Πως έγινε το ρεσάλτο των Γερμανών Marines στο ύποπτο τουρκικό πλοίο: Γιατί η Τουρκία ξεγλιστρά από τη μέγγενη της «IRINI»

Στιγμιότυπο από το fast rope που έκαναν οι Γερμανοί Marines στο κατάστρωμα του εμπορικού με σημαία Τουρκίας “Rosaline A”: Πηγή: Twitter, Operation EUNAVFOR MED IRINI is a military Common Security and Defence Policy (CSDP) operation.




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

-Υπήρχαν πληροφορίες για ύποπτο φορτίο στη Ρώμη
-Το τουρκικό εμπορικό υπό παρακολούθηση
-Η Άγκυρα πάντα δημιουργεί πρόβλημα
-Ευρωπαϊκό φιρμάνι στον ΟΗΕ

Η εντολή που είχαν λάβει οι Γερμανοί Marines που έφτασαν με ελικόπτερο στο εμπορικό πλοίο της Τουρκίας «Roseline A» και κατέβηκαν με τη μέθοδο του fast rope ήταν μια, το πλοίο να γίνει φύλλο και φτερό, να ερευνηθεί κάθε τμήμα του.

Η εντολή για το από αέρος ρεσάλτο των Γερμανών commando, δόθηκε από το κέντρο επιχειρήσεων της «IRINI» που εδρεύει στη Ρώμη, ενώ προτού υλοποιηθεί, ο Ιταλός Ναύαρχος που ηγείται της επιχείρησης είχε λάβει και το πολιτικό «οκ» της Ευρώπης.

Μάλιστα ο ίδιος ο Ναύαρχος ήταν αυτός που επέλεξε ποια από τα πλοία της επιχείρησης θα εμπλακούν στη νηοψία, με την γερμανική φρεγάτα «Αμβούργο» να λαμβάνει την εντολή για να προσεγγίσει το ύποπτο εμπορικό.
Το «Roseline A» είχε κινήσει με τον απόπλου του από την Κωνσταντινούπολη πολλές υποψίες και παρακολουθούνταν, την ώρα που οι πληροφορίες έδιναν κι έπαιρναν έως ότου αποφασιστεί το ρεσάλτο.

Ο Επιχειρησιακός Διοικητής της Ευρωπαϊκής επιχείρησης, που έχει στραφεί κατά όποιου δεν τηρεί το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, σύμφωνα και με τις αποφάσεις του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ, είναι Έλληνας Ναύαρχος κι αυτή η νηοψία έτυχε να γίνει ενώ αυτός ηγείται των πολεμικών πλοίων στην περιοχή, υλοποιώντας τις εντολές που λαμβάνει από τη Ρώμη, στ’ ανοιχτά της Λιβύης.

  • Πάντως σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η νηοψία είχε ξεκινήσει κανονικά, με τους commandos να ερευνούν το πλοίο. Αρχικά μάλιστα, όπως είχε αναφερθεί η κάθοδος των Γερμανών Marines έγινε σ’ ένα απολύτως συναινετικό από το πλήρωμα κλίμα, ωστόσο όπως έδειξε η συνέχεια, ο καπετάνιος του εμπορικού είχε φροντίσει να στείλει εγκαίρως το φιρμάνι στην Άγκυρα.

Και ενώ ήταν σε εξέλιξη η έρευνα από τα στελέχη της φρεγάτας «Αμβούργο», το «stop» έφτασε μέσω ασυρμάτου σε αυτούς. Το «οργισμένο» e-mail του Τουρκικού ΥΠΕΞ σταμάτησε την έρευνα, με τον Επικεφαλής του κέντρου Επιχειρήσεων στη Ρώμη να παγώνει τις ενέργειες των Γερμανών πάνω στο «Rosaline A».

Πάντως το γεγονός πως η Τουρκία αρνείται να συναινέσει δείχνει ότι θέλει να κρύψει πράγματα, αλλά από την άλλη πλευρά με αυτό τον τρόπο καταφέρνει πάντοτε να ξεγλιστρά μιας και η νομοθεσία της δίνει το δικαίωμα ως κράτος να υπερασπιστεί ένα πλοίο υπό Τουρκική σημαία και ν’ αρνηθεί τον έλεγχο στα διεθνή ύδατα. Και εδώ δείχνει ευάλωτη η Ευρωπαϊκή επιχείρηση «IRINI»

  • Κάθε φορά το πρόβλημα το δημιουργεί η Τουρκία

Οι κινήσεις αυτές από την Τουρκία ήταν μια επιπλέον απόδειξη που συμπληρώνει σιγά- σιγά ένα παραβατικό παζλ. Μάλιστα αυτή η σπασμωδική κίνηση από την πλευρά της Άγκυρας δίνει κι άλλο ένα στοιχείο για την έκθεση του Επιτελείου της επιχείρησης «IRINI», η οποία θα σταλεί στο συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ, καταγγέλλοντας τις παρανομίες της Τουρκίας στα νερά της Μεσογείου.

  • Η σελίδα μας δεν είναι η πρώτη φορά που ασχολείται και κάνει ρεπορτάζ για την Ευρωπαϊκή επιχείρηση «IRINI» και μάλιστα πολλές φορές έχουμε θίξει κενά που υπάρχουν και που αυτά σπεύδει να εκμεταλλευτεί η Άγκυρα.
    Αλλά κι εκεί που δεν μπορούσε να ξεφύγει, η γείτονα θέλησε να πυροδοτήσει την κατάσταση και ομιλούμε για την στοχοποίηση από τουρκικά πολεμικά πλοία της Γαλλικής φρεγάτας το περασμένο καλοκαίρι.

Ήταν τότε η δεύτερη φορά που η Τουρκία ξεπερνούσε τα όρια. Είχε προηγηθεί η άρνηση αναγνώρισης και ελέγχου προς στο πλήρωμα του Aegean Hawk S-70, από το πλήρωμα τουρκικού ύποπτου εμπορικού το οποίο παρακολουθούνταν στενά από την Ελληνική φρεγάτα ΣΠΕΤΣΑΙ, Γαλλικά και Αμερικανικά πλοία.

Τότε η φρεγάτας «ΣΠΕΤΣΑΙ» ήταν πάνω από έναν μήνα μόνη της στα νερά της Μεσογείου, στ’ ανοιχτά της Λιβύης, στο πλαίσιο της επιχείρησης «IRINI».

Στην αρχή στα ίδια νερά έπλεε η Γαλλική φρεγάτα και μόλις ολοκλήρωσε τον πρώτο κύκλο συμμετοχής της είχε αποχωρήσει για ν’ αναλάβει η Ελληνική.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας δεν σταματούν να κάνουν σχεδόν εκκλήσεις στους ομολόγους τους να συνδράμουν την Ευρωπαϊκή Επιχείρηση και να ενισχύσουν την Ευρωπαϊκή παρουσία κυρίως με μονάδες επιφανείας κι όχι μόνο με εναέρια μέσα.

Οι Ευρωπαίοι έως και πριν λίγο καιρό δεν είχα ιδιαίτερη δύναμη στ’ ανοιχτά της Λιβύης, την ώρα που η Άγκυρα διατηρεί φρεγάτες έξω από τη Βεγγάζη.

  • Η Τουρκία ποτέ δεν συμπάθησε την ιδέα της ειρηνευτικής επιχείρησης «IRINI» καθώς φυσικά η όλη της επιρροή στην Λιβύη στηρίζονταν ακριβώς στο σπάσιμο του εμπάργκο όπλων και στην ενίσχυση των δυνάμεων του Αλ Σάρατζ.

Το τελευταίο επεισόδιο έρχεται σε μια στιγμή που όλη η διεθνής κοινότητα καλεί σε αποφυγή ενεργειών που πυροδοτούν την ένταση στην Λιβύη και θέτουν σε κίνδυνο την ειρηνευτική διαδικασία

Κυρίως όμως ρίχνουν λάδι στην φωτιά των ευρωτουρκικών σχέσεων ,που είναι σε κρίσιμη καμπή ενόψει της Συνόδου Κορυφής τους Δεκεμβρίου, όπου η συζήτηση για λήψη μέτρων εναντίον της Τουρκίας, ακόμη και αν το ήθελαν κάποιοι Ευρωπαίοι, δεν θα μπορέσει να αποτραπεί.

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την ΑΜΥΝΑ ΕΔΩ

Διαβάστε όλες τις Γνώμες ΕΔΩ

Νομικές διαπραγματεύσεις με τους Γάλλους για τα μαχητικά RALAFE: Το στοίχημα του Επιτελείου για συμφωνία τον Δεκέβριο

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: