Πρύτανης ΑΠΘ για λύματα Θεσσαλονίκης: Έχουμε δρόμο ακόμη, παρά μια κάποια βελτίωση

File photo: Φωτογραφία από drone που εικονίζει την πλατεία Λευκού Πύργου άδεια λόγω της εφαρμογής των νέων μέτρων απαγόρευσης της νυχτερινής κυκλοφορίας εν μέσω lockdown, Θεσσαλονίκη, Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ




Αυξημένη καταγράφεται και αυτή την εβδομάδα η συγκέντρωση του γονιδιώματος του SARS-CoV-2 στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τις μετρήσεις της διεπιστημονικής ομάδας του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ.

Με βάση τον εξορθολογισμό των αναλύσεων, ο οποίος ολοκληρώθηκε σήμερα το πρωί, στα πιο πρόσφατα δείγματα που ελήφθησαν στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης (ΕΕΛΘ), το ιικό φορτίο των λυμάτων αυτή την εβδομάδα σε σχέση με την προηγούμενη παρουσιάζει μία αύξηση της τάξης του 50%. Η αύξηση αυτή είναι σημαντικά μικρότερη σε σχέση με την αντίστοιχη αύξηση μεταξύ των δύο προηγούμενων εβδομάδων, που ήταν της τάξης του 150%.

«Είναι σαφής βελτίωση σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες, αλλά και πάλι μιλάμε για αύξηση. Τα δεδομένα αποτυπώνουν την εικόνα που κάθε κάτοικος της Θεσσαλονίκης αντιλαμβάνεται πια, την εικόνα των νοσοκομείων της πόλης, την εικόνα ότι όλοι μας πλέον γνωρίζουμε κάποιον που νοσεί, που νοσηλεύεται, που έχασε τη ζωή του στη μάχη με τον ιό. Είναι η εικόνα της μεγάλης διασποράς του ιού στην κοινότητα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και συντονιστής του ερευνητικού έργου, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου.

Ερωτηθείς, εάν από την επιδημιολογική ανάλυση των λυμάτων προκύπτει πως τα περιοριστικά μέτρα που έχουν ληφθεί -και σταδιακά αυστηροποιηθεί- στη Θεσσαλονίκη, έχουν αρχίσει να αποδίδουν, ο πρύτανης του ΑΠΘ απάντησε:

  • «Οι τιμές της συγκέντρωσης του γονιδιώματος του SARS-CoV-2 στα λύματα της Θεσσαλονίκης παρουσίασαν μία εκθετική αύξηση από την 12η Οκτωβρίου 2020. Στις 29 Οκτωβρίου ανακοινώναμε πως μετρούσαμε τότε το ιικό φορτίο σε δεκαπλάσιες τιμές. Αυτή η επιδημιολογική εικόνα επιβεβαιώθηκε και από τα κρούσματα, τις εισαγωγές, τις διασωληνώσεις, τους θανάτους. Δεν είναι μία εικόνα που μπορεί να ανατραπεί από τη μία μέρα στην άλλη».

«Προς σταθεροποίηση σε μία εβδομάδα»

Σχετικά με την προοπτική βελτίωσης της επιδημιολογικής εικόνας στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Παπαϊωάννου εξήγησε:

«Το ότι μετράμε πλέον αρκετά πιο ήπιους αυξητικούς ρυθμούς είναι γεγονός που επιτρέπει να εκτιμήσουμε πως, εφόσον τηρούμε αυστηρά τα μέτρα, σε περίπου μία εβδομάδα θα σταθεροποιηθούμε, θα δούμε την αρχή επιπέδωσης της λεγόμενης επιδημιολογικής καμπύλης και συνεχίζοντας να τηρούμε τα μέτρα θα δούμε μετά και την πτωτική της πορεία. Τα μέτρα προφανώς αποδίδουν, αλλά έχουμε μακρύ δρόμο ακόμη. Γι’ αυτό μένουμε στο σπίτι, αποφεύγουμε άσκοπες μετακινήσεις, τηρούμε τις αποστάσεις, φοράμε μάσκα παντού. Δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο για χαλάρωση και ανεύθυνες συμπεριφορές. Η κατάσταση μας αφορά όλους, μας αγγίζει όλους».

Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορωναϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.

Στην έρευνα συμμετέχουν καθηγητές από 11 διαφορετικά εργαστήρια των Τμημάτων Ιατρικής, Χημείας, Φαρμακευτικής, Κτηνιατρικής, Βιολογίας, Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ/Σμαρώ Αβραμίδου
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Δυσοίωνες εκτιμήσεις του καθηγητή Κούβελα: 15.000 θάνατοι στην Ελλάδα, αργεί το εμβόλιο για όλους

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: