Πολιτική ανάλυση: Οι ΗΠΑ πρέπει να επιδιώξουν στενότερη συνεργασία με την Ελλάδα και την Κύπρο

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo (L) και η σύζυγός του Susan, στο αεροδρόμιο, στο Παρίσι. EPA, ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ




Άρθρο γνώμης The National Interest, (κείμενο των Kirkland H. Donald, Jonathan Ruhe) στο οποίο εκφράζεται η άποψη για μία στρατηγική στροφή των Ηνωμένων Πολιτειών προς την Ελλάδα και την Κύπρο, με στόχο την στενότερη συνεργασία τους και την στήριξη της Ελλάδας στη de facto αμυντική βοήθεια που παρέχει στην Κύπρο.

Ως παράδειγμα αναφέρεται η στρατηγική τοποθεσία της Κρήτης ως πλατφόρμα προώθησης των περιφερειακών αμερικανικών συμφερόντων στην περιοχή και ο πρόσφατος ελλιμενισμός του αμερικανικού πλοίου USS Hershel Williams στη Σούδα.

Ο αρθρογράφος θεωρεί ότι η κίνηση αυτή πρέπει να αποτελέσει την αρχή μίας ακόμα στενότερης διμερούς συνεργασίας με την Ελλάδα, η οποία εξελίσσεται σε δυναμικό περιφερειακό παίκτη στην τεταμένη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, αποτελώντας το σταυροδρόμι μεταξύ Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής.

Αναφορά στην ενεργειακή συμμαχία της Ελλάδας με το Ισραήλ, την Κύπρο και την Αίγυπτο και στη μεταστροφή της Τουρκίας του Erdogan από αξιόπιστο σύμμαχο του ΝΑΤΟ σε ένα Ισλαμιστικό- εθνικιστικό καθεστώς.

Η στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας και της Ρωσίας σε περιοχές της Μέσης Ανατολής, όπως η Συρία και η Λιβύη, έχει ανησυχήσει τις ΗΠΑ, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιήσουν σαν αντίβαρο την Ελλάδα, που αποτελεί έναν πιστό σύμμαχο του ΝΑΤΟ και βρίσκεται σε γεωστρατηγικό σημείο.

Υποστηρίζεται ότι το Κογκρέσο πρέπει να αυξήσει την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα για την ενίσχυσή της άμυνάς της και την αναβάθμιση των στρατιωτικών, αεροπορικών και ναυτικών της δυνάμεων.  Προτείνεται, επίσης, η μεταφορά στρατιωτικών εγκαταστάσεων των ΗΠΑ από την Τουρκία στην Ελλάδα και στην Κύπρο και ισχυρότερη διπλωματική παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή.

ΠΗΓΗ: The National Interest, Kirkland H. Donald, Jonathan Ruhe, The Case for a Strategic Pivot to Greece and Cyprus

Ο Ερντογάν παραμένει επείγον πρόβλημα: Τα αραβικά κράτη αντιδρούν στον νεο-οθωμανισμό της Τουρκίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: