Σχέδιο για εναλλασσόμενα lockdown στην Ελλάδα: Αύριο Τρίτη αναμένεται η κορύφωση των κρουσμάτων (video)

Μεταφορά ασθενών που νοσηλεύονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ σε ιδιωτικές κλινικές, Θεσσαλονίκη, Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ μέσω ΚΥΠΕ




Το κανάλι OPEN TV, μετέδωσε ότι σύμφωνα με τους ειδικούς, η κορύφωση των κρουσμάτων αναμένεται αύριο 10 Νοεμβρίου, ενώ έχουν προειδοποιήσει και για ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των θανάτων τις επόμενες ημέρες. Τονίζουν, ωστόσο, ότι τα κρούσματα θα μειωθούν σημαντικά εάν τηρηθούν τα μέτρα.

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας έχει σταθεί αμείλικτο, με δραματική αύξηση των θανάτων και εκτόξευση των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ, ενώ τα κρούσματα που καταγράφονται καθημερινά είναι σταθερά τετραψήφια.

Το σκηνικό αυτό έκανε απαραίτητη την επιβολή ενός καθολικού lockdown για τρεις εβδομάδες, χωρίς κανείς να μπορεί να πει με βεβαιότητα, ωστόσο, εάν αυτό θα είναι και το τελευταίο.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Αποκλιμάκωση των κρουσμάτων μετά τις 10 Νοεμβρίου, αγγίζοντας τα 500 κρούσματα ημερησίως στις 30 Νοεμβρίου, προβλέπει το υπολογιστικό μοντέλο του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη.

«Από τις 10 του μήνα – όπου περιμένουμε μια κορύφωση των κρουσμάτων ίσως και πάνω από 3.000 – θα αρχίσουμε να έχουμε μια ταχεία αποσυμπίεση της κατάστασης. Περιμένω μέχρι τις 30 του Νοεμβρίου κοντά στα 500 κρούσματα ίσως και λίγο παραπάνω και μετά να ανοίξει η οικονομία προσεχτικά. Το επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο τόσο της Αττικής όσο και της Θεσσαλονίκης αποτυπώνεται και στα λύματα των δύο περιοχών» είπε στο Open TV ο κ. Σαρηγιάννης.

Παρά την προσωρινή επιδημιολογική αποσυμπίεση ο καθηγητής εκτιμά ότι η Πολιτεία θα χρειαστεί να πάρει και άλλα περιοριστικά μέτρα στο μέλλον. Όπως είπε, η πρότασή του είναι η εφαρμογή εναλλασσόμενων τοπικών lockdown.

Το σχέδιο αυτό προβλέπει 21 μέρες lockdown και 14 ανοιχτά, επαναλαμβάνοντας το μοντέλο αυτό τρεις με τέσσερις φορές, προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να οδηγηθούμε μέχρι το Μάρτιο με ασφάλεια.

Η πρόταση αυτή υπολογίζει ότι τα κρούσματα ημερησίως θα κυμαίνονται καθημερινά κοντά στα 500 με 800, βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο στην αποσυμπίεση του συστήματος υγείας, καθώς στις ΜΕΘ δεν θα καταλήγουν περισσότεροι από 200 ασθενείς, αριθμός διαχειρήσιμος για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Χριστούγεννα χωρίς καραντίνα και προσεχτικό άνοιγμα της εστίασης

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, μετά τις 30 Νοεμβρίου βγαίνουμε από το καθολικό lockdown με κάποια περιοριστικά μέτρα, με επαναλειτουργία του λιανικού εμπορίου και των υπόλοιπων εμπορικών δραστηριοτήτων και πολύ προσεχτικό άνοιγμα της εστίασης.

Παράλληλα, προβλέπει ότι θα περάσουμε τα Χριστούγεννα προσεχτικά ανοιχτά Από την πλευρά του ο Στυλιανός Λουκίδης πνευμονολόγος, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής Σχολής, Β’ Πνευμονολογική Κλινική Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, ΠΓΝ «Αττικόν» εκτίμησε ότι θα δούμε αποτελέσματα σε 3 βδομάδες αν τηρηθούν τα μέτρα ενώ υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει μεταλλαχθεί ο ιός.

«Στα νοσοκομεία έχουμε αυξημένο αριθμός νοσηλειών και διασωληνώσεων. Η νοσηλεία των αρρώστων αυτών κρατάει μέρες, δε φεύγουν γρήγορα από το νοσοκομείο.. Και αυτό επιβαρύνει τις μονάδες υγείας. Νομίζω ότι αντέχουμε αν το μοντέλο επιβεβαιωθεί. Κανένα σύστημα υγείας δεν αντέχει μεγάλο αριθμό περιστατικών. Στο ΑΤΤΙΚΟ όπως και σε όλα τα νοσοκομεία, είμαστε σε διαδικασία διαχείρισης περιστατικών» πρόσθεσε ο κ. Λουκίδης.

  • 1.914 νέα κρούσματα, 35 θάνατοι και 228 διασωληνωμένοι

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε σήμερα 1.914 νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου COVID- 19, στην Ελλάδα. Τα 39 κρούσματα εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 56.698, εκ των οποίων το 54,2% άνδρες.

Από αυτά τα 4.429 (7,8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 15.678 (27,7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 228 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. Οι 57 (25,0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88,2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Από τις ΜΕΘ έχουν εξέλθει 323 ασθενείς.

Τέλος, έχουμε 35 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 784 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 316 (40,3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα NA έτη και το 96,4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

  • Γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων

Από τα 1.914 νέα κρούσματα της νόσου COVID- 19, που ανακοίνωσε σήμερα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) τα 1.872 είναι εγχώρια εκ των οποίων τα 104 συνδέονται με γνωστές συρροές.

Αναλυτικότερα:

39 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

3 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

396 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής

483 κρούσματα από Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 68 συνδέονται με γνωστές συρροές

7 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας

18 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

1 κρούσμα στην Π.Ε Βοιωτίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

31 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές

42 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

2 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

12 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

14 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας

22 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

41 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας εκ των οποίων 10 συνδέονται με γνωστές συρροές

17 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

3 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Κεφαλλονιάς

106 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή, ενώ 51 κρούσματα συνδέονται με δράση τυχαίας δειγματοληψίας του ΕΟΔΥ)

17 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

4 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

68 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου

16 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

3 κρούσματα στην Π.Ε. Λευκάδας

59 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας, εκ των οποίων 9 συνδέονται με γνωστές συρροές

6 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

12 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

1 κρούσμα στην Π.Ε. Πάρου

125 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

65 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας, εκ των οποίων 5 συνδέονται με γνωστές συρροές

6 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

24 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή

11 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου

86 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

2 κρούσματα στην Π.Ε. Τήνου

18 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

5 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

10 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Φωκίδας

53 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή

15 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

3 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

30 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Συγκέντρωση αρνητών της μάσκας στο Σύνταγμα: 14 προσαγωγές και πρόστιμα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: