Ο κ. Τραμπ ενώπιον της σκληρής πραγματικότητας: Άνοιξε την πόρτα στον Μπάιντεν, συνεχίζει τον “δίκαιο αγώνα”!

FILE PHOTO: Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. EPA, JASON SZENES




Ουδέποτε βρέθηκε τόσο κοντά στην παραδοχή της ήττας του: ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε τελικά χθες βράδυ πράσινο φως για να αρχίσει η διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας στον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έχει αρχίσει ήδη, χωρίς να περιμένει, να σχηματίζει την κυβέρνησή του.

Έπειτα από δύο εβδομάδες και πλέον μιας άρνησης άνευ προηγουμένου στην αμερικανική πολιτική ιστορία, ο Ρεπουμπλικάνος απερχόμενος πρόεδρος απέφυγε μολαταύτα να αναγνωρίσει καθαρά τη νίκη του Δημοκρατικού.

Υποσχέθηκε, μέσω Twitter, να συνεχίσει τον «δίκαιο αγώνα» του, καθώς οι δικηγόροι του έχουν πολλαπλασιάσει τις προσφυγές στη δικαιοσύνη, χωρίς επιτυχία, καταγγέλλοντας — χωρίς να προσκομίζουν αξιόπιστα αποδεικτικά στοιχεία — νοθεία στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. Δήλωσε πεπεισμένος ότι «θα θριαμβεύσουμε».

«Μολαταύτα», συνέχισε, μοιάζοντας να βάζει νερό στο κρασί του, «προς το συμφέρον της χώρας μας, συστήνω» στην επικεφαλής της υπηρεσίας η οποία χειρίζεται τη μεταβίβαση της εξουσίας από τη μια κυβέρνηση στην άλλη «να κάνει αυτό που χρειάζεται να γίνει ως προς τα αρχικά πρωτόκολλα, κι έδωσα οδηγία στην ομάδα μου να πράξει το ίδιο».

Η ομάδα του Μπάιντεν από την πλευρά της έκανε λόγο για σημαντικό βήμα, το οποίο θα επιτρέψει «την μεταβίβαση της εξουσίας ειρηνικά και χωρίς προσκόμματα».

Ο Δημοκρατικός εκλεγμένος ετοιμάζεται να αναλάβει την εξουσία την 20ή Ιανουαρίου έχοντας δίπλα του έμπειρες προσωπικότητες, που είχαν υπηρετήσει στην κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, όπως ο Άντονι Μπλίνκεν, τον οποίο σκοπεύει να ονομάσει υπουργό Εξωτερικών, ή η Τζάνετ Γέλεν, στην οποία θα αναθέσει το υπουργείο Οικονομικών.

Στα 76 του χρόνια, ο Τζον Κέρι, πρώην ΥΠΕΞ, άνθρωπος στον οποίο ανατέθηκε πολλές φορές να χειριστεί λεπτές και δύσκολες αποστολές, θα κάνει την επιστροφή του στην Ουάσινγκτον για να αναλάβει ειδικός επιτετραμμένος του προέδρου αρμόδιος για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ένδειξη της βαρύτητας που δίνει ο Μπάιντεν στο ζήτημα αυτό.

  • «Μπανανία»

Δεν απομένει πλέον κάποια αμφιβολία ότι ο Δημοκρατικός θα είναι ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Αλλά η άρνηση ως εδώ του Ντόναλντ Τραμπ σήμανε ιδίως ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος δεν είχε πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες για ζητήματα εθνικής ασφαλείας, όπως θέλει η άγραφη πολιτική παράδοση.

Δεν ήταν επιπλέον σε θέση να αρχίσει να συντονίζεται με την ομάδα του Τραμπ η οποία χειρίζεται την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 257.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ ως αυτό το στάδιο.

Ο απερχόμενος πρόεδρος μοιάζει ολοένα περισσότερο απομονωμένος παρά τις εκκλήσεις του στους Ρεπουμπλικάνους να συνεχίσουν τη «μάχη» στη δικαιοσύνη: μεγάλα ονόματα του GOP δεν διστάζουν πλέον να στηλιτεύουν τη συμπεριφορά των δικηγόρων του Τραμπ, που χαρακτηρίζουν «εθνική ντροπή», αντάξια «μπανανίας».

Το χρηματιστήριο στο Τόκιο σημείωνε μεγάλη άνοδο αφού έγινε γνωστό πως ο μεγιστάνας των ακινήτων έδωσε το πράσινο φως για να αρχίσει η διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας.

  • «Ανακούφιση»

«Χρειάζομαι μια ομάδα έτοιμη από την πρώτη μέρα», αποτελούμενη από πρόσωπα «έμπειρα, δοκιμασμένα σε κρίσεις», εξήγησε ο Μπάιντεν παρουσιάζοντας τα πρώτα ονόματα των προαλειφόμενων μελών της επόμενης κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Στα 78 του χρόνια, η παλιά καραβάνα της πολιτικής θα προσπαθήσει επίσης να σχηματίσει κυβέρνηση που «θα ενώνει» τους Αμερικανούς κι αναμένεται να συμπεριλάβει περισσότερες γυναίκες και μέλη μειονοτήτων.

Έτσι σκοπεύει, κατά πηγή προσκείμενη στο περιβάλλον του, να αναθέσει στην πρώην πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας, την Τζάνετ Γέλεν, 74 ετών, το υπουργείο Οικονομικών, αξίωμα που ως τώρα καταλάμβαναν αποκλειστικά άνδρες.

Ο Αλεχάντρο Μαγιόρκας, από την πλευρά του, αναμένεται να γίνει ο πρώτος υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας που θα κατάγεται από τη Λατινική Αμερική.

Η Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, έμπειρη αφροαμερικανίδα διπλωμάτισσα, 68 ετών, θα γίνει πρεσβεύτρια των ΗΠΑ στον ΟΗΕ.

Ο Μπάιντεν θα αξιοποιήσει εξάλλου στενούς του συνεργάτες. Ο Άντονι Μπλίνκεν, 58 ετών, που αναμένεται να γίνει ο νέος ΥΠΕΞ, ήταν ως τώρα ο βασικός σύμβουλός του για διπλωματικά θέματα.

Άλλοτε δεύτερος τη τάξει στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ επί των ημερών του Μπαράκ Ομπάμα, ο θερμός αυτός υποστηρικτής της πολυμερούς συνεργασίας αναμένεται, αν ο διορισμός του εγκριθεί από τη Γερουσία, να θέσει ψηλά στις προτεραιότητές του το ζήτημα του προγράμματος πυρηνικής ενέργειας του Ιράν.

Για τον ίδιο τον Μπαράκ Ομπάμα, σύμμαχοι των ΗΠΑ οι οποίοι τα τελευταία τέσσερα χρόνια έτυχαν άσχημης μεταχείρισης από την Ουάσινγκτον «θα αισθανθούν μεγάλη ανακούφιση» όταν θα δουν να αναλαμβάνει την αμερικανική διπλωματία «ένας άνθρωπος όπως ο Τόνι» Μπλίνκεν.

Ο Κέρι θα αναλάβει από την πλευρά του τη διαδικασία επανένταξης των ΗΠΑ στη συμφωνία του Παρισιού, που είχε διαπραγματευτεί ο ίδιος το 2015, προτού ο Ντόναλντ Τραμπ τη σκίσει. Υποσχέθηκε να χειριστεί «την κλιματική αλλαγή ως επείγουσα απειλή για την εθνική μας ασφάλεια».

Ο εκλεγμένος πρόεδρος σκοπεύει εξάλλου να ονομάσει την Άβριλ Χέινς, 51 ετών, διευθύντρια των υπηρεσιών πληροφοριών (DNI) — θα είναι η πρώτη γυναίκα που θα αναλάβει τη θέση — και τον Τζέικ Σάλιβαν, 43 ετών, σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Ο Τζο Μπάιντεν και η εκλεγμένη αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις αναμένεται να μιλήσουν σήμερα μαζί για να παρουσιάσουν το μελλοντικό κυβερνητικό σχήμα, στην Ουίλμινγκτον, στην πολιτεία Ντέλαγουερ.

Ο Δημοκρατικός έλαβε σχεδόν 80 εκατομμύρια ψήφους στις προεδρικές εκλογές, έναντι σχεδόν 74 εκατομμυρίων του Τραμπ. Αλλά η προεδρία κρίνεται με το σύστημα των εκλεκτόρων που αναδεικνύει η καθεμία πολιτεία· η λαϊκή ψήφος δεν αποτελεί στην πράξη παρά δείκτη δημοφιλίας.

Πληροφορίες από AFP-Reuters μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ουάσινγκτον, United States

Ποιος κορωναϊός και ποιες συστάσεις; Η Μελάνια ετοιμάζει δεξίωση στον Λευκό Οίκο στις 30 Νοεμβρίου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: