Ο απελπισμένος Ερντογάν ξεπουλάει τα «ασημικά» της Τουρκίας στο Κατάρ για να διασωθεί

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν και ο εμίρης του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Τάνι EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE




Ο Ερντογάν ξεπουλά τα σημαντικότερα περιουσιακά στοιχεία της Τουρκίας στο Κατάρ που πλέον θα ελέγχει με αυτό τον τρόπο μεγάλο μέρος της οικονομίας της.

Έχοντας βρεθεί σε απελπιστική οικονομική κατάσταση που δεν βελτιώνεται θεματικά παρά τις αλλαγές προσώπων, ο Ερντογάν αποφάσισε να παραδώσει τα κλειδιά στο κρατικό ταμείο του Κατάρ, Qatar Investment Authority, που έχει βάση την Ντόχα.

Χθες υπεγράφη στην Άγκυρα, παρουσία του ίδιου του Ερντογάνο και του εμίρης του Κατάρ Σέιχ Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Τάνιμνημόνιο συναντίληψης με το αντίστοιχο τουρκικό Ταμείο, γνωστό ως TWF, για να πουληθεί το 10% του τουρκικού χρηματιστηρίου, Borsa Istanbul AS, έναντι 300 εκατομμυρίων δολαρίων.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, προχωρά και στην πώληση του λιμανιού της Αττάλειας και το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο στην Τουρκία με αντίτιμο ύψους 1 δισ. Δολαρίων.

  • Στο μεταξύ, σήμερα ο Ερντογάν, που είναι και πρόεδρος του Ταμείου Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας του τουρκικού δημοσίου και στο οποίο ανήκουν μεταξύ άλλων οι τουρκικές τράπεζες, οι αερογραμμές, η Turk Telecom, ανακοίνωσε ότι θα πουληθούν και πολλά άλλα περιουσιακά στοιχεία στο Κατάρ. Μάλιστα, μίλησε και για ένα ακόμα μεγάλο σχέδιο, από το οποίο θα έρθουν μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια από το Κατάρ.

Παράλληλα φαίνεται ότι παρά τις αντιδράσεις επανέρχονται τα σχέδια για την φαρωνικής έμπνευσης νέα διώρυγα της Κωνσταντινούπολης, η οποία είχε μπει στο συρτάρι. Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι ήδη ξεκίνησε η δημοπράτηση του έργου, παρά το γεγονός ότι ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης τάσσεται κατά αυτού του σχεδίου, καθώς η διώρυγα θα παρακάμπτει τον Βόσπορο κι αυτό είναι ένα ερωτηματικό για τη ναυσιπλοΐα.

Την ίδια ώρα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, κατηγόρησε τον Ερντογάν για την πώληση της ακίνητης δημόσιας περιουσίας και δήλωσε ότι «σε λίγο θα πουλήσει και το παλάτι και δε θα απορήσουμε καθόλου γι’αυτό».

Ο Ερντογάν βασίζεται στην κλασική του συνταγή με βάση την οποία κατάφερε να φέρει ανάπτυξη και πλούτο στην Τουρκία πριν από μερικά χρόνια, αλλά προφανώς ξεχνά ότι σε αυτή τη φάση τα δεδομένα έχουν αλλάξει και δεν είναι ίσως εφικτό να επαναλάβει για δεύτερη φορά το θαύμα.

Από τη στιγμή μάλιστα που εκκρεμούν σε βάρος της Τουρκίας ενδεχόμενες κυρώσεις τόσο από την ΕΕ για την επιθετική του συμπεριφορά στην ανατολική Μεσόγειο σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου αλλά και από τις ΗΠΑ για τις υποθέσεις των S-400 και της Halkbank.

HJ με πληροφορίες από Bllomberg, ΣΚΑΪ

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝΕWS GOOGLE

Κατάρ, ο αιμοδότης της Τουρκίας: Aγόρασε το 10% του τουρκικού χρηματιστηρίου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: