Ξεχάστε άρση lockdown στις 30 Νοεμβρίου: Με το σταγονόμετρο το ξεκλείδωμα

File Photo: Η κεντρική πλατεία του Αγίου Πέτρου στη πόλη του Άργους κατά τις απογευματινές ώρες εν μέσω lockdown λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ μέ




Μη ρεαλιστική θεωρεί ουσιαστικά κάθε συζήτηση για άρση του lockdown στις 30 Νοεμβρίου, η κυβέρνηση όιπως προκύπτει πλέον από τις δημόσιες τοποθετήσεις κορυφαίων υπουργών της.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα φαίνεται εξαιρετικά δύσκολη μια άρση του lockdown την ερχόμενη Δευτέρα, υπάρχει μια χρονική υστέρηση στην απόκριση των μέτρων, σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Mιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ1, o κ. Γεραπετρίτης σημείωσε πως από ό,τι φαίνεται «θα πάμε σε μια σταδιακή άρση μέτρων» και πρόσθεσε πως τα σχολεία, και για λόγους ψυχολογικής ισορροπίας των παιδιών, θα επανέλθουν στην κανονική ροή με όλες τις αναγκαίες προφυλάξεις, το συντομότερο δυνατόν.

Παραδέχθηκε ότι ενδεχομένως «να έπρεπε να είχαμε πάει σε πιο καθολικά μέτρα, πιο οριζόντια, σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα» και εξήγησε ότι η επιβάρυνση του ΕΣΥ έπαιξε ρόλο για την απόφαση του δεύτερου lockdown.

Όσον αφορά στις υγειονομικές δομές, ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι έγινε μια τιτάνια προσπάθεια για να ενδυναμωθεί το ΕΣΥ και οι ΜΕΘ, προσθέτοντας πως θα υπάρξουν κι άλλες προσλήψεις.

Απαντώντας στην κριτική γιατί δεν έγιναν νωρίτερα οι επιτάξεις, είπε ότι επίταξη σημαίνει πολύ υψηλό κόστος για το δημόσιο αλλά πρόσθεσε ότι «τώρα που πλέον η κατάσταση απαιτεί νέες δομές και υπηρεσίες, προσφεύγουμε στο εργαλείο της επίταξης ως τελευταίο καταφύγιο».

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας «ομολόγησε»: «Δεν είναι ρεαλιστικό να ανοίξουμε 1η Δεκεμβρίου σύμφωνα με τα στοιχεία που κάθε μέρα αναλύουν οι ειδικοί και μας εισηγούνται. Επειδή ακριβώς το επιδημιολογικό φορτίο αυτή τη στιγμή εξακολουθεί να είναι υψηλό, δε φαίνεται πως είναι ρεαλιστικό να πάμε 1η του μηνός και να ανοίξουμε από το περιοριστικό καθεστώς που έχουμε σήμερα».

Οσον αφορά για την άρση είπε ότι αυτή θα γίνει σταδιακά «πρώτα με τις δραστηριότητες εκείνες οι οποίες έχουν χαμηλότερο επιδημιολογικό φορτίο και επιβάρυνση, όπως τα σχολεία για παράδειγμα, μετά το λιανεμπόριο και σταδιακά οι άλλοι τομείς».

Για τα SMS

Αναφορικά με το αν θα καταργηθούν τα sms με το άνοιγμα του λιανεμπορίου επεσήμανε ότι όταν επανέλθουμε σε καθεστώς κανονικότητας «η κανονικότητα αυτή δεν θα είναι ίδια με την προηγούμενη γι’ αυτό θα συνεχίσουν να υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί. Τέτοιου είδους περιορισμοί που εξετάζονται είναι και το αν θα συνεχίσουμε να έχουμε την αποστολή sms που αποτελεί ένα φρένο στη διάθεση όλων για μεγαλύτερη κινητικότητα». Εξίσου εξετάζονται κι άλλα μέτρα όπως το χρονικό όριο για απαγόρευση της κυκλοφορίας και άλλα.

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο NEWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από ΕΛΛΑΔΑ

Με πληροφορίες από ΕΡΤ

Γρίφος το άνοιγμα των σχολείων: Τι φοβούνται, πού καταλήγουν οι επιστήμονες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: