File Photo: Το Eurogroup συνεδριάζει στις Βρυξέλλες. ΑΠΕ-ΜΠΕ, CONSILIUM.EUROPA.EU, ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΟΓΑΣ
Η κρίση του κορωνοϊού αναμένεται να φέρει στην Ελλάδα την πιο δυνατή ώθηση στις επενδύσεις και την καινοτομία εδώ και πολλές δεκαετίες. Η χώρα αναμένει συνολικά περίπου 32 δις Ευρώ τα επόμενα έξι χρόνια από το Ταμείο Ανάκαμψης, με το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να μετριάσει τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας.
Τα παραπάνω αναφέρονται στην εφημερίδα Handelsblatt (σε ανταπόκριση του Gerd Höhler): Στην ανταπόκριση σημειώνονται, μεταξύ άλλων τα εξής:
Τα χρήματα θα δοθούν κυρίως σε «πράσινα» έργα και στην ψηφιοποίηση της οικονομίας και της Διοίκησης. Η κυβέρνηση κάνει λόγο για μια «μοναδική ιστορική ευκαιρία» για τη χώρα. Το Σχέδιο Ανάκαμψης «Next Generation EU», το οποίο συμφώνησαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις τον Ιούλιο, έχει όγκο 750 δις Ευρώ. Από αυτά, 390 δις Ευρώ θα καταβληθούν ως επιχορηγήσεις και 360 δις ως χαμηλότοκα δάνεια.
Η Ουγγαρία και η Πολωνία μπλοκάρουν μεν λόγω της διαμάχης για τις παραβιάσεις του Κράτους Δικαίου τον προϋπολογισμό της ΕΕ και κατ’ επέκταση τη βοήθεια δισεκατομμυρίων Ευρώ για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Σε κύκλους όμως της ελληνικής κυβέρνησης αναμένεται ότι η διαμάχη θα διευθετηθεί τις επόμενες εβδομάδες και ότι τα πρώτα κεφάλαια θα εκταμιευθούν το επόμενο καλοκαίρι.
Η Ελλάδα πρόκειται να λάβει έως το 2026 από το πρόγραμμα επιχορηγήσεις 19,4 δις Ευρώ και χαμηλότοκα δάνεια 12,7 δις Ευρώ. Το σύνολο των 32,1 δις αντιστοιχεί στο 17% του ΑΕΠ του περασμένου έτους. Αυτό σημαίνει ότι η χώρα θα λάβει περισσότερη βοήθεια σε σχέση με το ΑΕΠ της από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ. «Πρόκειται για πολλά χρήματα», λέει ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.
«Η πρόθεσή μας είναι να ενισχύσουμε τις επενδύσεις και ταυτόχρονα να υλοποιήσουμε μεταρρυθμίσεις». Τα διαθέσιμα ποσά είναι «τόσο μεγάλα ώστε, αν χρησιμοποιηθούν σωστά, μπορούν να αλλάξουν την πορεία της χώρας μας», δήλωσε ο Σκυλακάκης κατά την παρουσίαση του προγράμματος.
Την περασμένη δεκαετία, η Ελλάδα βίωσε τη μεγαλύτερη και βαθύτερη οικονομική ύφεση στην μεταπολεμική της ιστορία ως αποτέλεσμα της κρίσης χρέους και των αυστηρών μέτρων λιτότητας. Η χώρα έχασε το ¼ της οικονομικής της παραγωγής, τα εισοδήματα μειώθηκαν κατά μέσο όρο 30% και η περιουσία των νοικοκυριών μειώθηκε ακόμη και κατά 40%. Μόλις το 2017 η Ελλάδα άφησε πίσω της την οκταετή ύφεση.
Τώρα η πανδημία του κορωνοϊού προκαλεί και πάλι την πτώση της οικονομίας. Για το 2020 η κυβέρνηση αναμένει μείωση του ΑΕΠ κατά 10,5%. Αλλά χάρη στα δισεκατομμύρια Ευρώ του Σχεδίου Ανάκαμψης της ΕΕ, η πανδημία θα μπορούσε να φέρει στη χώρα τα επόμενα χρόνια μια σημαντική ώθηση ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού.
Περίπου 6,2 δις Ευρώ πρόκειται να ρεύσουν σε «πράσινα» έργα, όπως η ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η σύνδεση των νησιών με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της ηπειρωτικής Ελλάδας, τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας για τα κτίρια και η ανάπτυξη της υποδομής φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.
Ένας δεύτερος πυλώνας του προγράμματος είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός: 2,1 δις Ευρώ προορίζονται για την επέκταση του δικτύου οπτικών ινών, τη μετάβαση στην τεχνολογία 5G και την ψηφιοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να ενισχύσει την ψηφιοποίηση στον ιδιωτικό τομέα με φορολογικά κίνητρα.
Ο τρίτος πυλώνας είναι οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, όπως τα μέτρα επαγγελματικής κατάρτισης και μετεκπαίδευσης, τα κίνητρα απασχόλησης και η καταπολέμηση των διακρίσεων. Η κυβέρνηση σκοπεύει να δαπανήσει 4,1 δις Ευρώ γι’ αυτά. Η τέταρτη προτεραιότητα του προγράμματος, στην οποία αναλογούν περίπου 4 δις Ευρώ, είναι μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.
Αυτά περιλαμβάνουν τη φορολογική μεταρρύθμιση, τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης, τη μάχη κατά της διαφθοράς και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, τη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης για την επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών και την προώθηση ερευνητικών έργων καθώς και τη στενότερη διασύνδεση μεταξύ πανεπιστημίων και επιχειρήσεων.
Η κυβέρνηση προτίθεται να μεταβιβάσει τα δάνεια από το Πρόγραμμα Ανάκαμψης της ΕΕ κυρίως σε επιχειρήσεις, προκειμένου να ενισχύσει τις βιώσιμες ιδιωτικές επενδύσεις. Μέχρι τώρα, αυτή ήταν μια μεγάλη αδυναμία της ελληνικής οικονομίας:
Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αποτελούσαν μόνο το 10,1% του ΑΕΠ το 2019. Στον μέσο όρο της ΕΕ, το ποσοστό των επενδύσεων ήταν με 22,2% υπερδιπλάσιο του ελληνικού. Η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόταση του σχεδίου της στα μέσα Νοεμβρίου και περιμένει τώρα τα σχόλιά της. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η τελική διατύπωση το Μάρτιο του 2021. Η έγκριση από την Επιτροπή αναμένεται στην Αθήνα στα τέλη της άνοιξης και οι πρώτες εκταμιεύσεις τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο του 2021.
ΠΗΓΗ: Handelsblatt (σε ανταπόκριση του Gerd Höhler), Corona beschert Griechenland einen Geldregen