Ο γαλλόφιλος επικεφαλής της διπλωματίας του Τζο Μπάιντεν: Η επιστροφή στην “κανονικότητα”…

Ο υπουργός των Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν. EPA, ETIENNE LAURENT




«Μικρή επανάσταση» χαρακτηρίζει ο δημοσιογράφος Adrien Jaulmes στην εφημερίδα Le Figaro, την τοποθέτηση του Antony Blinken στο πόστο του Υπουργού Εξωτερικών, εκτιμώντας, ότι ο Joe Biden με την επιλογή του αυτή δείχνει την πρόθεσή του να επιστρέψει σε μια πιο κλασική αντίληψη των διεθνών σχέσεων.

Σηματοδοτεί επίσης, στους συμμάχους και στους αντιπάλους των ΗΠΑ, την επιστροφή στις έννοιες της συμμαχίας και της διπλωματίας, καταπατημένες μερικές φορές από τη βάναυση συναλλαγή και από την ιδιότροπη προσέγγιση του Donald Trump.

Έχοντας συμμετάσχει σε όλες τις σημαντικές διαπραγματεύσεις των δύο θητειών του Obama, εξοικειωμένος με τον τρόπο λειτουργίας της αμερικανικής διπλωματίας, ο Blinken ενσαρκώνει μια φυσιολογική επιστροφή στην αμερικανική διπλωματία, σημειώνει ο δημοσιογράφος.

Αναφέρεται σε έκθεση της Δημοκρατικής Ομάδας προς την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας το περασμένο Καλοκαίρι, η οποία περιέγραφε μία «διπλωματία σε κρίση» και διπλωμάτες να αισθάνονται «πολιορκημένοι, αποθαρρυμένοι, κακο μεταχειρισμένοι, νικημένοι, και παραλυμένοι».  

Η ανοικοδόμηση του διπλωματικού μηχανισμού πρόκειται να γίνει παράλληλα με την αποκατάσταση σχέσεων εμπιστοσύνης με τους εταίρους και τους συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών, που επίσης τραυματίστηκαν από τα χρόνια του Trump.

Εκτιμά, ότι οι σχέσεις με την Κίνα θα είναι ένα από τα κύρια ζητήματα που θα  αντιμετωπίσει ο νέος ΥΠΕΞ, υπενθυμίζοντας δήλωσή του, τον περασμένο Ιούλιο σε συνέντευξή του στο think tank Hudson Instituteότι «η Κίνα βρίσκεται σε θέση δύναμης και είμαστε σε θέση αδυναμίας».

Ασκώντας, ως  σύμβουλος του δημοκρατικού υποψηφίου κριτική στην Διοίκηση Trump, είχε αναφέρει, ότι βοήθησε την Κίνα «να προωθήσει τα συμφέροντά της», αποδυναμώνοντας τις αμερικανικές συμμαχίες, αποσύροντας τις Ηνωμένες Πολιτείες από διεθνή θεσμικά όργανα και εγκαταλείποντας τις δικές της αξίες, ειδικά έναντι της  κινεζικής καταστολής στο Χονγκ Κονγκ και κατά των Ουιγούρων.

Επισημαίνοντας, ότι ο Blinken είναι Γαλλόφιλος, καθώς έκανε μέρος της σχολικής του εκπαίδευσης στο Παρίσι, θεωρεί, ότι θα θελήσει να αποκαταστήσει με την Ευρωπαϊκή Ένωση μια εταιρική σχέση, η οποία έχει υποστεί ζημιά από την εχθρότητα του Donald Trump απέναντι στους παραδοσιακούς συμμάχους της Αμερικής. Τον χαρακτηρίζει διεθνιστή, αλλά επίσης και ρεαλιστή, ο οποίος δεν μοιράστηκε πάντα την απροθυμία του Obama ως προς τις εξωτερικές παρεμβάσεις, εξ ου και η θέση του υπέρ μιας στρατιωτικής αντίδρασης στη χρήση χημικών όπλων στη Συρία, που εγκαταλείφθηκε την τελευταία στιγμή από τον Obama.

Υπενθυμίζει επίσης, ότι η στενή συνεργασία του με τον Biden του είχε στοιχίσει το να μοιραστεί τις εναντίον του τότε αντιπροέδρου επικρίσεις, όπως για την υποστήριξή του στην  επέμβαση στο Ιράκ το 2002 ή τη σύσταση αναμονής, πριν ξεκινήσει την επιδρομή κατά του Ben Laden.

ΠΗΓΗ: Le Figaro, Adrien Jaulmes – Antony Blinken, un francophile pour diriger la diplomatie de Joe Biden

Μια όχι και τόσο μυστική συνάντηση, με τεράστια όμως σημασία: Ο Νετανιάχου στον πρίγκιπα MBS

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: