“Πέπλο προστασίας” της Αμερικής για τον Βαρθολομαίο απέναντι στον Ερντογάν και στον Πούτιν

FILE PHOTO: Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο με τη σύζυγό του Σούζαν στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, στο Φανάρι. EPA, UMIT BEKTAS, POOL




ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ:
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος εξελίσσεται σε σημαντικό «παράγοντα» της αμερικανικής πολιτικής για τις θρησκευτικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλο τον κόσμο.

Και σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο άνοιξε την Τρίτη στην Κωνσταντινούπολη ένα «πέπλο προστασίας» για τον ηγέτη της Ορθοδοξίας, που θα προκαλέσει αντιδράσεις από την Άγκυρα και τη Μόσχα.

Τόσο ο Ταγίπ Ερντογάν, όσο και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν συμπεριφέρονται εχθρικά προς τον κ. Βαρθολομαίο και το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

– Η αμερικανική πλευρά επεφύλαξε ύμνους για τον κ. Βαρθολομαίο, καθώς δείχνει μεγάλη σημασία στον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, τον οποίο χαρακτηρίζει παγκόσμια προσωπικότητα.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επιθυμούσε να τον επισκεφθεί στην Κωνσταντινούπολη για πολλούς λόγους, με πιο βασικούς τους εξής δύο:

  • Να ακούσει τις απόψεις του για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να τον στηρίξει.
  • Και επειδή λόγω της πανδημίας, ο κ. Βαρθολομαίος δεν μπορούσε να εκτελέσει την επίσημη επίσκεψη του στην Ουάσιγκτον, κατόπιν πρόσκλησης του κ. Πομπέο, ο Αμερικανός υπουργός επέλεξε να τον επισκεφθεί ο ίδιος και η σύζυγος του, Σούζαν.

Και οι δύο, ως γνωστό, είναι πολύ θρήσκοι και φροντίζουν, σε όποια χώρα και να βρίσκονται, να επισκέπτονται χριστιανική εκκλησία για να προσευχηθούν. Το έκαναν και στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 2019.

Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε γραπτή ενημέρωση, απάντησε στις ερωτήσεις των Αμερικανών δημοσιογράφων, για το ποιος είναι ο Οικουμενικός Πατριάρχης, τον οποίο επισκέφθηκε ο κ. Πομπέο, θέτοντας ακόμα σε μεγαλύτερο κίνδυνο τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Είναι ο επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας, δήλωσε ο αξιωματούχος που συνόδευσε τον κ. Πομπέο στο Φανάρι.

Τον ακολουθούν 300 εκατομμύρια πιστοί, και άλλα 100 εκατομμύρια που ακολουθούν τη Ρωσική Εκκλησία, τόνισε και πρόσθεσε: Αλλά έχει έναν κρίσιμο παγκόσμιο ρόλο. Δεν περιορίζεται με κανένα τρόπο στην Τουρκία, όπου ο αριθμός των πιστών είναι μερικές χιλιάδες. Είναι παγκόσμιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης, υπογράμμισε ο στενός συνεργάτης του κ. Πομπέο.

Ο αξιωματούχος σημείωσε και τα εξής:

  • «Είναι η σπουδαιότητα που έχει ο Οικουμενικός Πατριάρχης, είναι το πώς βλέπει όχι μόνο την Ορθόδοξη κοινότητά του, την ευρύτερη χριστιανική κοινότητα, την Εκκλησία με τη μεγαλύτερη έννοια της λέξης.
  • Ο Πατριάρχης μόλις επέστρεψε από τη Ρώμη, όπου παραβρέθηκε σε ένα συνέδριο και συναντήθηκε όπως κάνει συχνά με τον Πάπα της Ρώμης. Πρόκειται για μια παγκόσμια προσωπικότητα της οποίας οι απόψεις για την παγκόσμια κατάσταση της θρησκείας και των θρησκευτικών ελευθεριών, είναι κρίσιμες.
  • Γι’ αυτό ο υπουργός (Πομπέο) επέλεξε να το κάνει αυτό», (εννοεί να κάνει ειδική στάση στην Κωνσταντινούπολη για να τον συναντήσει και να προσευχηθεί μαζί του, χωρίς μάλιστα να επισκεφθεί την Άγκυρα).

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο κ. Βαρθολομαίος εξυπηρέτησε τους Αμερικανούς με το θέμα της ορθόδοξης εκκλησίας της Ουκρανίας. Πήρε ανοικτά θέση εναντίον της Μόσχας. Και να μην ξεχνάμε, επίσης, ότι η Ουάσιγκτον επιθυμεί πάντα τη συνεργασία μαζί του για θέματα που αγγίζουν και τα όρια της πολιτικής. Βεβαίως, ο κ. Βαρθολομαίος ΔΕΝ είναι κατάσκοπος των Αμερικανών, όπως ισχυρίζονται οι εθνικιστές στην Τουρκία…

Σε ότι αφορά το άλλο μείζον θέμα, γιατί ο κ. Πομπέο συναντήθηκε με τον κ. Βαρθολομαίο και όχι με τον Ταγίπ Ερντογάν ή τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο αξιωματούχος επέμενε ότι ήταν θέμα προγραμματισμού αν και παραδέχθηκε τις μεγάλες διαφορές που έχουν η Ουάσιγκτον και η Άγκυρα.

Επιβεβαίωσε ότι ο κ. Πομπέο αρνήθηκε να πάει στην Άγκυρα και επιβεβαίωσε επίσης ότι ο Αμερικανός υπουργός δεν είπε όχι σε συναντήσεις, εάν αυτές γίνονταν στην Πόλη. Στο τέλος, δήλωσε ο αξιωματούχος, μας είπαν ότι το πρόγραμμα του κ. Ερντογάν έχει αλλάξει.

Και οι Τούρκοι και οι Αμερικανοί, κοροϊδεύουν τους εαυτούς τους. Οι σχέσεις βρίσκονται στο ναδίρ, η Τουρκία ταυτίζεται με τους εχθρούς της Ουάσιγκτον, τη Ρωσία, το Ιράν, τη Χαμάς και άλλες χώρες και οργανώσεις, αλλά οι γραφειοκράτες ακόμα ελπίζουν πως θα πείσουν τον Ερντογάν να αλλάξει πορεία. Πόσο αφελείς…

  • Θέλαμε, ισχυρίστηκε ο αξιωματούχος και οι δύο πλευρές να έχουμε συναντήσεις στην Τουρκία, αλλά δεν το επέτρεπε το πρόγραμμα του Ερντογάν. Καθιστούσε αδύνατη τόνισε, την προσαρμογή στις παραμέτρους που είχε θέσει η αμερικανική πλευρά.

Είναι φανερό από την τελευταία φράση τι πραγματικά επιδίωκε η αμερικανική πλευρά. Να μην έχεις επαφές με την τουρκική ηγεσία… Ο κ. Πομπέο δεν ήθελε συνομιλήσει με τους Τούρκους, και ενώ θα ήταν ο φιλοξενούμενος έθεσε αυτός τους όρους για τις συναντήσεις. Πρωτόγνωρα πράγματα…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Οι δηλώσεις του κ. Πομπέο στη γαλλική εφημερίδα Φιγκαρό, καλύπτουν όλες τις ανησυχίες του για την Τουρκία. Έστω και στο τέλος της θητείας του, είπε τα πράγματα με το όνομα τους. Αλλά απαιτούνται έργα. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είναι ο μόνος που θα μπορούσε να ανατρέψει τα σχέδια του Ερντογάν. Πιστεύουμε ότι έχει αρκετό χρόνο ακόμα για να το πετύχει…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

Που το πάει ο Πομπέο με την Τουρκία; Δεν είναι φυσιολογικό να πηγαίνει στην Πόλη και να αρνείται να επισκεφθεί την Άγκυρα…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: