Ο πρόεδρος της Αργεντινής και μέλη της κυβέρνησής του σε απομόνωση: Επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

Ο Πρόεδρος της Αργεντινής Alberto Fernandez κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Μπουένος Άιρες. EPA, JUAN MABROMATA / POOL




Ο πρόεδρος της Αργεντινής, ο κεντροαριστερός περονιστής Αλμπέρτο Φερνάντες, υποβλήθηκε σε τεστ για τον κορονοϊό, το οποίο είχε αρνητικό αποτέλεσμα, μολαταύτα τέθηκε προληπτικά σε απομόνωση στην Olivos, την επίσημη κατοικία του, αφού είχε στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα του SARS-CoV-2, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη η κυβέρνησή του.

Το εν λόγω κρούσμα κορονοϊού είναι ο Γκουστάβο Μπέλις, στενός συνεργάτης του προέδρου αρμόδιος για τις στρατηγικές υποθέσεις, ο οποίος μολύνθηκε από πρόσωπο στο οικογενειακό του περιβάλλον, όπως διαγνώστηκε νωρίτερα χθες Τετάρτη.

«Ο πρόεδρος υποβλήθηκε σε τεστ», πάντως το αποτέλεσμα ήταν «αρνητικό», ανέφερε η κυβέρνηση.

Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος Φερνάντες αγκάλιασε τον Έβο Μοράλες, τον οποίο συνόδευσε, έπειτα από ένδεκα μήνες που ο πρώην αρχηγός του κράτους της Βολιβίας ήταν πολιτικός πρόσφυγας στην Αργεντινή, στα σύνορα με τη Βολιβία. Ο Μοράλες επέστρεψε στον τόπο του, σε εδάφη αυτοχθόνων, μετά τη νίκη του κόμματός του, του Κινήματος προς τον Σοσιαλισμό (MAS), στις πρόσφατες εκλογές.

Την ίδια ημέρα, δημοσιογράφοι είδαν τον πρόεδρο να αγκαλιάζει τον Γκουστάβο Μπέλις.

Πολλά ακόμη στελέχη της κυβέρνησης που παρακάθισαν στο αποχαιρετιστήριο δείπνο που παρέθεσε ο Φερνάντες στον Μοράλες την Κυριακή, στην επαρχία Χουχούι (βόρεια), επίσης τέθηκαν σε απομόνωση προληπτικά.

Η Αργεντινή των 44 εκατομμυρίων κατοίκων συγκαταλέγεται πλέον στις χώρες που έχουν υποστεί τα βαρύτερα πλήγματα από την πανδημία του κορονοϊού στον κόσμο. Το υπουργείο Υγείας έκανε λόγο χθες Τετάρτη για 34.531 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 1.273.321 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2.

Ο ρυθμός εξάπλωσης του ιού επιβραδύνεται τις τελευταίες εβδομάδες, γεγονός που γεννά ελπίδες ότι η κορύφωση της πανδημίας έχει πλέον ξεπεραστεί.

Πληροφορίες από AFP-Reuters μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μπουένος Άιρες, Argentina

Η Μέρκελ προειδοποιεί: Ετοιμαστείτε για σκληρό χειμώνα παρά την ανακάλυψη εμβολίου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: