Συλλήψεις για τα βίαια επεισόδια κατά περιοριστικών μέτρων στη Λεμεσό

Εικόνα από σημείο των επεισοδίων κατά περιοριστικών μέτρων για τον κορωναϊό, στη Λεμεσό, Κύπρος. ΚΥΠΕ




Ειδική ανακριτική ομάδα έχει συσταθεί στο ΤΑΕ Λεμεσού για τον εντοπισμό και άλλων προσώπων, που ενεπλάκησαν στα σοβαρά επεισόδια, που σημειώθηκαν κατά τη χθεσινή εκδήλωση διαμαρτυρίας στη Λεμεσό.

Χωρίς καμία άδεια πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, είχαν προειδοποιηθεί οι διοργανωτές, αναφέρει η Αστυνομία.

«Η πλειονότητα των πολιτών αντιλαμβάνεται ότι διανύουμε μία πολύ δύσκολη περίοδο. Εμείς ως Αστυνομία έχουμε καθήκον να λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα για την πιστή εφαρμογή των διαταγμάτων», δηλώνει ο εκπρόσωπος Τύπου Χρίστος Ανδρέου, ο οποίος καλεί τους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των ειδικών και να εφαρμόζουν τα σχετικά διατάγματα για την προστασία όλων μας.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Λεμεσού, Λευτέρης Κυριάκου, η εκδήλωση έγινε χωρίς οποιαδήποτε άδεια από την αρμόδια αρχή ή από την Αστυνομία.

«Μάλιστα, οι διοργανωτές είχαν προειδοποιηθεί από την Αστυνομία να μην προχωρήσουν στη διεξαγωγή της», είπε.

  • Πριν από λίγο συνελήφθη δυνάμει δικαστικού εντάλματος ένας από τους διοργανωτές για αδικήματα της παράβασης του περί λοιμοκαθάρσεως νόμου, κακόβουλη ζημιά, κλοπή ηλεκτρικής ενέργειας και υποκίνηση άλλων προσώπων για διάπραξη αδικημάτων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Αστυνομία, στην εκδήλωση συμμετείχαν 1,000 περίπου άτομα και πραγματοποιήθηκε σε ειρηνικά πλαίσια.

Ωστόσο, κατά την ολοκλήρωσή της, αριθμός από τους συμμετέχοντες άρχισαν να επιδίδονται σε βανδαλισμούς και ζημιές σε ιδιωτικές περιουσίες και περιουσίες του Δήμου και να ρίχνουν κροτίδες, πέτρες και βόμβες μολότοφ σε μέλη της Αστυνομίας.

«Τέθηκε άμεσα σε εφαρμογή το επιχειρησιακό Σχέδιο Δράσης της Αστυνομίας και μέλη των αντιοχλαγωγικών ομάδων του Σώματος προχώρησαν στη σύλληψη 23 συνολικά προσώπων.

Εννέα πρόσωπα ηλικίας από 16 μέχρι 27 ετών είχαν τεθεί υπό κράτηση και οδηγήθηκαν σήμερα ενώπιον Δικαστηρίου, το οποίο εξέδωσε διάταγμα κράτησής τους για τρεις μέρες.  Εναντίον των εννέα προσώπων διερευνώνται αδικήματα συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, οχλαγωγίας, παράνομης κατοχής και μεταφοράς εκρηκτικών υλών και πρόκλησης κακόβουλης ζημιάς», αναφέρει η αστυνομική ανακοίνωση.

Τρία πρόσωπα ηλικίας 23, 29 και 35 ετών κατηγορήθηκαν γραπτώς για επίθεση εναντίον αστυνομικού, πρόκληση ανησυχίας και παρεμπόδιση αστυνομικού κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του καθήκοντός του. Τα εν λόγω πρόσωπα θα κλητευθούν αργότερα ενώπιον Δικαστηρίου.  Οι υπόλοιποι έντεκα καταγγέλθηκαν εξωδίκως για αδικήματα κατά παράβαση του περί Λοιμοκάθαρσης Νόμου και αφέθηκαν ελεύθεροι.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, από τα επεισόδια τραυματίστηκαν ελαφρά τέσσερα μέλη της Μ.Μ.Α.Δ., ενώ στην περιοχή των επεισοδίων εντοπίστηκαν από μέλη της Αστυνομίας έξι βόμβες μολότοφ, οι οποίες ήταν κρυμμένες και έτοιμες προς χρήση, ενώ προχθές την Παρασκευή, εντοπίστηκαν από την Αστυνομία σε προθάλαμο πολυκατοικίας στη Λεμεσό τρεις πλαστικές μπουκάλες, που περιείχαν εύφλεκτη ύλη, ενώ πάνω σε αυτές βρισκόταν περιτυλιγμένες εργοστασιακές κροτίδες.

Επίσης, εκρηκτικός μηχανισμός εντοπίστηκε και σε άλλη περιοχή της Λεμεσού, κατά τη διάρκεια μηχανοκίνητης περιπολίας μελών της Αστυνομίας. Πρόκειται για μεταλλική σωλήνα, η οποία έφερε ταχύκαυστο φυτίλι.

Μέλη της Αστυνομίας προχώρησαν σήμερα στη σύλληψη 31χρονου διοργανωτή της χθεσινής εκδήλωσης διαμαρτυρίας. Εναντίον του συγκεκριμένου προσώπου διερευνώνται αδικήματα συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος και υποκίνησης προσώπων να διαπράξουν κακούργημα.

Σημειώνεται ότι, την περασμένη Παρασκευή κατηγορήθηκαν γραπτώς άλλα δύο πρόσωπα ηλικίας 22 και 26 ετών, τα οποία φέρονται να είχαν αναρτήσει σχόλια σε σελίδα πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης, σχετικά με τη χθεσινή διαμαρτυρία, μέσω των οποίων υποκινούσαν άλλα πρόσωπα να διαπράξουν ποινικά αδικήματα.

(ΚΥΠΕ/ΜΚΩ/ΓΒΑ)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: