Στα Υψίπεδα του Γκολάν ο Πομπέο: Έγινε ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ που επισκέφθηκε την περιοχή

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo (L) και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Benjamin Netanyahu (R) παρευρίσκονται σε κοινή συνέντευξη τύπου στην Ιερουσαλήμ, 19 Νοεμβρίου 2020. EPA, Maya Alleruzzo
Ο Μάικ Πομπέο έγινε σήμερα ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ που επισκέφθηκε τα Υψίπεδα του Γκολάν, συριακό έδαφος κατεχόμενο από το Ισραήλ, προειδοποιώντας για τους «κινδύνους» που θα αντιμετώπιζε το εβραϊκό κράτος εάν αυτή η στρατηγικής σημασίας ζώνη παρέμενε υπό τον έλεγχο της Συρίας.

«Φανταστείτε τον κίνδυνο που θα συνιστούσε για τη Δύση και το Ισραήλ, αν αυτό το έδαφος ήταν υπό τον έλεγχο του (Μπασάρ αλ) Άσαντ», του προέδρου της Συρίας, είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Οι ΗΠΑ, υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ, είναι η μοναδική χώρα που αναγνωρίζει την ισραηλινή κυριαρχία στα Υψίπεδα, τα οποία κατέλαβε το Ισραήλ στον πόλεμο των Έξι Ημερών, το 1967.

«Πρόκειται για τμήμα του Ισραήλ, ένα κεντρικό τμήμα του Ισραήλ», συνέχισε ο Πομπέο, ο οποίος είχε συνομιλίες στην περιοχή με τον Ισραηλινό ομόλογό του, τον Γκάμπι Ασκενάζι.

«Ως πρώην επικεφαλής της CIA, γνωρίζει τα γεγονότα αλλά επέμεινε να έρθει εδώ για να δει με τα μάτια του και να ακούσει την ενημέρωση των στρατιωτικών διοικητών», είπε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών.

Σήμερα στο Γκολάν ζουν περίπου 25.000 έποικοι, μαζί με 23.000 Δρούζους, οι περισσότεροι εκ των οποίων δηλώνουν ακόμα Σύροι, μολονότι αναγνωρίζονται ως κάτοικοι του Ισραήλ. Η περιοχή, στα βόρεια της λίμνης της Τιβεριάδας, θεωρείται στρατηγικής σημασίας λόγω των υδάτινων πόρων της.

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ιερουσαλήμ, Ισραήλ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

 

Κρις Μίλερ: Ο υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ προωθεί αλλαγές που δύσκολα θα ανατρέψει ο Μπάιντεν

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal