Ο Μακρόν θέτει θέμα ασφάλειας λόγω της ισλαμικής τρομοκρατίας: Αστυνομική δύναμη στα σύνορα της Ε.Ε

Ο Εμανουέλ Μακρόν στον τόπο της εκτέλεσης του καθηγητή. EPA, ABDULMONAM EASSA / POOL MAXPPP OUT




Ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε την επανεξέταση της συμφωνίας ελεύθερης κυκλοφορίας Schengen και έδωσε εντολή για διπλασιασμό των αστυνομικών δυνάμεων, στα σύνορα της Γαλλίας.

Τα παραπάνω γράφουν στην εφημερίδα The Times ο Adam Sage και ο Charles Bremner (από το Παρίσι).

Ο Emmanuel Macron από αστυνομικό τμήμα, στα σύνορα με την Ισπανία δήλωσε: “Ο αγώνας κατά της ισλαμιστικής τρομοκρατίας είναι αγώνας κατά των δικτύων παράνομης διακίνησης ανθρώπων (trafficking), που έχουν δεσμούς με τους τρομοκράτες και που σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι οι ίδιοι τρομοκράτες.

Οι επιθέσεις στη Γαλλία και οι επιθέσεις στην Αυστρία, μας δείχνουν ότι ο κίνδυνος είναι παντού… οι τρομοκράτες οργανώνονται σε παγκόσμιο επίπεδο και επίσης στέλνουν τους πράκτορές τους δια μέσω των συνόρων. Πρέπει να ενισχύσουμε τον αγώνα μας κατά της παράνομης μετανάστευσης και κατά των δικτύων παράνομης διακίνησης ανθρώπων”.

Οι κινήσει αυτές δείχνουν μια στροφή του Προέδρου προς τα δεξιά, καθώς μέχρι τώρα ο Macron ήταν προσεκτικός να μην συνδυάσει την τρομοκρατία με τη μετανάστευση, επιχείρημα που συχνά χρησιμοποιεί η ακροδεξιά, αλλά σπάνια οι πολιτικοί του κέντρου, στη Γαλλία. 

Δήλωσε επίσης ότι θα κάνει προτάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να “οικοδομηθούν εκ νέου οι βάσεις του Schengen” και ότι επιθυμεί μια “πραγματική αστυνομική δύναμη στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., υπονοώντας ότι η ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και ακτοφυλακή είναι ανεπαρκείς.

Ζήτησε τέλος τον εναρμονισμό των πολιτικών ασφαλείας μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε.

ΠΗΓΗ: The Times, Adam Sage και Charles Bremner, Emmanuel Macron calls for Schengen rethink to fight terror

  • Ο Γάλλος Πρόεδρος υπόσχεται ‘ανανέωση’ της συμφωνίας Schengen με στόχο την απομάκρυνση  των τρομοκρατών από την Ευρώπη

Ο Γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron, δήλωσε την Πέμπτη ότι η Γαλλία θα διπλασιάσει την αστυνομική και στρατιωτική παρουσία στα σύνορά της και θα υποστηρίξει την «ανανέωση» της συμφωνίας Schengen, για την επιβολή νέων ελέγχων ασφαλείας για την Ευρώπη, γράφει η ιστοσελίδα Euractiv, (Elisa Braun).

«Πρέπει να αναθεωρήσουμε ριζικά τη συμφωνία Schengen, και να επανεξετάσουμε την οργάνωσή του, να εντείνουμε την κοινή μας προστασία στα σύνορα με μια πραγματική αστυνομική δύναμη ασφαλείας στα εξωτερικά σύνορα της περιοχής, αλλά επίσης ενισχύοντας την ενσωμάτωση των κανονισμών μας και … το κοινό εγχείρημα των υπουργών μας, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για εσωτερικά θέματα, καθώς επίσης και για θέματα ασφάλειας», δήλωσε ο Macron κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου μετά από επίσκεψη στην περιοχή Le Perthus στα Πυρηναία, στα σύνορα με την Ισπανία.

Επισημαίνεται, ότι σύμφωνα με τον Γάλλο Πρόεδρο, η Γαλλία θα υποβάλει τις πρώτες προτάσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου. Ο ίδιος εξέφρασε την αποφασιστικότητά του να δει τη συμφωνία της μεταρρύθμισης κατά τη διάρκεια της γαλλικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, η οποία θα πραγματοποιηθεί κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022.

“Ξέρουμε πώς να το πράξουμε για το νόμισμα, θα πρέπει να το πράξουμε και για την ασφάλεια”, δήλωσε ο Macron. Σημειώνεται, ότι η Γαλλία υπέστη δύο τρομοκρατικές επιθέσεις σε λιγότερο από δύο εβδομάδες τον Οκτώβριο, συμπεριλαμβανομένου του αποκεφαλισμού ενός δασκάλου που παρουσίασε καρικατούρες του Προφήτη Μωάμεθ στην τάξη του και τη δολοφονία τριών ανθρώπων σε μια εκκλησία στη Νίκαια στη νότια Γαλλία.

«Θα αυξήσουμε από 2.400 σε 4.800 αστυνομικούς, στρατιώτες που θα κινητοποιηθούν για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης», πρόσθεσε, ο Γάλλος Πρόεδρος, αφού τόνισε ότι «η αποτελεσματική καταπολέμηση αυτής της ισλαμικής τρομοκρατίας σημαίνει την καταπολέμηση δικτύων διακινητών που έχουν σχέση με την τρομοκρατία, με τους διακινητές  μερικές φορές να είναι οι ίδιοι οι τρομοκράτες. “

Σημειώνεται, τέλος, ότι μετά τις τελευταίες επιθέσεις, η κυβέρνηση έκλεισε ένα τζαμί, συνέλαβε μερικές δεκάδες άτομα και έλαβε μέτρα για τη διερεύνηση και τη διάλυση ενώσεων που φέρονται να έχουν εξτρεμιστικές συμπάθειες. Ανακοίνωσε, επίσης, σχέδια απέλασης 231 αλλοδαπών, οι περισσότεροι από τους οποίους βρίσκονται ήδη στη φυλακή.

ΠΗΓΗ: EuractivElisa Braun, Macron calls for a ‘refoundation of the Schengen area’

Τρέμουν κατάρρευση: Το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης επιστρέφει «με τρόμο» στο lockdown…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: