Τα αστροπελέκια του Νίκου Κοτζιά: Ο βρώμικος και φιλοτουρκικός ρόλος του ανθρώπου του ΟΗΕ

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




Του ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ (ΝΤΙΝΟΥ) ΑΥΓΟΥΣΤΗ (*)

«Κύπρος 2015-2018. Μια τριετία που άλλαξε το Κυπριακό. Η μάχη για την κανονικότητα χωρίς “παρεμβατικά δικαιώματα” και “εγγυήσεις”» είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου του Νίκου Κοτζιά που κυκλοφορεί από το Υπουργείο Εξωτερικών.

Στο βιβλίο περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, αδημοσίευτες επιστολές του τέως Έλληνα ΥΠΕΞ προς τον ειδικό σύμβουλο του Γενικό Γραμματέα (Γ.Γ.) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.) Έσπεν Μπαρθ Έιντε, για την Κύπρο, που αποκαλύπτουν το βρώμικο και φιλοτουρκικό ρόλο του νορβηγού συμβούλου στις τελευταίες διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Αντίστοιχες επιστολές για τον ρόλο Έιντε αποστέλλονται και στον Γ.Γ του Ο.Η.Ε. Δημοσιεύεται ακόμα σχέδιο επιστολής του Νίκου Κοτζιά προς τον Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών πριν τη Διεθνή Διάσκεψη στο Crans-Montana (Κρανς-Μοντανά), που τελικώς δεν απεστάλη, αλλά και το κείμενο για την κατάργηση του συστήματος εγγυήσεων και εκπόνηση ενός Συμφώνου Φιλίας και Ασφάλειας που απέρριψε κάθετα η Τουρκία και το οποίο δίνεται για πρώτη φορά στη δημοσιότητα.

  • Μια πρόγευση των όσων εκτίθενται στο βιβλίο του τέως Έλληνα ΥΠΕΞ πήραμε παρακολουθώντας τη συνέντευξη που έδωσε πρόσφατα στη τηλεόραση του Ρ.Ι.Κ., όπου  παρουσιάστηκε αποκαλυπτικότατος σε ό,τι αφορά τα διαμειφθέντα στο επίμαχο δείπνο που έφερε το οριστικό ναυάγιο των συνομιλιών.

Μιλώντας στην εκπομπή «Προκλήσεις» του Ανδρέα Κημήτρη, ο Νίκος Κοτζιάς, θέλοντας να απαντήσει στα όσα επικριτικά γράφονται κατά καιρούς σε Αθήνα και Λευκωσία, περί ευθυνών της ελλαδικής και ελληνοκυπριακής πλευράς, έκανε λόγο για πολιτικούς και δημοσιογράφους που διαβεβαιώνουν το κοινό τους ότι γνωρίζουν τι συνέβη στο Κρανς-Μοντανά, επικαλούμενοι την τουρκική προπαγάνδα(!), χωρίς να ήταν παρόντες στο δείπνο!

«Είναι τόση πολλή η διαστρέβλωση, ωστόσο για λόγους σεβασμού στον Γ.Γ του Ο.Η.Ε. δεν μίλησα τόσα χρόνια, είπε και συμπλήρωσε: «Στην αίθουσα εκείνο το βράδυ ήμασταν 14 άτομα, οκτώ πολιτικοί και έξι πρακτικογράφοι. Αυτοί δεν άκουσαν τον Γ.Γ που δεν ασχολείται με τέτοιες χαζομάρες, ούτε εμάς. Άκουσαν τον Έιντε και τους Τούρκους ή Τουρκοκύπριους φίλους τους που διαστρεβλώνουν την αλήθεια».

Ο Νίκος Κοτζιάς, σχολίασε ακόμα τη στάση της Ε.Ε., του Ηνωμένου Βασιλείου και των Τουρκοκυπρίων στο Κρανς Μοντανά, αφήνοντας αιχμές για την παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Σερ Άλαν Ντάνκαν και αποκαλύπτοντας πως ο Μουσταφά Ακιντζί, δεν διαφοροποιήθηκε πουθενά από την Τουρκία.

Παράλληλα κατηγόρησε την ειδική αντιπρόσωπο του Γ.Γ του Ο.Η.Ε. στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ για ανθελληνικές θέσεις και αποκάλυψε ότι Κύπριος πολιτικός επισκέφτηκε τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και του ζήτησε να τον απομακρύνει από τη θέση του ΥΠΕΞ, ενώ ένας δεύτερος ο οποίος ήταν Ευρωβουλευτής, τον επισκέφθηκε και του έκανε υποδείξεις για να μη θέσει στις διαπραγματεύσεις το θέμα των εγγυήσεων!

  • Είπε ακόμα ο κ. Κοτζιάς: Ο ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ του Ο.Η.Ε ερχόταν στην Αθήνα.  Δεν ερχόταν σε εμένα να με δει πρώτο. Πήγαινε και έβλεπε την τουρκική πρεσβεία. Εγώ του έλεγα γιατί πας; Είναι προσβολή, είναι έξω από το διπλωματικό «σαβουάρ βιβρ».
  • Μετά πήγαινε στην αγγλική πρεσβεία, μετά πήγαινε σε σπίτια καθηγητών που σήμερα με κατηγορούν και μετά σε ένα σπίτι στη Φιλοθέη, άμα χρειαστεί θα πω και όνομα συναντιόταν με δημοσιογράφους. Δηλαδή έκανε δουλειά υπονόμευσης της ελληνικής κυβέρνησης και  του είπα ότι κανένας διαπραγματευτής δεν έχει δουλειά να μεταφέρει τη διαπραγμάτευση στον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα και τους Έλληνες δημοσιογράφους.

Το βιβλίο του Νίκου Κοτζιά (που κυκλοφορεί τόσο σε ελληνική όσο και σε αγγλική έκδοση) αποτελεί εξ αντικειμένου πληρωμένη απάντηση σε όλους εκείνους τους προσκυνημένους που επιμένουν να επιρρίπτουν τις ευθύνες για το τότε ναυάγιο των Συνομιλιών στο Κρανς-Μοντανά, στη δική μας πλευρά (Αθήνα και Λευκωσία).

Νομίζω πως όσοι ενδιαφέρονται πραγματικά να μάθουν την αλήθεια για το τι συνέβηκε εκείνο το βράδυ στο Ελβετικό θέρετρο έχουν υποχρέωση να διαβάσουν το νέο βιβλίο του τέως Έλληνα ΥΠΕΞ, ο οποίος δέχθηκε ανελέητο και βρόμικο πόλεμο από Κύπριους και Ελλαδίτες πολιτικούς της αριστεράς κυρίως (!) για τους χειρισμούς του στο Κυπριακό.

(*Δρ. Αυγουστίνος (Ντίνος) Αυγουστή
Αναπλ. Καθηγητής Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Από το Μονάγρι Λεμεσού
a.[email protected]

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Μπορεί να μην μας εγκαταλείψει ποτέ: Η μάσκα προστασίας από την Πανδημία του covid-19…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: