Ο ακροδεξιός λαϊκισμός χτυπά τη Γερμανία: Εκστρατεία κατά των μέτρων για τον covid-19

File Photo Στιγμιότυπο από παλαιότερη διαδήλωση του AfD EPA/JENS SCHLUETER




Το ακροδεξιό κόμμα “Εναλλακτική για τη Γερμανία” (AfD) θέλει να αξιοποιήσει τη λαϊκή δυσφορία για τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, προκειμένου να πλησιάσει νέους ψηφοφόρους μετά την πτώση της στις δημοσκοπήσεις.

Εδώ και πολλούς μήνες η “Εναλλακτική για τη Γερμανία” δεν ξεπερνά τα μονοψήφια ποσοστά στις δημοσκοπήσεις. Κι όμως, στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, τον Σεπτέμβριο του 2017, το κόμμα αυτό είχε πάρει το 12,6% των ψήφων. Στις εκλογικές αναμετρήσεις για την τοπική Βουλή στα ανατολικογερμανικά κρατίδια της Σαξονίας, της Θουριγγίας και του Βρανδεμβούργου ο ένας στου τρεις ψηφοφόρους εμπιστεύθηκε την ψήφο του στην AfD. Ακολούθησε η κρίση της πανδημίας, αλλά και η εσωκομματική κρίση που προκάλεσε ο πρώην (πλέον) επικεφαλής του κόμματος στη Σαξονία, Αντρέας Κάλμπιτς, όταν έγινε γνωστό ότι είχε διασυνδέσεις με μία ακραία οργάνωση νεολαίας με νεοναζιστικές πεποιθήσεις.

  • Η αλήθεια είναι ότι η εκλογική πελατεία της AfD εμφανίζεται διχασμένη στο ζήτημα της πανδημίας. Οι αντιδράσεις για τα κρατικά περιοριστικά μέτρα κυμαίνονται από την απόλυτη άρνηση μέχρι την πλήρη αποδοχή.

Τον τελευταίο καιρό οι εθνολαϊκιστές προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τη λαϊκή δυσφορία για τους περιορισμούς, για να πλησιάσουν νέους ψηφοφόρους, οι οποίοι μέχρι στιγμής δεν έδειχναν κάποια προτίμηση για την AfD. Για “δικτατορία του κορωνοϊού” κάνει λόγο ο επικεφαλής της Κ.Ο. του κόμματος Αλεξάντερ Γκάουλαντ. Πάντως η πλειοψηφία των μελών της AfD φαίνεται να στηρίζει την πρόσφατη απόφαση του προέδρου της Βουλής, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για υποχρεωτική χρήση μάσκας στους χώρους του Κοινοβουλίου. Βουλευτές της “Εναλλακτικής για τη Γερμανία” προσφεύγουν στη δικαιοσύνη, ώστε να ακυρωθεί η απόφαση του προέδρου της Βουλής.

Ναι μεν, αλλά… από τον πρόεδρο της AfD

Ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος, Τίνο Κρουπάλα, δεν περιλαμβάνεται σε αυτούς που συνυπογράφουν την προσφυγή. Ωστόσο δηλώνει αντίθετος με την υποχρεωτική χρήση μάσκας στην Ολομέλεια μέχρι να καθήσει ένας βουλευτής στο έδρανο, αλλά και στους διαδρόμους της Βουλής. “Αναρωτιέμαι ποια διαφορά έχει το να βρίσκεσαι εν κινήσει από το να κάθεσαι στο έδρανο της Βουλής”, λέει χαρακτηριστικά. Σε εριστικό τόνο ο βουλευτής της AfD Τόμας Ζάιτς, ο οποίος θεωρείται ότι ανήκει στην πιο ακραία όμάδα του κόμματος, κατηγορεί από την πλευρά του τον πρόεδρο της Βουλής ότι προσπαθεί να επιβάλει “μπούργκα για όλους” σε μία προσπάθεια να “υποκριθεί” πως τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Κατά την άποψη του ίδιου του Ζάιτς, μάσκα θα έπρεπε να φορούν μόνο οι ευπαθείς ομάδες.

  • Στην αρχή της πανδημίας τα ηγετικά κλιμάκια της AfD έδειχναν μεγαλύτερη επιφυλακτικότητα και καλούσαν όλες τις τοπικές κομματικές οργανώσεις να ακυρώσουν, για προληπτικούς λόγους, εκδηλώσεις που δεν θεωρούνται “εντελώς απαραίτητες”.

Σήμερα, παρά τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων σε όλη τη Γερμανία, η κομματική ηγεσία επιμένει στη διεξαγωγή του τακτικού συνεδρίου που είχε προγραμματιστεί για τα τέλη Νοεμβρίου στην πόλη Κάλκαρ της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, με τη συμμετοχή εκατοντάδων συνέδρων. Δεν αποκλείεται ωστόσο να μην δώσουν οι τοπικές αρχές την οριστική έγκριση για τη διεξαγωγή του συνεδρίου. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τα ισχύονται με βάση τα τελευταία περιοριστικά μέτρα, η διεξαγωγή κομματικών εκδηλώσεων επιτρέπεται μόνο αν ο αριθμός των συμμετεχόντων δεν ξεπερνά τους 250.

«Ελευθερία» ευαγγελίζεται η AfD

Όπως επισημαίνει ο Μπερντ Μπάουμαν, ηγετικό στέλεχος του εθνολαϊκιστικού κόμματος, στόχος της AfD είναι πλέον “να κρατήσει ψηλά τη σημαία της ελευθερίας και των θεμελωδών δικαιωμάτων” στην εποχή της πανδημίας. Τι γίνεται όμως με τους ακραίους, που συμμετέχουν σε διαδηλώσεις κατά των περιοριστικών μέτρων και συμπεριφέρονται επικίνδυνα, αγνοώντας ακόμη και τα στοιχειώδη μέτρα προφύλαξης για τον κορωνοϊό; Ο Μπάουμαν ισχυρίζεται ότι πρόκειται για “μεμονωμένους ανόητους”, με τους οποίους το κόμμα του δεν έχει “καμία σχέση”.

Στο κρατίδιο της Σαξονίας η AfD ετοιμάζει ήδη πλακάτ διαμαρτυρίας με σύνθημα “Τέλος στη δικτατορία του κορωνοϊού”. Ο Ντέτλεφ Σπάνγκενμπεργκ, εκπρόσωπος του κόμματος για θέματα υγείας, καταγγέλλει τα κόμματα εξουσίας ότι “με τον φόβο και τον πανικό θέλουν να αναγκάσουν τον κόσμο να δεχθεί, χωρίς να διαμαρτύρεται, όλο και περισσότερους περιορισμούς της ελευθερίας του, ακόμη και τους πιο αυθαίρετους και ανούσιους…”

Πηγή DW / Άννε Μπεατρίς Κλάσμαν [Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδημητρίου]

Βερολίνο, Αθήνα

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Αρχίζουν να “κλείνουν” οι χώρες της Ευρώπης: Σε «μερικό lockdown» από σήμερα η Γερμανία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: