Ποια φιλία και κουραφέξαλα; Ο Ερντογάν “καθάρισε” τον αφελή Τραμπ με επιστολή στον Μπάιντεν…

Ένας πεζοναύτης φρουρεί την είσοδο του Λευκού Οίκου. Αυτό σημαίνει ότι ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται στο Όβαλ Όφις. EPA, Oliver Contreras / POOL




ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ:
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Όσοι πίστευαν ότι ο ισλαμοεθνικιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν θα ήταν ο τελευταίος των ξένων ηγετών, που θα αναγνώριζε τη νίκη του εκλεγμένου Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, την πάτησαν.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, απέδειξε για πολλοστή φορά ότι είναι άφιλος και μπροστά στα συμφέροντα του, δεν υπολογίζει τίποτα. Ούτε την οικογένεια του, όπως προχθές διαπιστώσαμε με την «καρατόμηση» του διεφθαρμένου γαμπρού του, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος, βεβαίως, ότι έκανε είχε τη σύμφωνη γνώμη του επίσης διεφθαρμένου πεθερού του.

Έστειλε λοιπόν συγχαρητήριο μήνυμα στον εκλεγμένο Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, στο οποίο καταθέτει το περίγραμμα των τουρκοαμερικανικών σχέσεων, όπως αυτός …επιθυμεί. Βασικά, προσπάθησε να …σκοράρει με το καλημέρα, και να επιβάλει στο νέο Πλανητάρχη τις θέσεις του. Αλλά ο Μπάιντεν είναι ένας πολιτικός που έχει «σπουδάσει» το τρίγωνο Ελλάδα, Κύπρος, Τουρκία. Γνωρίζει τα θέματα καλύτερα και από τον Ερντογάν.

  • Τι λέει στο μήνυμά αυτό ο Ερντογάν; Ομιλεί για την αποφασιστικότητα του να εργαστεί στενά με την αμερικανική διοίκηση το επόμενο διάστημα, και αναφέρει οτι «η ισχυρή συνεργασία και συμμαχία» μεταξύ των δύο χωρών θα συνεχίσει να συμβάλει στην παγκόσμια ειρήνη.

Σύμφωνα με τον ισλαμιστή ηγέτη:

“Οι προκλήσεις μπροστά στις οποίες βρισκόμαστε σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο καθιστούν απαραίτητες την ανάπτυξη και την ενίσχυση των σχέσεών μας στη βάση του κοινού συμφέροντος και των κοινών αξιών”.

Ο Ερντογάν έστειλε επιστολή και στον κ. Τραμπ, στην οποία αναφέρει:

“Σας ευχαριστώ για το ειλικρινές και αποφασιστικό όραμά σας που επέτρεψε την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ και για τη θερμή φιλία σας. Ανεξαρτήτως των επίσημων εκλογικών αποτελεσμάτων, σας ευχαριστώ για το ειλικρινές και αποφασιστικό όραμα που προβάλατε προκειμένου οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ να αναπτυχθούν στη βάση των αμοιβαίων συμφερόντων και αξιών μας, κατά τη διάρκεια της προεδρίας σας, τα τελευταία 4 χρόνια”, σημείωσε.

Θα προβλέψω ότι θα έχει πολλά επεισόδια αυτή η σχέση μεταξύ του κ. Μπάιντεν και του Τούρκου προέδρου. Και εννοώ άσχημα επεισόδια. Αν μελετήσει κανείς τις θέσεις τους, ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ και ο Ερντογάν δεν φαίνεται να συμφωνούν σε οτιδήποτε. Και ειδικά στο θέμα της σχέσης με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Για τον εκλεγμένο πρόεδρο η σχέση της κατοχικής δύναμης με τη Ρωσία είναι κόκκινη γραμμή. Πιστεύει ότι η Μόσχα είναι μία επικίνδυνη χώρα, που εργάζεται για να βλάψει τα αμερικανικά στρατηγικά συμφέροντα. Και υπάρχει και άλλο ένα θέμα. Το επιτελείο του υποψιάζεται ότι πίσω από τις «αποκαλύψεις» για τον γιό του, Χάντερ, βρίσκεται η Ρωσία. Οπότε, γι’ αυτό ειδικά το θέμα, ο Ερντογάν πρέπει να κάνει τα κουμάντα του. Δεν μπορεί να κρατά και τα δύο σχοινιά, όπως έκανε με τον Ντόναλντ Τραμπ…

Κατά τα άλλα: Στην Αμερική ξεκινά η μάχη των δικαστηρίων -τουλάχιστον αυτό λένε οι συνεργάτες του Προέδρου Τραμπ- και υπόσχονται παιγνίδι για μεγάλους και σοβαρούς πολιτικούς παίκτες.

Με τα σημερινά δεδομένα -μάλλον πρέπει να λέμε μέχρι της στιγμής, διότι αλλάζουν τα πράγματα κάθε ώρα και στιγμή, – ο κ. Τραμπ απορρίπτει κάθε σκέψη να αποδεχθεί το αποτέλεσμα. Είναι πεπεισμένος ότι έγινε νοθεία. Ότι του έκλεψαν τη νίκη και την προεδρία.

Οπότε, τις επόμενες 71 μέρες μέχρι την ορκωμοσία του νέου Προέδρου, του Τζο Μπάιντεν, η πολιτική ζωή της Αμερικής θα μοιάζει με την κόλαση.

Όπως σημειώνεται από σοβαρούς αξιωματούχους, οι οποίοι ανησυχούν με την κατάσταση όπως τη διαμορφώνει ο σημερινός Πρόεδρος, η μετάβαση στην προεδρία Μπάιντεν, θα είναι μία μικρογραφία της προεδρίας του κ. Τραμπ. Σοκ και δέος… Θα συνεχίσει τις προσωπικές επιθέσεις του εναντίον του εκλεγμένου προέδρου και δεν πρόκειται να σταματήσει να ισχυρίζεται ότι συντελέστηκε εκλογική απάτη.

  • Θα δημιουργεί προβλήματα και αποκορύφωμα θα είναι η στάση του εκείνη τη μεγάλη μέρα, της ορκωμοσίας του κ. Μπάιντεν. Θα παραστεί στην ορκωμοσία; Θα παραδώσει την εξουσία; Αυτά είναι τα βασικά ερωτήματα.

Πάντως, με εντολή του κ. Τραμπ δεν ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την αλλαγή στην εξουσία, που περιλαμβάνουν, ανάμεσα στα άλλα, πρόσκληση του νυν προέδρου στον εκλεγμένο, του νυν αντιπροέδρου στην εκλεγμένο, της Πρώτης Κυρίας στη σύζυγο του κ. Μπάιντεν, της Δεύτερης Κυρίας στον σύζυγο της κ. Χάρις.

Οι εργασίες και οι συνεργασίες μεταξύ των δύο επιτελείων, για «ειρηνική παράδοση της εξουσίας», όπως παραδοσιακά χαρακτηρίζεται, δεν έχουν αρχίσει. Και με τα σημερινά δεδομένα δεν ξέρουμε πότε θα ξεκινήσουν. Και αυτό θα προκαλέσει προβλήματα στη χώρα.

Από τη στιγμή που ο κ. Τραμπ δεν αποδέχεται το αποτέλεσμα, δεν μπορούν για παράδειγμα οι υπουργοί να δώσουν εντολή για να ξεκινήσουν οι απαιτούμενες διαδικασίες. Είναι ένας μύλος αυτή τη στιγμή η κατάσταση.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ήταν ξεκάθαρος την Τρίτη το απόγευμα όταν ομιλούσε για δεύτερη θητεία Τραμπ. Πιστεύει, προφανώς, ότι τα δικαστήρια θα τον δικαιώσουν. Είναι φρικτό, πάντως, το εκλογικό σύστημα. Να έχει κερδίσει ο κ. Μπάιντεν τον σημερινό Πρόεδρο με πέραν των 4 εκατ. ψήφων και να κινδυνεύει να χάσει την προεδρία στα δικαστήρια. Τρελά και παρανοϊκά πράγματα…

Ο πρόεδρος της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Γερουσίας, ο Μιτς Μακόνελ, υποστήριξε τη Δευτέρα την απόφαση του Προέδρου να καταφύγει στα δικαστήρια. Είναι ο ισχυρός άνδρας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που σημαίνει ότι δέθηκε το κόμμα στο άρμα του κ. Τραμπ. Ο νυν πρόεδρος, μέσω του γιού του, εξέφρασε τις πρώτες μέρες την οργή του για την εξαφάνιση των στελεχών του κόμματος. Μόνο τρεις Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές, έστειλαν τα συγχαρητήρια τους στον κ. Μπάιντεν. Οι υπόλοιποι 51, είτε σιωπούν, είτε υποστηρίζουν τον κ. Τραμπ.

  • Μία είδηση, που έγινε γνωστή την Τρίτη, θα μπορούσε να σημαίνει πολλά. Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς αποφάσισε να πάει διακοπές, εν μέσω της κρίσης που δημιούργησε η άρνηση του κ. Τραμπ να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα. Ο κ. Πενς δεν έχει τοποθετηθεί ακόμα, ούτε για την ήττα, ούτε για την απόφαση του προέδρου να καταφύγει στα δικαστήρια.

Από την πλευρά του, ο προεδρικός δικηγόρος Ρούντι Τζουλιάνι ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει μέχρι 10 μηνύσεις ξεκινώντας άμεσα από την Πενσιλβάνια, το Γουϊσκόνσιν και το Μίσιγκαν. Θα ακολουθήσει και η Ατλάντα, όπου παίζεται και η πλειοψηφία στη Γερουσία, καθώς θα γίνουν νέες εκλογές για τις δύο έδρες της πολιτείας.

Ο κ. Τζουλιάνι θα εστιαστεί βεβαίως στην Πενσιλβάνια. Αν ο κ. Μπάιντεν χάσει στα δικαστήρια την πολιτεία αυτή, ο καθένας καταλαβαίνει ότι όλα θα μπορούσαν να ανατραπούν, καθώς παίζεται ξαφνικά και η Αριζόνα, όπου η διαφορά των δύο υποψηφίων μειώθηκε σε 11 χιλιάδες ψήφους.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Ο κ. Τραμπ λέει συχνά-πυκνά ότι δεν τελείωσε τίποτα. Απλά αναρωτιέμαι πως θα μπορέσουν οι δικαστές να μην δουν την πραγματικότητα. Ότι οι πολίτες ψήφισαν και πρέπει να γίνει σεβαστό το δικαίωμα τους να εκλέγουν τον Πρόεδρο της αρεσκείας τους…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

Ο Ντόναλντ Τραμπ κήρυξε τον “πόλεμο”: Και ένα υστερόγραφο για τον διεφθαρμένο γαμπρό του Ερντογάν…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: