η Ε.Ε. δεν έχει φανεί πολύ αυστηρή έναντι της προβληματικής, όπως την θεωρεί, τουρκικής δραστηριότητας, καθώς η Τουρκία λειτουργεί ως ανάχωμα στις ροές μεταναστών από τη Μέση Ανατολή, ενώ υπενθυμίζεται ότι η πρόταση της Κύπρου για επέκταση της λίστας κυρώσεων εις βάρος της Άγκυρας βρίσκεται σε εκκρεμότητα από τον Ιούνιο.

Το δημοσίευμα τονίζει, επιπλέον, ότι η Ελλάδα κάλεσε τη Γερμανία, την Ισπανία και την Ιταλία να σταματήσουν τις προμήθειες υποβρυχίων, φρεγατών και άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού προς την Τουρκία, η οποία θέλει να αναπτύξει την αμυντική της βιομηχανία, κατά προτίμηση μέσω συνεργασίας με συμμάχους του ΝΑΤΟ.

Η Άγκυρα πιέζει, αφενός, τη Γαλλία να συμφωνήσει στην από κοινού παραγωγή πυραύλων Eurosam και, αφετέρου, τη Γερμανία για την παροχή κινητήρων και συστημάτων μετάδοσης για το πρώτο τουρκικό άρμα μάχης.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Fuat Oktay, καταλήγει ο συντάκτης: «Εάν κάποιος μάς επιβάλει κυρώσεις, τότε αυτό θα μας κινητοποιήσει να δημιουργήσουμε το δικό μας αποθετήριο ισχύος».

ΠΗΓΗ: Bloomberg – Selcan Hacaoglu, Turkey Makes Overtures to EU Concerns Amid Threat of Sanctions

Κομισιόν: Η Τουρκία δε θα κριθεί από μια ανακοίνωση, αλλά σε βάθος χρόνου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: