Τα 5 θανατηφόρα πλοκάμια της Μέδουσας απέναντι στην Τουρκία: Γαλλία, Ελλάδα, ΗΑΕ, Αίγυπτος, Κύπρος

Mirage 2000-9 των ΗΑΕ κατά τη διάρκεια τροχοδρόμησης στον διάδρομο απογείωσης της 117 Πτέρυγας Μάχης στην Ανδραβίδα στην άσκηση “Ηνίοχος 2019”. Πηγή : Hellas Journal




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ., HELLAS JOURNAL

  • Η είδηση πως το πενταμερές σχήμα συμπληρώνουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έρχεται αμέσως μετά τις στενές διπλωματικές επαφές Ελλάδας- ΗΑΕ

Το «αντιτουρκικό» block της Μεσογείου πιο ολοκληρωμένο ετοιμάζεται να εκπαιδευτεί σε πολυποίκιλα σενάρια αντιμετώπισης ασύμμετρων απειλών αλλά και κάθε μορφή πολέμου.

Η «Μέδουσα» που όλα αυτά τα χρόνια προκαλεί νευρικό κλονισμό στην Άγκυρα, από τα συμμαχικά μηνύματα αποτροπής που εκπέμπει, κατά της διαρκούς επιχείρησης της γείτονος να μετατρέψει τη Μεσόγειο σε Τουρκική λίμνη, επιστρέφει ανανεωμένη και με επιπλέον «πλοκάμια» έτοιμα και αυτά να χτυπήσουν εκείνον που ταράζει αυτά τα νερά. 

Τ’ αεροναυτικά σενάρια και σχέδια είναι πολλά, όμως η προσθήκη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ενισχύει σημαντικά το «αντιτουρκικό» σχήμα.

Οι διαφορετικοί πυλώνες στρατιωτικής συνεργασίας (σ.σ. Ελλάδα- Κύπρος-Αίγυπτος/ Αίγυπτος- Γαλλία/ Αίγυπτος- Αραβικά Εμιράτα που έχει δοκιμαστεί δυο χρόνια στο μέτωπο της Λιβύης/ Ελλάδα- Γαλλία) στην περιοχή πλέον με την άσκηση αυτή παίρνουν μια ενιαία μορφή και σαφώς υπάρχει «αντι-τουρκικό» πρόσημο σε αυτή, με τη λογική του αναχώματος στην επεκτατική πολιτική του Ερντογάν στη Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο. 

Και η είδηση πως το πενταμερές σχήμα συμπληρώνουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έρχεται αμέσως μετά τις στενές διπλωματικές επαφές Ελλάδας- ΗΑΕ, οι οποίες ξεκίνησαν το καλοκαίρι εν μέσω της Ελληνοτουρκικής κρίσης και κορυφώθηκαν πριν λίγες ημέρες με την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Άμπου Ντάμπι όπου υπογράφηκαν στρατηγικές συμφωνίες και επενδύσεις, πολύ σημαντικές για την Ελλάδα. 

Η 340 Μοίρα «Αλεπού» και τα Mirage 2000-9 των ΗΑΕ

Όμως και στο τακτικό πεδίο μπορούμε να ξεχωρίσουμε την επερχόμενη συνεργασία των χωρών στον αεροπορικό τομέα καθώς Ελληνικά και Αιγυπτιακά F-16 θα συναντηθούν με τα Mirage 2000-9 των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. 

Τα Mirage 2000-9 των ΗΑΕ τελευταία φορά που ήρθαν σε εναέριο τετ α τετ με τα «Μπλε φτερά» ήταν στην άσκηση της Πολεμικής Αεροπορίας «Ηνίοχος 2019». Βέβαια το πιο πρόσφατο αεροπορικό meeting ήταν το καλοκαίρι με την αποστολή για έναν και πλέον μήνα των F-16 Block 60 των ΗΑΕ στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα. 

Τα Mirage 2000-9 και τα Ελληνικά F-16 Block 52 plus της 340 Μοίρας «Αλεπού» μετασταθμεύουν στην Αίγυπτο όπου αναμένεται να διεξάγουν από κοινού αεροπορικές ασκήσεις στο πλαίσιο της «Μέδουσας». 

  • Τα Ελληνικά αεροσκάφη της 340 Μοίρας δεν επιλέχτηκαν τυχαία κι όχι μόνο για το εγγύτερο, ότι δηλαδή έχουν ως βάση της Σούδα. Οι ιπτάμενες «Αλεπούδες» είναι απόλυτα εξειδικευμένες στη νυχτερινή αεροπορική κρούση αλλά γνωρίζουν πολύ καλά και τον ρόλο προσβολής κατά στόχων επιφανείας που στην “Μέδουσα” είναι ένα από τα σενάρια της άσκησης. 

Το ενδιαφέρον στον αεροπορικό τομέα αναμένεται σημαντικό διότι έως τώρα δεν έχει γίνει γνωστό αν πρόκειται να εμπλακούν κι άλλοι τύπου μαχητικών από την Αιγυπτιακή πλευρά γιατί εκτός των F-16 και των Mirage, οι Αιγύπτιοι τα δυο τελευταία χρόνια έχουν αποκτήσει και τα μαχητικά RAFALE, αυτά δηλαδή που ετοιμάζεται ν’ αποκτήσει και η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία. 

Κατά συνέπεια δεν είναι καθόλου παράλογο οι Έλληνες ιπτάμενοι και μηχανικοί να εκδηλώνουν ενδιαφέρον γι’ αυτή τη συμμετοχή στην άσκηση καθώς και οι αεροπόροι της χώρας μας σύντομα θα επιχειρούν σε ανάλογο μείγμα όπως αυτή τη στιγμή υπάρχει και στην πολεμική αεροπορία της Αιγύπτου, δηλαδή F-16, Mirage και RAFALE. 

  • Χωρίς καμία δόση υπερβολής το επίπεδο των Ελλήνων αεροπόρων είναι γνωστό για τις υψηλές επιχειρησιακές ικανότητες, που αποτελούν το μέτρο σύγκρισης σε όλες τις ασκήσεις αυτού του είδους ενώ όπως απεδείχθη πρόσφατα στη Σούδα και οι ιπτάμενοι των Εμιράτων κινούνται σε ανάλογο επίπεδο. 

Σ’ ότι αφορά το αεροπορικό κομμάτι της Μέδουσας, οι αποστολές ως «τίτλοι» γνωστοποιούνται από αεροπορικές πηγές, αποστολές προσβολής στόχου επιφανείας, προστασίας δύναμης, προσβολές κατά στρατηγικών στόχων, εναέριες εμπλοκές, χωρίς να υπάρχουν φυσικά λεπτομέρειες για το επιχειρησιακό σχέδιο που είναι δεδομένο πως περιλαμβάνει και τη συνεργασία με τα πολεμικά πλοία Ελλάδας, Αιγύπτου, Κύπρου, Γαλλίας. 

Πάντα είναι μια διαφορετική πρόκληση η μεταστάθμευση σε μια άλλη χώρα κυρίως μ’ ένα εντελώς διαφορετικό ανάγλυφο όπως η Αίγυπτος. Βέβαια τα «γεράκια» της 340 Μοίρας έχουν μεγάλη εμπειρία σε παρόμοιο τοπίο καθώς οι «Αλεπούδες» για δυο χρόνια είχαν βρεθεί στο έδαφος και το FIR του Ισραήλ μιας  και ήταν η πρώτη πολεμική μοίρα της HAF που έλαβε μέρος στην άσκηση Blue Flag. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ

Ηχηρή απάντηση σε Τουρκία με τη “Μέδουσα 10”: Εμιράτα και Γαλλία τα νέα “πλοκάμια” της

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: