Συνάντηση Κουρτς -Τιχανόφσκαγια: Πλήρης υποστήριξη στο δημοκρατικό κίνημα της Λευκορωσίας

Η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια στην αυστριακή καγκελαρία με τον Σεμπάστιαν Κουρτς. EPA/CHRISTIAN BRUNA




Μετά από συνάντηση του το απόγευμα στη Βιέννη με την αρχηγό της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας Σβετλάνα Τιχανοσκάγια, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κούρτς επανέλαβε την “πλήρη υποστήριξη” της Αυστρίας για το δημοκρατικό κίνημα και την κοινωνία των πολιτών στη Λευκορωσία.

Η Αυστρία χαιρετίζει την “στράτευση και τις άοκνες προσπάθειες” της Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια και της κοινωνίας των πολιτών της Λευκορωσίας, αναφερόταν, μετά την συνάντηση, από την Ομοσπονδιακή Καγκελαρία στη Βιέννη.

  • Ο Σεμπάστιαν Κουρτς, εκφράζοντας επίσης την υποστήριξή του για το τρέχον πακέτο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε πως είναι „σωστό και σημαντικό να αναλαμβάνουμε στοχοποιημένη δράση εναντίον εκείνων που έχουν διαπράξει εκλογική απάτη, εκλογική νοθεία και καταστολή ειρηνικών διαδηλώσεων”.

Σε σχέση με το ρόλο των αυστριακών εταιρειών στη Λευκορωσία, από την Καγκελαρία αναφερόταν ότι είναι “επίσης ένα παράθυρο στην Ευρώπη, που δεν πρέπει να κλείσει τώρα”, και η Αυστρία είχε ήδη κατακρίνει σαφώς τον αποκλεισμό του Διαδικτύου που διέταξαν οι αρχές της Λευκορωσίας τον Αύγουστο και ζήτησε την άμεση άρση του.

Η αναφορά αυτή σχετίζεται με τον αυστριακό πάροχο Διαδικτύου „Α1″ που δραστηριοποιείται στη Λευκορωσία και ο οποίος αναγκάστηκε από την κυβέρνηση στο Μινσκ να κλείσει το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων.

Σημειώνεται πως, ενώ ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ έχει συναντήσει την Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια αρκετές φορές, σήμερα ήταν η πρώτη συνάντηση του καγκελαρίου με την πρώην υποψήφια για την προεδρία στη χώρα της.

Λίγο μετά τις προεδρικές εκλογές το καλοκαίρι (των οποίων το αποτέλεσμα δεν αναγνωρίζει η ΕΕ), στις οποίες ο πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο ανακηρύχθηκε νικητής, ο Σεμπάστιαν Κουρτς είχε ζητήσει ελεύθερες και δίκαιες εκλογές, και τώρα επανέλαβε την ανάγκη για έναν εθνικό διάλογο.

Πριν τη συνομιλία της με τον Αυστριακό καγκελάριο, η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια είχε συναντήσεις με εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων, οι οποίοι εξέφρασαν επίσης αλληλεγγύη στο κίνημα της αντιπολίτευσης.

Συναντήθηκε επίσης με πρεσβευτές χωρών-μελών του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη) που έχει την έδρα του στη Βιέννη, ενώ αύριο θα συμμετάσχει σε μία „στρογγυλή τράπεζα” με την κοινωνία των πολιτών της Λευκορωσίας, όπως επίσης σε μία διάσκεψη ενός αυστριακού „Thinktank”.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ του ανταποκριτή Δ. Δημητρακούδη
Βιέννη, Αυστρία

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Τέλος ακόμη και για τα delivery και takeaway τη νύχτα στο Παρίσι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: