Οδικός χάρτης κορωνοϊού έως το Πάσχα από τον Μητσοτάκη: Μένει τo SMS, έρχεται και το click away

Γκράφιτι στην πρόσοψη κτιρίου μπροστά από άδειο δρόμο, κατά τη διάρκεια των αυστηρότερων μέτρων περιορισμού των μετακινήσεων, Αθήνα Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ




Με 1.180 νεκρούς μέσα στις 24 ημέρες του Νοεμβρίου και με τα κρούσματα να μην εμφανίζουν προς το παρόν σημάδια αποκλιμάκωσης, κάθε σχεδιασμός για «μία και έξω» άρση του  lockdown φαίνεται να αποτελεί παρελθόν.

Το εισηγούνται ανοιχτά πλέον οι ειδικοί επιστήμονες, και συνομολογούν σε αυτό κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης με όλες τις παρπου δείχνουν πλέον ήδη σταδιακή άρση των μέτρων.

Τα νοσοκομεία άλλωστε θυμίζουν πεδίο μάχης, οι ΜΕΘ στερεύουν και οι ειδικοί επιμένουν πως παρότι αναμένεται μείωση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες, νοσηλευόμενοι και διασωληνωμένοι θα αυξηθούν.

To lockdown δεν εφαρμόζεται όπως θα έπρεπε

«Θα παραμείνουν δυστυχώς σε υψηλούς αριθμούς για αρκετό καιρό οι διασωληνωμένοι και οι νεκροί», ανέφερε ο καθηγητής Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλώντας στο Open TV και πρόσθεσε: «Ναι μεν πέφτουν τα κρούσματα, αλλά όχι στο ρυθμό που θα θέλαμε. Μας ανησυχεί αυτό. Η πτώση είναι μικρότερη. Το lockdown δεν εφαρμόζεται όπως θα έπρεπε, ενώ τελικά ο ιός είναι παντού. Οποιαδήποτε περιοχή, που δεν έχει πολλά κρούσματα, μπορεί με ένα «ατυχές» περιστατικό να διασπαρεί. Δεν είναι στους ρυθμούς που ελπίζαμε η πτώση. Υπήρχαν παντού κρούσματα και το καλοκαίρι και το γνωρίζαμε».

O ίδιος πρόσθεσε ότι «ο βασικός τρόπος μετάδοσης είναι τα σταγονίδια και ο συνωστισμός μετά η μετάδοση από τις επιφάνειες», ενώ ήταν καθησυχαστικός λέγοντας ότι «υπάρχουν μεταλλάξεις αλλά ακόμη δεν υπάρχει πρόβλημα». Για τα Χριστούγεννα και το άνοιγμα των σχολείων είπε ότι είναι «πολύ νωρίς η 1η Δεκεμβρίου για άνοιγμα της χώρας. Τα σχολεία είναι προτεραιότητα, ταλαιπωρούνται τα παιδιά και οι γονείς. Πρέπει να δούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα».

Μέτρα εβδομάδα – εβδομάδα

Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση απομακρύνεται οριστικά από το ενδεχόμενο ανακοινώσεων που θα αφορούν ημερομηνίες ανοίγματος τον Δεκέμβριο.

Το προανήγγειλε άλλωστε ο πρωθυπουργός στη χθεσινή τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια της σύσκεψης με τους διοικητές των υγειονομικών περιφερειών της χώρας, στην οποία παρέπεμψε τις αποφάσεις για άρση του lockdown στην επόμενη εβδομάδα.

«Οι σχεδιασμοί μας από εδώ και στο εξής δεν θα αναφέρονται τόσο σε ημερομηνίες όσο σε συγκεκριμένα δεδομένα, τα οποία θα κρίνουν τα επόμενα βήματά μας», είπε

Αυτό που ο πρωθυπουργός ουσιαστικά προανήγγειλε είναι ανακοινώσεις που θα αφορούν ένα σχέδιο εβδομάδα με εβδομάδα και ανάλογα με το πώς εξελίσσεται η επιδημιολογική εικόνα.
Αυτό που θεωρείται σχεδόν βέβαιο είναι ότι δημοτικά, νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμοί θα ανοίξουν στις 7 Δεκεμβρίου. Ακολούθως, και ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα, θα υπάρξουν ανακοινώσεις για άνοιγμα του λιανεμπορίου στα μέσα Δεκεμβρίου.

Σκληρές εισηγήσεις για την εστίαση

Το μεγάλο πρόβλημα είναι η εστίαση, καθώς ευλόγως θεωρείται ότι το άνοιγμα του συγκεκριμένου τομέα μπορεί να επαναφέρει έναν υπερμεταδότη,ιδίως στους μεγάλους αστικούς ιστούς.

Πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα «Καθημερινή», (ρεπορτάζ του Σαύρου Παπαντωνίου) αναφέρουν ότι υπάρχουν ισχυρές εισηγήσεις να μην ανοίξει καν η εστίαση κατά την περίοδο των εορτών, ενώ εναλλακτικά συζητείται το άνοιγμα με μάξιμουμ 4 άτομα ανά τραπέζι.

Κατά την ίδια πηγή, ο πρωθυπουργός την επόμενη εβδομάδα, στις ανακοινώσεις που αναμένεται να προβεί, θα παρουσιάσει έναν ευρύτερο οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση μέχρι την ερχόμενη άνοιξη.

Δεν φεύγει το SMS

Και μέσα στο πλαίσιο αυτό θα περιγράψει το γενικό πλαίσιο που θα αποτρέψουν ένα νέο ολικό lockdown, όπως για παράδειγμα η χρήση των sms για μεγάλο χρονικό διάστημα καθώς και η παράταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

«Παράλληλα, ο πρωθυπουργός» , σημειώνει η Καθημερινή «θα αναφερθεί και στους αριθμούς εκείνους που θα μας κάνουν να αφήσουμε οριστικά πίσω μας την κρίση του κορωνοϊού. Για παράδειγμα, στο πόσο μεγάλο μέρος του πληθυσμού θα πρέπει να εμβολιαστεί, κάτι που κατά πληροφορίες πρέπει να αγγίξει το 70%. Δεν είναι τυχαίο πως ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης είπε χθες, αναφερόμενος στη στρατηγική εμβολιασμού σε 1.018 κέντρα ανά τη χώρα, πως ο στόχος είναι από τον Ιανουάριο να τεθεί σε εφαρμογή ένα «πολύ καλά οργανωμένο και επιθετικό σχέδιο εμβολιασμού, της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού πληθυσμού», που θα έχει ορίζοντα έξι μηνών».

Οσον αφορά το εμπόριο, το άνοιγμα των καταστημάτων θα γίνει κλιμακτωά -από τα μικρότερα προς τα μεγαλύτερα- όταν ο πρωθυπουργός ανακοινώσει την σταδιακή άρση του lockdown, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, υπογραμμίζοντας πως θα υπάρχουν αυστηροί κανόνες, όπως η χρήση μάσκας παντού.

Ερχεται το Click Away

Ενδιαφέρουσα όμως είναι και η μέθοδος του Click Away που «έδειξε» ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, μιλώντας στο Mega ως τρόπο επαναλειτουργίας του εμπορίου.

Οπως εξήγησε η συγκεκριμένη μέθοδος είναι μια πρακτική που εφαρμόζεται διεθνώς, κυρίως στη βόρεια και κεντρική Ευρώπη, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέμα της εξυπηρέτησης των καταναλωτών.

Το «click away» προβλέπει τα εξής, σύμφωνα με τον Παναγιώτη Σταμπουλίδη:

  • Γίνεται ηλεκτρονική παραγγελία του προϊόντος
  • Ο καταναλωτής προπληρώνει το προϊόν
  • Με το αποδεικτικό παραγγελίας-πληρωμής παραλαμβάνει το προϊόν από ειδικά διαμορφωμένο, εξωτερικό χώρο του καταστήματος

Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου επισήμανε ότι με τον τρόπο αυτό αποφορτίζονται οι μεταφορές, ενώ αποφεύγεται ο συνωστισμός, καθώς «δεν θα γίνεται έρευνα αγοράς εντός του καταστήματος, αλλά από το ηλεκτρονικό κατάστημα».

HJ me πληροφορίες, από OPEN, Καθημερινή, Mega, ANT1

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο NEWS 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από ΕΛΛΑΔΑ

Αισιοδοξία φέρνουν τα εμβόλια, αλλά…: Απελπιστική η κατάσταση στην Ελλάδα, γέμισαν τα κρεβάτια με ασθενείς

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: