Ο Ερντογάν δεμένος στο άρμα των εθνικιστών: Οι “Γκρίζοι Λύκοι” πνίγουν τον νεοσουλτάνο της Τουρκίας

FILE PHOTO: Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν με τον εθνικιστή ηγέτη των Γκρίζων Λύκων, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, στο Προεδρικό Μέγαρο. Photo via Turkish Presidency




«Τα περιθώρια κινήσεων του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, είναι περιορισμένα από το δεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP)», σημειώνεται στον υπότιτλο δημοσιεύματος της εφημερίδας Financial Times για τον ρόλο του MHP στην τουρκική πολιτική.

Αφορμή ήταν η πρόσφατη αντιπαράθεση του ηγέτη της αντιπολίτευσης Kemal Kilicdaroglu με τον Alaattin Cakici, μαφιόζο που αποφυλακίστηκε με την υποστήριξη του ηγέτη του MHP (Γκρίζοι Λύκοι), Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Τίτλος του κειμένου της Financial Times: Οι υπερεθνικιστές φίλοι του Erdogan τροφοδοτούν εντάσεις στο κυβερνών κόμμα. (Erdogan’s ultranationalist friends fuel ruling party tensions). Το κείμενο υπογράφει η Laura Pitel, ανταποκρίτρια της εφημερίδας στην Άγκυρα.

Όπως αναφέρεται, η σημασία του MHP συχνά υποτιμάται εκτός Τουρκίας. Ο Erdogan κυριαρχεί στους τίτλους των εφημερίδων. Αλλά ο τούρκος πρόεδρος κυβερνά εδώ και 18 χρόνια με άτυπες συμμαχίες. Στο παρελθόν σύμμαχοί του ήταν οι φιλελεύθεροι, οι Κούρδοι και το κίνημα Gulen.

Σήμερα βασικός εταίρος του είναι το MHP, το οποίο διατηρεί σκληρή στάση στο θέμα της εθνικής ασφάλειας, υποστηρίζει τη θανατική ποινή και έχει αντιμετωπίσει κατηγορίες για δεσμούς με εκδηλώσεις βίας στους δρόμους.

Ο Erdogan στο παρελθόν αντιπαθούσε την ιδεολογία του MHP, αλλά το κόμμα του έφερε ψήφους και γέμισε ένα κενό που έμεινε μετά τη διάλυση της σχέσης του με τους Γκιουλενιστές. «Η δύναμή τους στο σύστημα είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με την εκλογική υποστήριξη που φέρνουν», δήλωσε η Asli Aydintasbas, ερευνήτρια του European Council of Foreign Relations.

«Προσφέρουν τους ανθρώπινους πόρους στις δυνάμεις ασφαλείας και σε άλλα τμήματα της γραφειοκρατίας που χρειάζεται ο Erdogan.» Γι’ αυτό, σύμφωνα με την Aydintasbas, η διάλυση του συνασπισμού θα ήταν δύσκολη.

Ωστόσο ο συνασπισμός αυτός προκαλεί δυσφορία σε τμήματα του AKP, που αποδίδουν σε αυτόν τη μείωση της υποστήριξης της κοινής γνώμης προς το κόμμα.

Οι εντάσεις ήρθαν στην επιφάνεια την περασμένη εβδομάδα με την αντιπαράθεση του Erdogan με τον βετεράνο του AKP Bulent Arinc σχετικά με την ενδεχόμενη αποφυλάκιση του Osman Kavala και του Selahettin Demirtas.

Το περιστατικό αυτό φανερώνει το δίλημμα του τούρκου προέδρου. Ακόμα κι αν επιθυμούσε πραγματικά μια δικαστική και δημοκρατική μεταρρύθμιση – κάτι για το οποίο πολλοί αμφιβάλλουν έντονα – το MHP θα έθετε βέτο σε οτιδήποτε παραβιάζει τις κόκκινες γραμμές του. Ο Erdogan θα αντιμετώπιζε το ίδιο πρόβλημα σε οποιαδήποτε προσπάθεια ανάταξης των σχέσεων με την Ευρώπη, ιδίως αν αυτό απαιτούσε παραχωρήσεις στο Κυπριακό, ζήτημα πολύ σημαντικό για το MHP.

H Aydintasbas πιστεύει ότι ο τούρκος πρόεδρος ως πραγματιστής ίσως να δοκιμάζει το ενδεχόμενο αλλαγής κυβερνητικού εταίρου. Αλλά έχοντας αποξενώσει τις περισσότερες ομάδες, δεν είναι σαφές ποιον θα μπορούσε να βρει για να αντικαταστήσει τo MHP. Προς το παρόν ο Erdogan διατηρεί ένα ενωμένο μέτωπο με τους υπερεθνικιστές του Bahceli.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Financial Times

Αποκάλυψη: Πως δρα η τουρκική ΜΙΤ στην Ευρώπη, πως χρησιμοποιεί τους Τούρκους μετανάστες…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: