Στην Αθήνα σήμερα ο Αλ Σίσι – Θα τον υποδεχθεί ο Νίκος Δένδιας

File Photo: Από αριστερά ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης ο πρόεδρος της Αιγύπτου αλ Σίσι και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης που συμμετείχαν σε προηγούμενη τριμερή Σύνοδο Αιγύπτου, Ελλάδας και Κύπρου στο Προεδρικό Μέγαρο, στο Κάιρο της Αιγύπτου. ΚΥΠΕ / ΓΤΠ – Σταύρος Ιωαννίδης




Επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας θα πραγματοποιήσει ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι (Abdel Fattah Al-Sisi), στο πλαίσιο της οποίας θα συναντηθεί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τον κ. Αλ Σίσι θα υποδεχθεί απόψε το βράδυ ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης.

Σημειώνεται, ότι αυτή η επίσκεψη είναι η πρώτη Αιγύπτιου ανώτατου αξιωματούχου στην Αθήνα μετά την υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) μεταξύ των δύο κρατών, που υπεγράφη στο Κάιρο τον περασμένο Αύγουστο μεταξύ του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών και του Αιγύπτιου ομολόγου του, Σάμεχ Σούκρι (Sameh Shoukry).

Διπλωματικοί παρατηρητές σχολιάζουν ότι με την επίσκεψη Αλ Σίσι στην Αθήνα επισημοποιούνται μια σειρά ενεργειών συνεργασίας των δύο χωρών, κορυφαία των οποίων είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ.

Η προγραμματισμένη επίσημη επίσκεψη του προέδρου της Αιγύπτου γίνεται στον απόηχο μεγάλων διεθνών γεγονότων και μόλις ένα εικοσιτετράωρο μετά τη λήξη των εργασιών της 5ης διεθνούς Ευρω-Αραβικής Συνόδου, την οποία εγκαινίασε το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πρόκειται για μια περίοδο που οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν αναβαθμιστεί και υπάρχει σε εξέλιξη και ισχύ μια πολυμερής στενή συνεργασία, στον ενεργειακό τομέα, αλλά και σε ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής της Ανατολική Μεσογείου. Αθήνα και Κάιρο έχουν, άλλωστε, κοινές θέσεις σε μια σειρά ζητημάτων και περιφερειακών κρίσεων, κοινός παρονομαστής των οποίων είναι η τουρκική εμπλοκή και προκλητικότητα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αθήνα, Ελλάδα

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Πρότυπο θρησκευτικής μετριοπάθειας η Αίγυπτος, λέει ο Γάλλος ΥΠΕΞ: Συνάντηση με πρόεδρο Αλ Σίσι

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: