Οριακή η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη: Η κυβέρνηση προχώρησε σε επίταξη ιδιωτικών κλινικών

Φωτογραφία από drone δείχνει νυχτερινή άποψη της πόλης της Θεσσαλονίκης εν μέσω της πανδημίας του Covid19. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ




Σε επίταξη 200 ιδιωτικών κλινικών για ασθενείς Covid-19, στη Θεσσαλονίκη προχωράει το υπουργείο Υγείας, καθώς το τελεσίγραφο που είχε δώσει στους ιδιοκτήτες των κλινικών εξέπνευσε στις 9:00 το βράδυ της Πέμπτης.

Ηδη το πρωί της Παρασκευής, το Υπουργείο Υγείας προχώρησε στην επίταξη δύο ιδιωτικών κλινικών.

 Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας αναφέρει:

«Κατά τη διάρκεια του πρώτου, όπως και του δεύτερου κύματος της πανδημίας COVID-19, το Υπουργείο Υγείας ενέταξε στον εθνικό σχεδιασμό διαχείρισης της κρίσης, τόσο τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, τα στρατιωτικά νοσοκομεία και την ΠΦΥ όσο και κλίνες απλές και ΜΕΘ non COVID του ιδιωτικού τομέα, σε αγαστή συνεργασία.

Στον νομό Θεσσαλονίκης και μετά το πολύ επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο που δοκιμάζει τα όρια των νοσοκομείων, όπως και του προσωπικού, κρίθηκε απαραίτητο να λειτουργήσουν απλές κλίνες COVID-19 και σε ιδιωτικά θεραπευτήρια. Αφ’ ενός διότι τα νοσοκομεία του ΕΣΥ πρέπει να συνεχίσουν με ασφάλεια τις εφημερίες, τους αφ’ ετέρου διότι πρέπει να αποφευχθεί η πιθανότητα ενδο-νοσοκομειακής διασποράς του κορονοϊού λόγω του ραγδαία αυξανόμενου αριθμού των νοσηλευόμενων.

Απεστάλη σχετικό αίτημα προς τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και, παρά την προσπάθεια, δεν κατέστη δυνατή η εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης. Κατόπιν τούτου, βάσει του σχεδίου που έχει εκπονήσει το Υπουργείο Υγείας και στο πλαίσιο του σχετικού νόμου που έχει ψηφιστεί στη Βουλή, από σήμερα 20/11/2020 με βάση το ΦΕΚ 5148, επιτάσσονται 2 ιδιωτικά θεραπευτήρια και το προσωπικό τους και τίθενται στη διάθεση της 4ης ΥΠΕ».

Η κατάσταση στα νοσοκομεία της πόλης βρίσκεται σε οριακό σημείο, λόγω της μεγάλης διασποράς του SARS-CoV-2.

Στο σχετικό έγγραφο του γενικού γραμματέα των Υπηρεσιών Υγείας προς την Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών και τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών αναφέρεται ότι έχουν αποσταλεί έγγραφες προσκλήσεις, αλλά έχουν γίνει και προφορικές για την εθελοντική διάθεση κλινών νοσηλείας ασθενών Covid-19, εντός της περιφερειακής ενότητα Θεσσαλονίκης, λόγω των ιδιαίτερων έκτακτων και επειγουσών συνθηκών που επικρατούν από την εξάπλωση της Covid-19 και τα μέλη τους έχουν αρνηθεί.

«Είμαστε στα 42 κρεβάτια ΜΕΘ αυτή τη στιγμή για τον κορονοϊό και έχουμε μια πληρότητα 100%» δήλωσε στο Open ο υπεύθυνος κέντρου αναφοράς Covid στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, Σίμος Μεταλλίδης, ενώ ο γιατρός του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου», Χρήστος Παπαστεργίου σημείωσε ότι «η κατάσταση είναι πολύ πέρα από το κόκκινο».

Επιπλέον, αυτή η κατάσταση της πίεσης των νοσοκομείων της πόλης ανάγκασε την κυβέρνηση να λάβει επιπλέον μέτρα για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού στη Βόρεια Ελλάδα. Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, από τις 6:00 της Παρασκευής 20 Νοεμβρίου ισχύουν τα εξής:

  • Κλείνουν τα σημεία ελέγχων στην Κρυσταλλοπηγη
    ανοιχτές παραμένουν οι πύλες εισόδου σε Κακαβιά και Προμαχώνα
    όσοι εισέρχονται στη χώρα θα υποβάλλονται σε ράπιντ τεστ. Όσοι εντοπίζονται αρνητικοί θα εισέρχονται κανονικά
    ενισχύονται οι δυνάμεις των ελεγκτικών μονάδων στη Βόρεια Ελλάδα
    αυστηροποιούνται οι έλεγχοι στους χώρους εργασίας
    αυστηροποιούνται οι έλεγχοι ακόμα και στις μετακινήσεις

3.227 νέα κρούσματα, 499 διασωληνωμένοι, 59 θάνατοι

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.227 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 85.261, εκ των οποίων το 53,6% είναι άνδρες. Τα 4.725 (5,5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 21.605 (25,3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 499 συμπολίτες μας. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. Οι 153 (30,7%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 81,6%, των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Από τις ΜΕΘ έχουν εξέλθει 427 ασθενείς.

Τέλος, έχουμε 59 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 1.347 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 547 (40,6%) αφορούν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 97.,2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

  • «Γονατίζουν» από το βάρος τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

Ασφυκτική είναι η πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης καθώς οι ΜΕΘ συνεχίζουν να γεμίζουν, οι κλίνες καταλαμβάνονται και οι γιατροί και οι νοσηλευτές αναγκάζονται να καταφεύγουν σε εναλλακτικές λύσεις, όπως είναι η νοσηλεία σε θαλάμους ανάληψης ή στα χειρουργεία. «Έχουμε 230 ασθενείς που νοσηλεύονται.

Από 230 ασθενείς μπορεί να προκύψουν και άλλες διασωληνώσεις και από εκεί και πέρα θα δούμε πως θα τις διαχειριστούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μεταλλίδης σχετικά με το ΑΧΕΠΑ.

Ανάλογη είναι η κατάσταση που επικρατεί και στα άλλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Στο «Γεώργιος Γεννηματάς» και οι 17 κλίνες ΜΕΘ είναι γεμάτες, ενώ στο «Παπαγεωργίου» που σήμερα (19/11) εφημερεύει από τις 8:00 οι συνθήκες είναι το ίδιο αποπνικτικές. «Υπάρχει πρόβλημα στις ΜΕΘ. Αξιοποιείται κάθε διαθέσιμη κλίνη που μπορεί να μετατραπεί σε ΜΕΘ, ενώ υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό» δηλώνει ο γιατρός του νοσοκομείου κ. Παπαστεργίου.

Το Παπαγεωργίου αν και επταπλασίασε τα Κρεβάτια εντατικής θεραπείας δεν έχει κανένα διαθέσιμο σήμερα με τους νοσηλευτές να φοβούνται «Αν δεν θα κάνουμε υπεύθυνη σαν κοινωνία θα αρχίσουμε να επιλέγουμε ποιος θα ζήσει», Υποστηρίζει ο Παναγιώτης Τουχτίδης, πρόεδρος εργαζομένων του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου».

  • Σταθερή και ελεγχόμενη η κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου

Η κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου παραμένει σταθερή επί του παρόντος και ελεγχόμενη, αναφέρει το ιατρικό ανακοινωθέν από το Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, εισήχθη χθες το πρωί στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» με διάγνωση covid-19 και νοσηλεύεται σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ).

Χάρης Κονιδάρης: Περισσότερο για προληπτικούς λόγους η μεταφορά του Αρχιεπισκόπου σε ΜΑΦ

Πυρετό 38 ανέβασε το απόγευμα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, χωρίς ωστόσο να παρουσιάζει κάποιο άλλο σύμπτωμα. Αυτό έκανε γνωστό ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της Αρχιεπισκοπής, Χάρης Κονιδάρης, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1. Μάλιστα, τόνισε ότι το πρωί που διεκομίσθη στον «Ευαγγελισμό» ήταν απύρετος.

«Η μεταφορά του Αρχιεπισκόπου σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας έγινε περισσότερο για προληπτικούς λόγους», δήλωσε ο κ. Κονιδάρης, ο οποίος σημείωσε ότι ακόμη είναι άγνωστο πώς ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος νόσησε.

«Πιθανότατα ο Αρχιεπίσκοπος ήρθε σε επαφή με κρούσμα κορονοϊού είτε το περασμένο Σαββατοκύριακο είτε τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου, καθώς είχε υποβληθεί σε τεστ το Σάββατο 7 Νοεμβρίου, το οποίο είχε βγει αρνητικό. Σε τεστ υποβλήθηκε και το περασμένο Σάββατο, δύο ώρες πριν συναντήσει τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη», διευκρίνισε ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της Αρχιεπισκοπής.

  • 23 ακόμα νοσηλεύτριες στη Θεσσαλονίκη – Β. Κικίλιας: Οι Έλληνες ενωμένοι, μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα

Μετά τις 10 νοσηλεύτριες από την Κρήτη, που μετέβησαν στη Θεσσαλονίκη για να βοηθήσουν τους συναδέλφους τους που δίνουν μάχη με τον κορονοϊό, ακόμα 23 μεταβαίνουν στη συμπρωτεύουσα.

«Είναι συγκινητική η συμπαράσταση στη Θεσσαλονίκη», τόνισε ο υπουργός υγείας Βασίλης Κικίλιας σε ανάρτησή του στο Facebook, υπογραμμίζοντας ότι «οι Έλληνες ενωμένοι, μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα».

Ειδικότερα, φτάνουν στη Θεσσαλονίκη έξι νοσηλεύτριες από το Άργος, πέντε από την Κομοτηνή, πέντε από την Κόρινθο, τρεις από την Κέρκυρα, τρεις από τα Γιάννενα και μία από τη Σπάρτη.

  • Γεωγραφική κατανομή των 3.227 νέων κρουσμάτων κορονοϊού

Η γεωγραφική κατανομή των 3227 νέων κρουσμάτων covid-19 που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:

* 11 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

* 646 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής

* 774 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

* 27 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

* 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

* 14 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

* 4 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας

* 52 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

* 10 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

* 26 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

* 112 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

* 43 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

* 7 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

* 14 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

* 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου

* 13 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

* 109 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

* 20 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

* 2 κρούσματα στην Π.Ε. Θάσου

* 2 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

* 11 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

* 46 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

* 17 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου

* 77 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

* 11 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

* 4 κρούσματα από την Π.Ε. Κέρκυρας

* 11 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας

* 68 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

* 18 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

* 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

* 5 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

* 155 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

* 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λασιθίου

* 15 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

* 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λήμνου

* 107 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

* 12 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

* 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου

* 35 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

* 5 κρούσματα στην Π.Ε. Πάρου

* 149 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

* 103 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

* 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

* 8 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

* 31 κρούσματα από την Π.Ε. Ροδόπης

* 17 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου

* 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου

* 156 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

* 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σποράδων

* 38 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

* 22 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

* 61 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

* 5 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας

* 73 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

* 18 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

* 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου

Τέλος, 48 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

Σε επίταξη 200 ιδιωτικών κλινών στη Θεσσαλονίκη για ασθενείς Covid-19 προχωράει το υπουργείο Υγείας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: