Πακιστάν: Οι ισλαμιστές ανέστειλαν τις διαδηλώσεις τους αφού η κυβέρνηση συμφώνησε να μποϊκοτάρει τα γαλλικά προϊόντα

File Photo Ισλαμιστές διαδήλωσαν σε πολλές χώρες του κόσμου κατά της Γαλλίας με αφορμή τα σκίτσα του Μωάμεθ. EPA/SEDAT SUNA μέσω ΚΥΠΕ




Ένα πακιστανικό ισλαμιστικό κόμμα τερμάτισε σήμερα τις κινητοποιήσεις του κατά της Γαλλίας, μετά τη δημοσίευση σατιρικών σκίτσων του προφήτη Μωάμεθ, αφού η κυβέρνηση δέχθηκε να απελευθερώσει τους υποστηρικτές του που συνέλαβε στη διάρκεια πρόσφατων επεισοδίων και συμφώνησε να μποϊκοτάρει τα γαλλικά προϊόντα.

Περίπου 5.000 διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί την Κυριακή στην πόλη Ραουαλπίντι, δίπλα στο Ισλαμαμπάντ. Οι αρχές είχαν δημιουργήσει οδοφράγματα για να τους εμποδίσουν να φτάσουν στην πρωτεύουσα και είχαν διακόψει τις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας προκειμένου οι διοργανωτές των κινητοποιήσεων να μην μπορούν να συντονίσουν τις ενέργειές τους.

Τη Δευτέρα και το βράδυ της Τρίτης μερικές εκατοντάδες διαδηλωτές παρέμειναν γύρω από τα οδοφράγματα. Όμως το ισλαμιστικό κόμμα Τεχρίκ- ε- Λαμπάικ Πακιστάν (TLP), που είχε οργανώσει τη διαδήλωση, ανακοίνωσε ότι τερματίζει τις κινητοποιήσεις έπειτα από συνομιλίες που είχε στη διάρκεια της νύκτας με την κυβέρνηση.

“Ζητάμε από τους διαδηλωτές να εγκαταλείψουν τον χώρο και να διαλυθούν ήσυχα”, δήλωσε ο Πιρ Ιγιάζ Ασράφι εκπρόσωπος του TLP. “Αναστέλλουμε τις διαδηλώσεις αφού η κυβέρνηση υπέγραψε συμφωνία ότι θα στηρίξει επισήμως το μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων”, πρόσθεσε.

Προς το παρόν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν έχει σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές για συμφωνία, την οποία, σύμφωνα με αντίγραφο που παρείχε το κόμμα και περιήλθε στην κατοχή του Reuters, υπέγραψαν δύο υπουργοί, ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος και οι επικεφαλής του TLP.

Το κόμμα αυτό, που οργάνωσε τον Νοέμβριο του 2018 τις βίαιες διαδηλώσεις κατά της αθώωσης της χριστιανής Άσια Μπίμπι που κατηγορούνταν για βλασφημία, ισχυρίστηκε επίσης ότι οι πακιστανικές αρχές δέχθηκαν το αίτημά του να απελάσουν τον Γάλλο πρεσβευτή.

Όμως υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε στο AFP ότι το Πακιστάν “δεν έχει καμία πρόθεση να διακόψει τις διπλωματικές του σχέσεις με οποιαδήποτε χώρα”. Πρόσθεσε εξάλλου ότι η κυβέρνηση διαχειρίζεται την κατάσταση “όπως πρέπει” προκειμένου να πετύχει την αποχώρηση των διαδηλωτών.

Η κυβέρνηση του Πακιστάν ανακοίνωσε την απελευθέρωση όλων των διαδηλωτών που συνελήφθησαν τις τελευταίες τρεις ημέρες.

Στο Πακιστάν πραγματοποιούνται τις τελευταίες εβδομάδες μικρές διαδηλώσεις εναντίον της Γαλλίας μετά τις δηλώσεις του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος υπερασπίστηκε το δικαίωμα στη δημοσίευση σκίτσων του προφήτη Μωάμεθ στο όνομα της ελευθερίας της έκφρασης, μετά την ισλαμιστική επίθεση της 16ης Οκτωβρίου εναντίον ενός καθηγητή.

Ο Πακιστανός πρωθυπουργός Ίμραν Χαν κατηγόρησε τον Μακρόν ότι “επιτίθεται στο ισλάμ”, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Γάλλο πρεσβευτή στη χώρα και η πακιστανική κυβέρνηση κατήγγειλε “την συστημική ισλαμοφοβική εκστρατεία” του Γάλλου προέδρου “με την πρόφαση της ελευθερίας της έκφρασης”.

Με πληροφορίες από AFP- Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ισλαμαμπάντ, Πακιστάν

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

 

Πανικός στη Μεγάλη Βρετανία: 10χρονοι στρατολογούνται από τρομοκράτες μέσω video games

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: