Ουγγαρία και Πολωνία θέτουν βέτο στην ΕΕ: Ελλάδα και Κύπρος συζητούν και εύχονται

Ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στις Βρυξέλλες. Αριστερά η Καγκελάριος της Γερμανίας παίζει με το κινητό της. EPA, KENZO TRIBOUILLARD




Η Ουγγαρία και η Πολωνία, όσο και αν διαφωνεί κανείς με τους λόγους, επιμένουν να μπλοκάρουν όχι μια απλή απόφαση της ΕΕ, αλλά τον προϋπολογισμό της.

Μια ακόμη συνεδρίαση του συμβουλίου κορυφής απέβη άκαρπη καθώς και τα δύο κράτη δεν υπαναχωρούν από τις αρχικές τους θέσεις ζητώντας να αποδεσμευθούν τα χρήματα του μηχανισμού ανάκαμψης για την πανδημία από την τήρηση των κανόνων του κράτους δικαίου.

Επί της ουσίας η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απόλυτο δίκαιο καθώς δεν μπορεί να αποδεχθεί στους κόλπους της κράτη μέλη τα οποία υιοθετούν ανελεύθερες και αντιδημοκρατικές μεθόδους. Αλλά είναι σαφές ότι η Ουγγαρία και η Πολωνία εκμεταλλεύονται τον κανόνα της ομοφωνίας και παζαρεύουν.

Από την άλλη πλευρά για πολύ ζωτικότερα ζητήματα εθνικής ασφάλειας από εξωτερικούς κινδύνους και για παραβίαση των συνόρων τους ούτε η Ελλάδα ούτε η Κύπρος έχουν κάνει κάποια αντίστοιχη κίνηση ή έστω έχουν αφήσει να υπονοηθεί πως αν στη σύνοδο του Δεκεμβρίου δεν ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις για την επαναφορά της Τουρκίας στην έννομη τάξη, τότε και αυτές θα σκεφθούν κάποια αντίστοιχη αντίδραση.

Σε κάθε περίπτωση το πρόβλημα παραμένει και όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της DW Νίκος Μπέλλος από τις Βρυξέλλες

Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό της ΕΕ (2021-2027) που έγινε σε τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών δεν οδήγησε σε πρόοδο. Ουγγαρία και Πολωνία εξακολουθούν να «μπλοκάρουν» τη λήψη απόφασης για πολιτικούς λόγους.

Η συζήτηση δεν ήταν μακρά γιατί σε μια συνεδρίαση που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης, όπου δεν υπάρχει η αμεσότητα της φυσικής παρουσίας, είναι δύσκολο να γίνει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση. Τον λόγο πήραν μόνο ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, η Καγκελάριος Μέρκελ (γερμανική Προεδρία της ΕΕ) και οι πρωθυπουργοί της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν και της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι.

Σε δηλώσεις που έκανε μετά τη σύνοδο ο κ. Μισέλ ανέφερε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έλαβε τον περασμένο Ιούλιο μια απόφαση σε σχέση με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) και τον μηχανισμό για την ανάκαμψη, ενώ στη συνέχεια το Νοέμβριο η συμφωνία ολοκληρώθηκε και με την Ευρωβουλή. Ωστόσο, όπως είπε, ενώ η συνολική συμφωνία γίνεται δεκτή από τη συντριπτική πλειοψηφία των χωρών, κάποιες άλλες τις οποίες δεν κατονόμασε, αλλά ήταν σαφές ότι εννοούσε την Ουγγαρία και την Πολωνία, έχουν επιφυλάξεις.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η έναρξη υλοποίησης της συμφωνίας το συντομότερο είναι εντελώς απαραίτητη, προκειμένου η ΕΕ να στηρίξει χρηματοδοτικά τα κράτη-μέλη, τους πολίτες και τις επιχειρήσεις ώστε να ξεπεράσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας. Συνεχίζουμε τις προσπάθειες προκειμένου να καταλήξουμε σε συμφωνία τις επόμενες μέρες, τόνισε.

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η παρέμβαση της Προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σύμφωνα με την οποία πρέπει να ολοκληρωθεί οπωσδήποτε η συμφωνία γιατί με τα κοινοτικά κονδύλια θα χρηματοδοτηθεί το μέλλον της ΕΕ. Η κατάσταση είναι σοβαρή, αναζητούμε λύση και στο παρελθόν σε ανάλογες περιπτώσεις βρήκαμε και προχωρήσαμε μπροστά, κατέληξε.

Χρηματοδοτήσεις με σεβασμό του κράτους δικαίου

Χωρίς ομοφωνία δεν μπορεί να ληφθεί απόφαση, με αποτέλεσμα να παραμένουν σε εκκρεμότητα το ΠΔΠ της περιόδου 2021-2027 ύψους 1,1 τρισ. ευρώ και το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ. Η Ουγγαρία και η Πολωνία «μπλοκάρουν» τον νέο προϋπολογισμό και κατ’ επέκταση το Ταμείο Ανάκαμψης ζητώντας την κατάργηση της νέας ευρωπαϊκής νομοθεσίας, η οποία συνδέει τη χορήγηση κοινοτικών χρηματοδοτήσεων με την τήρηση από την πλευρά των κρατών-μελών των κανόνων του κράτους δικαίου. Οι δύο χώρες βρίσκονται τα τελευταία χρόνια στο στόχαστρο της Κομισιόν για παραβίαση του κράτους δικαίου κυρίως στον τομέα της δικαιοσύνης και φοβούνται ότι στο μέλλον θα μπορούσαν να αποκλειστούν από κοινοτικές χρηματοδοτήσεις.

Στην παρέμβασή τους, οι πρωθυπουργοί της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν και της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι επανέλαβαν ότι ο μηχανισμός κυρώσεων που προτείνεται στη συμφωνία στηρίζεται σε αόριστες νομικές έννοιες, ενώ πρόσθεσαν ότι η διασύνδεση των χρηματοδοτήσεων με το κράτος δικαίου δεν είναι συμβατή με την συνθήκη της ΕΕ.

Εάν δεν βρεθεί κάποια φόρμουλα τις επόμενες μέρες σε διπλωματικό και υπουργικό επίπεδο, χωρίς να τροποποιείται η ουσία της συμφωνίας για το κράτος δικαίου, τότε θα αναζητηθεί λύση στην επόμενη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα γίνει με φυσική παρουσία των ηγετών στις 10 και 11 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Η κατοχική Τουρκία θέλει να χρησιμοποιήσει Ελληνοκύπριους για άλλοθι για τους σχεδιασμούς της στην Αμμόχωστο

Κοροϊδεύουν οι Γερμανοί: Πιθανές …κυρώσεις στην Τουρκία εάν συνεχισθούν οι προκλήσεις σε βάρος Ελλάδας και Κύπρου!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: