Πιθανό πλέον το βέτο της Βουλγαρίας στην έναρξη ενταξιακών συνομιλιών των Σκοπίων με την Ε.Ε.

File photo: Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ. EPA, JUNG YEON-JE, POOL




Εκτενές δημοσίευμα της ιστοσελίδας Euractiv (του Georgi Gotev) με πληροφορίες από το AFP, εστιάζει στην αντίθεση τής που σχεδιάζει να εκφράσει η Βουλγαρία, στην έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών για τη γειτονική Βόρεια Μακεδονία την Τρίτη (17 Νοεμβρίου), καθώς εκκρεμεί η επίλυση μεταξύ τους διαφωνιών σε θέματα ιστορίας και  γλώσσας, σύμφωνα με την Υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Ekaterina Zaharieva.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕυρωπαΊκής Ένωσης αναμένεται να συζητήσουν την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών για τη Βόρεια Μακεδονία την Τρίτη. Εάν οποιαδήποτε χώρα ψηφίσει κατά του πλαισίου των διαπραγματεύσεων, οι ενταξιακές συνομιλίες δεν μπορούν να ξεκινήσουν επίσημα.

Η Zaharieva δήλωσε ότι η Βόρεια Μακεδονία δεν τιμά τη συμφωνία φιλίας που υπογράφηκε μεταξύ των δύο χωρών το 2017 και ότι έχει πολιτικές οι οποίες βασίζονται στο μίσος προς τη Βουλγαρία. Η Σόφια θέλει η γειτονική της χώρα να αναγνωρίσει ότι το έθνος και η γλώσσα τους έχουν βουλγάρικες ρίζες και θέλει να βάλει τέλος στην αντι-βουλγαρική ρητορική. Τα Σκόπια ισχυρίζονται ότι η ταυτότητα και η γλώσσα τους δεν είναι ανοιχτά σε συζήτηση.

Παρά τις συνομιλίες στον περασμένο μήνα στις οποίες συμμετείχε και η Γερμανία, η οποία ελπίζει ότι οι διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία μπορούν να ξεκινήσουν ενόσω το Βερολίνο έχει την Προεδρία έως το τέλος του 2020, οι δύο γειτονικές χώρες πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία. Για τη Βουλγαρία, η Βόρεια Μακεδονία θα πρέπει να σταματήσει την αντι-Βουλγαρική ρητορική και την «παραχάραξη της ιστορίας», πριν πάρει το πράσινο φως της Σόφιας για την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Σε σχέση με τη διμερή επιτροπή για θέματα ιστορίας που θεσπίστηκε σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας φιλίας με στόχο να επιλύσει προβλήματα ερμηνείας της κοινής ιστορίας, αναφέρεται ότι η πλευρά των Σκοπίων δεν έχει επιτρέψει να σημειωθεί πρόοδος. Η Βουλγαρία αποδοκιμάζει επίσης την σκόπιμη παρεμπόδιση κοινών έργων υποδομής. Όσο κι αν φαίνεται παράξενο, δεν υπάρχει σιδηροδρομική σύνδεση μεταξύ Σκοπίων και Σόφιας, ως αποτέλεσμα εμποδίων που ανάγονται στην εποχή της Γιουγκοσλαβίας, ενώ σε πολύ κακή κατάσταση βρίσκεται και η οδική σύνδεση μεταξύ των δύο πρωτευουσών.

Αναφέρεται επίσης ότι της αυστηρής πολιτικής απέναντι στα Σκόπια, ηγείται το VMRO, υπό τον Krassimir Karakachanov, κυβερνητικό εταίρος στην κυβέρνηση Borissov.

Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Rumen Radev, αν και επικριτής της κυβέρνησης Borissov για διάφορα θέματα, στο θέμα των Σκοπίων βρίσκεται στην ίδια πλευρά με την κυβέρνηση και προτείνει ως πιθανή λύση την προσθήκη ενός επιπλέον κεφαλαίου 35 για τα εκκρεμή διμερή ζητήματα στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων.

Επικριτικός απέναντι στη στάση της Βουλγαρίας, εμφανίζεται ο πρώην Υπουργός της Βουλγαρίας Ivailo Kalfin, o οποίος δήλωσε ότι «το μπλοκάρισμα των συνομιλιών το μόνο που θα επιτύχει θα είναι να χειροτερέψει την κατάσταση στις φίλα προσκείμενες προς τη Βουλγαρία φωνές στα Σκόπια και να οδηγήσει σε καταστροφή τις διμερείς σχέσεις».

Επικριτικός και ο Δήμαρχος Σκοπίων  o οποίος δήλωσε ότι «το βέτο της Σόφιας, θα βλάψει περισσότερο τη Βουλγαρία, παρά τη Μακεδονία».

ΠΗΓΗ: EuractivGeorgi Gotev, Bulgaria says to block EU accession talks with North Macedonia

Απορώ τι ζόρι …τραβούν, και γιατί μας βρίζουν, οι Έλληνες και οι Ελληνοκύπριοι οπαδοί του κ. Τραμπ…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: